Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

UN TORO CORRE PEL BOSCUn toro corre pel bosc

30/08/2013

Un toro de 400 quilos fa sis mesos que viu en estat salvatge als boscos de Vinyes Velles de Montornès del Vallès. Pertany a una explotació ramadera de Tiana, al Maresme, de la qual s’escapa cada vegada en que té ocasió fugint de la companyia de cinc vaques de la raça protegida de l’Albera, de les quals havia de ser el semental. No obstant això, la ubicació de la granja, dividida per camins públics, permet que el brau s’escapi amb certa facilitat i sobrevisqui en llibertat als boscos del Vallès Oriental.

Va fugir per primer cop a finals de febrer, aprofitant una distracció a la granja de Tiana. En la seva primera aventura, el van seguir les cinc vaques de l’Albera. Els animals van creuar la serra de la Conreria fins a anar a parar al bosc de Vinyes Velles, on van provocar algun espant als que els van veure. Si bé les vaques van poder ser capturades immediatament, per al toro va caldre un complex operatiu amb agents rurals armats amb escopetes amb dards tranquil·litzants. “Tot i així, no vam poder capturar-lo de seguida”, recorda Pere Parera, cap de Protecció Civil a Montmeló i membre de la societat de caçadors local.

L’animal va ser capturat el 26 de maig, però al cap de quatre dies va iniciar una nova aventura als boscos de Montmeló. “Al principi ens va semblar una anècdota”, diu Parera, però a mesura que passen els dies i el toro continua pasturant al seu aire es converteix en un problema. Sobretot perquè la temporada de caça major comença al setembre i es podria produir una situació greu, ja que els gossos, que van en gossades de deu o dotze, en lloc de seguir el rastre dels senglars perseguirien el toro i “ningú no sap com podria reaccionar en veure’s acorralat’.

L’única vegada que els agents rurals han aconseguit caçar el toro de l’Albera va ser tota una odissea, segons Parera, ja que van haver de disparar tres trets amb dards tranquil·litzants per adormir-lo i finalment deixar-lo inconscient. Posteriorment va caldre una brigada d’unes deu persones per traslladar l’animal de 400 quilos des del bosc al camió que el va tomar a Tiana.

El toro, després de sis mesos en plena llibertat ha adquirit uns hàbits que també suposen un problema per a les explotacions agrícoles. Pere Parera explica que l’animal destrueix els camps de cereals “preparats per a l’època de caça” i a més beu dels abeuradors preparats per als gossos i els animals salvatges. “Cada dia consumeix uns 20 litres d’aigua”, per la qual cosa els caçadors han hagut de reposar uns 500 litres en pocs dies. A més “ha destrossat vinyes i ceps de raïm a punt de recollir” en plantacions vitivinícoles.

“Aquests animals tenen memòria”, apunta Pere Parera, que després d’haver-li seguit el rastre no dubta de la seva intel·ligència. “Cada dia que passa és més difícil capturar-lo”, assevera el caçador, ja que el brau coneix les olors i els sorolls del bosc: si detecta algun home o gos s’amaga i només surt per alimentar-se al capvespre. El cap de Protecció Civil de Montornès ja ha advertit del perill a l’Ajuntament, que al seu torn ha instat al Departament d’Agricultura perquè activi el dispositiu de captura.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar