Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LES 10 PLAGUES PARASITÀRIESLes 10 plagues parasitàries

21/07/2014
La FAO classifica els pitjors organismes trasmesos a partir dels aliments. 2.500 europeus emmalalteixen anualment per prendre productes contaminats.

La triquinosi, una greu malaltia parasitària ocasionada pel consum de carn contaminada amb les larves d’un cuc que es diu Trichinella, ha deixat de ser comuna a Espanya les últimes dècades, però encara se’n registren entre 20 i 30 casos anuals degut, gairebé en exclusiva, al consum de senglar que no ha passat els preceptius controls veterinaris, sobretot en mitjans rurals. "Succeeix per exemple quan uns amics maten un senglar o un cabirol, o l'atropellen sense voler, i després decideixen fer-ne uns embotits de manera irregular", explica Juan José Rodríguez Jerez, professor de Nutrició a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La triquinosi pot arribar a ser mortal si el diagnòstic mèdic no és encertat i no es tracta a temps.

 

Són situacions poc habituals - productes "que surten fora del circuit normal de comercialització", en paraules del professor de la UAB - perquè és estrany que un animal salvatge portador de la Trichinella entri en contacte amb els animals d'explotacions tancades (per exemple, amb els porcs) i més encara que una carn de consum humà no passi avui dia per un control veterinari. No obstant, el paràsit segueix i seguirà existint en guineus, rates, óssos i altres animals salvatges, al marge de senglars, cosa que significa que no es pot abaixar la guàrdia.

 

A Europa, per exemple, es calcula que unes 2.500 persones es veuen afectades anualment per triquinosi, quistos hidatídics, toxoplasmosi i altres malalties causades per la ingestió de productes alimentaris contaminats per paràsits. I en molts països del món en desenvolupament són encara un greu problema de salut pública.

 

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) acaba de publicar un informe sobre paràsits alimentaris amb una llista dels 10 pitjors en termes sanitaris i econòmics. En l'estudi, la FAO recorda que "aquests organismes afecten la salut de milions de persones cada any, infecten teixits musculars, causen epilèpsia o xocs anafilàctics, entre altres problemes".

 

L'informe, titulat Classificació multicriteri per a la gestió de riscos dels paràsits transmesos pels aliments, situa en primer lloc el cuc Taenia solium (la coneguda tènia o solitària), que es transmet a través del consum de carn del porc contaminada, encara que sense especificar els motius que la situen al capdavant, perquè no és un paràsit mortal. En canvi, la llista situa en última posició el protozou Trypanosoma cruzi, responsable del mal de Chagas, amb una estimació de 50.000 morts anuals, sobretot en zones rurals de l'Amèrica Llatina.

 

CARN BEN CUINADA

Carmina Nogareda, investigadora del Departament de Producció Animal a la Universitat de Lleida (UL), tranquil·litza i recorda que gran part dels paràsits de més impacte sanitari són d'àmbit tropical i en països sense els controls que hi ha a Europa. "Una de les principals vies de contagi són les aigües residuals que han estat en contacte amb excrements d'animals infectats". A més, Nogareda insisteix que una cosa és la presència de paràsits que afectin als animals i una altra és que puguin ser després un risc per a l'alimentació humana. En qualsevol cas, la veterinària recorda la recomanació de menjar la carn ben cuinada, sobretot si es visiten països en desenvolupament, i de congelar el peix cru per prevenir l'anisakis.

 

De cucs intestinals a protozous en una classificació mundial

 

La FAO explica que quantificar l'impacte de les 10 pitjors malalties parasitàries és una tasca àrdua perquè en molts països no hi ha estadístiques ni res que se li assembli. La llista de les 10 primeres (originàriament van ser 24) té en compte la distribució mundial de la malaltia, la mortalitat, la morbiditat aguda, la cronificació, la facilitat per a la transmissió i l'impacte socioeconòmic, entre altres aspectes. La forma de contagi sol ser la ingestió de carn contaminada, però també destaquen les verdures i altres productes frescos, com en el cas dels cucs intestinals Ascaris spp., i els sucs i la llet, com amb el protozou Cryptosporidium.

 

TOXOPLASMA GONDII

El protozou, un greu perill per a les embarassades perquè pot travessar la placenta i afectar el fetus, es contrau pel consum de carn o per la manipulació d'excrements contaminats de felins.

 

TRYPANOSOMA CRUZI

L'agent responsable del mal de Chagas, que causa estralls a Amèrica, és també un protozou. Infecta pel contacte amb els excrements d'hemípters (xinxes) a través de les picades.

 

ENTAMOEBA HISTOLYTICA

Aquest paràsit, que tendeix a instal·lar-se a les parets del còlon, causa diversos tipus de colitis i amebiasis. Compte amb els glaçons d'aigua i les verdures fresques si es viatja a països tropicals.

 

TRICHINELLA SPIRALIS

La triquinosi, que causa diversos problemes greus gastrointestinals, s'encomana per ingerir carn porcina (i també alguns animals salvatges) infectada per larves d'aquest paràsit.

 

TAENIA SOLIUM

La tènia o solitària és un cuc pla que viu allotjat a l'intestí prim dels homes i pot fer més de 10 metres. S'encomana pel consum de carn de porc amb larves enquistades.

 

ANTONIO MADRIDEJOS

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar