Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · BATUDES

BATUDES DE NIT, MÉS ACTUACIONS DELS RURALS I TRAMPES PER POSAR FI A LA PLAGA DE SENGLARSBatudes de nit, més actuacions dels Rurals i trampes per posar fi a la plaga de senglars

27/05/2014
L’emergència cinegètica que Agricultura declararà a Girona aglutinarà mesures excepcionals que es podran aplicar durant tot l’any

NOVA NORMATIVA El Govern va aprovar fa pocs dies una modificació a la normativa de caça que autoritza els directors territorials a aprovar l’emergència cinegètica. Aquesta normativa permet portar a terme accions extraordinàries en aquelles zones on la superpoblació de senglars és tal que provoca danys a l’agricultura i a les persones, com al Pla de l’Estany, el Gironès o l’Alt Empordà.

Actuació extraordinària dels Agents Rurals, batudes nocturnes amb focus, instal·lació de trampes i aplicació de tècniques de cacera selectiva. Aquestes seran les principals mesures de l’emergència cinegètica, una actuació que el Departament d’Agricultura aplicarà properament a les comarques gironines per reduïr la sobrepoblació de porcs senglars.

El director dels serveis territorials de la conselleria a Girona, Vicenç Estanyol, va explicar que l’emergència cinegètica s’activarà cas per cas cada vegada que es consideri oportuna i tindrà una durada limitada. Entre les accions addicionals d’aquesta emergència hi ha la participació dels Agents Rurals en les batudes, el treball conjunt d’aquest cos amb els caçadors i la possibilitat d’organitzar batudes nocturnes.

A més, també es podran provar altres modalitats de caça selectiva com ara la de l’aguait. L’emergència cinegètica també preveu la instal·lació de gàbies –com es fa als parcs naturals–, repel·lents, tanques i altres mesures per foragitar les bèsties, tot i que aquestes últimes suposaran només el 5% del total d’actuacions.

Estanyol va subratllar que l’emergència cinegètica suposa un pas més per acabar amb els problemes que aquests mamífers ungulats estan provocant a l’agricultura i a la seguretat viària.

El Govern va incloure recentment una modificació a la normativa de caça en la qual dóna poder als directors territorials d’Agricultura per declarar l’emergència cinegètica en una zona determinada quan es detecti una densitat superior als 8 senglars per quilòmetre quadrat.

En alguns punts de comarques com el Pla de l’Estany, el Gironès, la Garrotxa o l’Alt Empordà aquests mamífers ungulats arriben als 20 per quilòmetre quadrat, una xifra que està causant autèntics estralls en els conreus segons s’ha queixat en reiterades ocasions el sindicat Unió de Pagesos.

Estanyol va recordar que a les comarques gironines el Departament ja fa temps que consensua amb els pagesos i els caçadors mesures extraordinàries per mirar de frenar la plaga. Les batudes de nit, per exemple, ja s’havien fet en altres ocasions i els Rurals ja havien intervingut abans. En aquest sentit, Estanyol va matisar que l’emergència cinegètica no és res més que un nou mecanisme legal que aglutina mesures que a Girona ja existien per separat.

L’any passat Agricultura va autoritzar que els caçadors fessin entre 280 i 300 actuacions especials. Són moltes tenint en compte que part d’aquetes es van demanar en períodes de veda i, que es van efectuar en àrees periurbanes. Amb l’emergència cinegètica Estanyol espera que el problema acabi remetent, i agraeix la feina de pagesos i caçadors.

La població pot denunciar l’excés de senglars trucant al cos d’Agents Rurals –bé directament o a bé través del 112–, entrant una queixa al Departament o a través del correu electrònic danys.generalitat.girona@gencat.cat.

LA CLAU

MOTIUS
Un problema creixent per als conreus i per a la seguretat viària.
Agricultura ha adaptat la normativa per acabar amb els senglars principalment per frenar un problema cada cop més gran pel que fa als danys dels conreus i també a la seguretat a les carreteres.

 

F.BENEJAM

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar