Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

AGRICULTURA AUTORITZA CAÇAR CONILLS EN 59 VEDATS DE SIS COMARQUES PER REDUIR DANYS AL CAMPAgricultura autoritza caçar conills en 59 vedats de sis comarques per reduir danys al camp

15/11/2018
La població d’aquesta espècie ha disminuït un 37% després del pla pilot al Segrià. Els Agents Rurals incorporen un segon vehicle que permetrà que les batudes s’allarguin durant tot l’any

La conselleria d’Agricultura declararà l’emergència cinegètica pels danys en l’agricultura del conill en 59 vedats de les sis comarques del pla després de la prova pilot que es va posar en marxa a començaments d’aquest any al Segrià. Així els va anunciar ahir el director dels serveis territorials d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, que va assegurar que la població d’aquesta espècie s’ha reduït. En aquest sentit, s’ha passat dels 138 exemplars per quilòmetre quadrat de fa just un any a 86, una xifra que suposa una disminució del 37% al Segrià, mentre que al Pla d’Urgell (on, segons fonts de la conselleria, s’han dut a terme batudes autoritzades per casos concrets de danys d’aquesta espècie) s’ha reduït un 30%.    

 

No obstant, la densitat de conills continua superant els cinquanta exemplars per quilòmetre quadrat que marca la legislació per declarar l’emergència, per la qual cosa De Noguera es va mostrar “moderadament satisfet” pels resultats.    

 

Així mateix, va apuntar que s’haurà de “continuar treballant i insistint per aconseguir reduir la densitat de la població de conills a les comarques del pla”. En total, ara s’actuarà en 59 vedats de caça del Segrià, Garrigues, Pla d’Urgell, Urgell, Segarra i Noguera, cosa que representa una superfície total de 98.600 hectàrees. Entre les mesures que s’aplicaran es troba la prohibició de repoblar conills i de caçar guineus, malgrat que aquesta espècie no abunda al pla de Lleida. També preveuen continuar amb les batudes de caça nocturnes dels Agents Rurals i han adquirit un segon vehicle, que els permetrà “fer el doble de feina i que puguin sortir també tot l’any i durant els períodes de caça”.    

 

Aquestes actuacions es van aprovar ahir per unanimitat a la tercera reunió de seguiment del pla pilot de prevenció i mitigació dels danys del conill a l’agricultura en el Segrià, en la qual també es va acordar dur a terme trobades de formació per als pagesos per informar-los sobre com actuar davant d’aquesta problemàtica, una proposta que De Noguera va afirmar que va sorgir dels sindicator agraris. A més, la conselleria també “cartografiarà les zones de Lleida amb més exemplars d’aquesta espècie per informar els ens locals, Agents Rurals i caçadors i que quan s’hagin d’organitzar batudes es vagi a aquestes àrees”. Aquest cens estarà llest abans del mes de març de l’any que ve i si és necessari es convocarà el Consell Territorial de Caça de Lleida per valorar la situació i estudiar les mesures que s’han d’aplicar.    

 

El llindar de l’emergència se supera des del 2003    

 

El llindar de l’emergència de població de conills (més de cinquanta per quilòmetre quadrat) es va superar el 2003 i el nombre d’exemplars s’ha multiplicat per nou des del 2009. Així mateix, de l’abril al juny es van abatre 3.457 conills. S’ha de recordar que Agicultura pot declarar l’emergència quan es registra un nombre elevat d’exemplars i rep queixes per danys a l’activitat agrícola.    

 

Gàbies a l’aeroport per evitar danys    

 

El departament d’Agricultura va autoritzar aquest any la instal·lació de caixes trampa per capturar conills amb vida a l’aeroport d’Alguaire al constatar una sèrie de desperfectes provocats pels caus al subsòl i que podrien perjudicar l’activitat aeronàutica.   Aquesta activitat es porta a terme des de fa tres anys i el 2018 es van capturar fins a 250 exemplars a l’aeroport.    

 

X. RODRÍGUEZwww.segre.com/noticies/comarques/2018/11/15/agricultura_autoritza_cacar_conills_59_vedats_sis_comarques_per_reduir_danys_camp_60991_1091.html
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar