Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA FAUNA PROVOCA A LLEIDA DOS ACCIDENTS DE TRÀNSIT AL DIA I SÓN MÉS DE 5.000 DES DEL 2010La fauna provoca a Lleida dos accidents de trànsit al dia i són més de 5.000 des del 2010

26/10/2018
Han anat en constant augment al passar de 344 fa vuit anys als 981 del 2017. La Noguera i el Segrià són les comarques catalanes en què es produeix el nombre més elevat de col·lisions amb animals

Col·lisions amb animals salvatges, especialment amb senglars i cabirols, han provocat més de cinc mil accidents a les carreteres de Lleida durant els últims vuit anys, i al conjunt de Catalunya la xifra ja voreja els 18.000 (vegeu les claus). La Noguera és la comarca catalana amb el nombre més elevat de sinistres d’aquest tipus, amb un total de 1.196 de registrats des del gener del 2010 fins al juny d’aquest any; i la segueix molt de prop el Segrià, amb 1.142 durant aquest mateix període. Així es desprèn de les dades sobre sinistralitat del departament d’Interior, recollides en resposta a preguntes parlamentàries del grup socialista. El nombre d’accidents provocats per fauna salvatge ha experimentat un augment constant entre el 2010 i el 2017. Van ser 344 fa vuit anys entre les comarques del pla i del Pirineu, una xifra que ha crescut des d’aleshores gairebé sense excepcions (només hi va haver un lleu descens el 2015) fins a assolir els 981 l’any passat. Això representa una mitjana de més de dos sinistres al dia a la xarxa de carreteres lleidatana.  

 

Les xifres del primer semestre d’aquest any (les dades d’Interior recullen els accidents fins al passat 30 de juny) tampoc semblen que apuntin a una millora significativa. Hi ha hagut 489 accidents per fauna salvatge a Lleida en aquest període, la meitat dels que es van registrat durant l’any passat. L’augment dels accidents per aquesta raó arriba quan el sector agrícola i ramader del Pirineu s’ha refermat en les protestes pels danys que espècies salvatges ocasionen a cultius i a ramats, i reclama a la Generalitat que prengui mesures per controlar-ne la proliferació.  

 

Una “ofensiva” encara pendent   La sinistralitat provocada per la fauna salvatge manté la tendència a l’alça a Lleida gairebé dos anys després que la Generalitat anunciés una “ofensiva” conjunta de les consellerias d’Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Interior i Salut per fer front a aquest problema. El pla tenia com a eix reforçar la caça d’espècies cinegètiques com ara senglars i cabirols. No obstant, bona part de les mesures necessàries per desplegar-lo segueixen pendents. Una d’aquestes és la primera llei de caça catalana (ara Catalunya es regeix per la llei estatal del 1970), que havia d’incidir en el paper dels caçadors per controlar el cens de cabirols i senglars. Altres actuacions havien d’afavorir la comercialització de carn de caça.    

 

LES CLAUS  

 

Lleida i Catalunya

Les carreteres lleidatanes han registrat 5.077 sinistres per fauna salvatge entre el gener del 2010 i el juny del 2018. Lleida ha tingut el 28% dels 17.929 accidents a Catalunya.  

 

Comarca a comarca  

La Noguera és la comarca de Lleida que més accidents per fauna salvatge ha registrat, amb 1.196 des del 2010. La segueix el Segrià amb 1.142. A més distància hi ha la Segarra (383); l’Alt Urgell (369); el Sobirà (364); el Jussà (315); l’Urgell (298); el Solsonès (281); les Garrigues (266); el Pla (256), i Aran (145). La comarca amb menys col·lisions és la Ribagorça, amb 62.  

 

‘Punts negres’ i proves  

La Generalitat va detectar el 2016 nou punts en carreteres de Lleida amb especial incidència de xocs amb senglars i altres animals, entre els quals trams de la C-12, la C-26 i les carreteres C-13 i C-14 al Pirineu.  

 

Litigis per danys  

Les col·lisions amb animals donen peu a litigis per la responsabilitat civil de l’accident. La normativa ho atribuïa inicialment als titulars de la via, i després va pesar sobre els vedats de caça. Ara els caçadors només són responsables si provoquen que l’animal creui la carretera.  

 

R. RAMÍREZwww.segre.com/noticies/comarques/2018/10/26/la_fauna_provoca_lleida_dos_accidents_transit_dia_son_mes_5_000_des_del_2010_59377_1091.html
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar