Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · CONSULTORI VETERINARI

CONSULTORI VETERINARI: LA FALCONERIA (MALALTIES 1)



Consultori Veterinari: La falconeria (Malalties 1)

06/04/2018
Avui al nostre consultori veterinari, comencem amb tot un seguit de consells i recomanacions vinculades amb les malalties més comunes als falcons.

Coccidiosi

 

La coccidiosi és una parasitosi cosmopolita, estacional, que es manifesta abans de l’època de reproducció. És poc comú, rar, en aus salvatges. Generalment es dona en rapinyaires de falconeria, falcònids principalment. A Europa, Orient Mitjà i Amèrica el 60-65% dels falcònids joves examinats són portadors del protozoo (paràsit).

 

S’han descrit diverses espècies de coccidis en aus rapinyaires: Eimeria spp., Sarcocystis spp., Frankelia spp., i Caryospora spp. Només Caryospora spp. és responsable de l’expressió clínica significativa de la malaltia en falcònids.

 

El tractament és el mateix per qualsevol de les espècies.

 

La manifestació de la malaltia, coccidiosi, es dona principalment en falcons joves d’entre 30 i 80 dies d’edat. En adults no és comú, només si fos el seu primer contacte amb coccidis o per estrès i baixada de defenses.

 

Transmissió:

 

El cicle de la malaltia pot ser directe o indirecte. Els falcons poden ser hoste definitiu o intermediari. L’excreció d’oocists en matèria fecal és elevada. Aquests seran infestants al cap de 2-4 dies. Els ambients com un volador són llocs de concentració d’oocists.

Factors importants:

  • La sensibilitat dels falcònids

 

  • Contaminació important de l’entorn amb oocists als llocs de cria

 

  • Símptomes: pèrdua de pes, vòmits, diarrea, de vegades hemorràgica, anorèxia, ”embolats”

 

  • Molt rarament encefalopaties
  • Diagnòstic: coprologia

 

  • Prevenció: tractament dels portadors excretors, higiene de l’entorn, gestió de l’entrada de nous falcons (quarantena).

 

 

Símptomes i lesions:

 

Un rapinyaire jove només desenvolupa la malaltia si es sotmès a estrès: transport, “afeitat”, entrenament ...abans de desenvolupar immunitat.

 

Les esmerles presenten sovint una forma sobreaguda de la malaltia i poden morir sense símptomes aparents.

 

Els símptomes són: pèrdua de pes, vòmits, diarrea, diarrea hemorràgica, anorèxia, plomes eriçades, tristor.

 

Diagnòstic:

 

Anàlisi coprològic. El falcó pot tenir símptomes 48h abans d’excretar oocists amb les femtes. La coproscopia és més sensible i es fa 3 dies seguits.

 

Tractament

 

El més efectiu és el Toltrazuril, 25mg/Kg de pes, oral. Un cop per setmana durant 3 setmanes. La solució de toltrazuril té un Ph molt bàsic, pot provocar regurgitacions. És important administrar-lo diluït al 50% amb una solució neutre o lleugerament àcida (aigua) preparat al moment.

 

Hi ha altres tractaments, clazuril, amprolium, sulfonamides, ... però no són tant efectius.

 

El tractament està indicat sempre, sobretot si hi ha una taxa d’excreció d’oocists feble, descoberta en anàlisi rutinari. Eliminarà l’excreció sense comprometre el desenvolupament d’immunitat.

 

Prevenció

 

Quan arriba un falcó nou, aplicar quarantena i examen coproscòpic inicial. Als polls es pot fer els dies 30, 50 i 75 de l’arribada al centre.

 

Mantenir la higiene als voladors, i zones de cria

 

No podem pretendre “esterilitzar” la zona. La quantitat d’oocists excretats i la resistència que tenen no ho permet. En forma esporulada poden resistir més d’un any i mantenir la capacitat infestant

 

Anàlisis coproscopics rutinaris als joves als 30,50 i 75 dies de vida. Als adults un cop l’any abans de la temporada de cria.

 

Es poden fer tractaments preventius (3) després de cada anàlisi coproscopic els dies 30,50 i 75 de vida als joves i un cop l’any als adults.

 

 

 





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar