Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

PROVEN UNA VACUNA EN 300 SENGLARS AL VALLÈS PER CONTROLAR-NE LA FERTILITATProven una vacuna en 300 senglars al Vallès per controlar-ne la fertilitat

28/04/2017
Investigadors de la UAB inicien la prova pilot en zones periurbanes durant tres anys. La injecció crea anticossos per inhibir l’hormona de la reproducció

Un any després que l’equip d’investigadors del grup de recerca sobre infertilitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), coordinat per Manel López-Béjares, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Terrassa, Sant cugat, Matadepera i Vacarisses presentessin la prova pilot per controlar la fertilitat de senglars en zones urbanes i periurbanes, ahir es va iniciar la primera vacunació d’un exemplar capturat amb un tractament d’immunocontracepció reversible. El mètode no té res a veure amb la castració química, ja que actua creant anticossos “per enganyar l’hormona que propicia la reproducció, tant en mascles com en femelles”, va explicar López-Béjar, que és el director del departament de sanitat i anatomia animal de la Facultat de Veterinària. La vacuna no representa cap risc per al consum de la carn.

L’objectiu de la prova pilot pionera al món en exemplars en llibertat, i que es provarà en 100 animals cada any fins al 2019, és comprovar “la seva validesa i eficàcia”. És a dir si redueix realment el desig sexual dels senglars i el contacte entre els animals, les necessitats nutricionals, determinades pel fet que l’hormona de reproducció consumeix molta energia de l’animal, i la recerca de territoris i aliment fàcil en zones poblades.

Els resultats de la prova, que s’obtindran en els pròxims quatre anys amb els exemplars marcats amb un codi, un telèfon i als quals es farà un seguiment amb GPS o localitzadors de freqüència, serviran per determinar la resposta immunitària i veure si els teixits reproductors es mostren inactius o no. I si és positiva, com s’espera, també permetrà fer una valoració social del seu impacte comprovant si han baixat el nombre d’accidents de trànsit provocats pels senglars, la percepció de conflictivitat de la ciutadania o les destrosses en conreus. La vacuna s’ha administrat en cérvols de cua blanca als Estats Units i en senglars en captivitat al Regne Unit, i ha donat resultats d’un 80% d’eficàcia. López-Béjar també va avançar que molt probablement es replicarà aquesta mateixa prova pilot en altres ciutats europees i asiàtiques que tenen el mateix problema amb la proliferació del senglar.

Un mètode complementari

El projecte de vacunació neix amb la voluntat de ser un complement per a altres mesures de control de la proliferació del senglar, que s’ha quedat sense depredador natural i que ja s’estan aplicant, com ara les batudes a càrrec de caçadors. Com va explicar el director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Àngel Miño, les batudes “no han contribuït a eliminar el problema” i en aquesta zona es calcula que hi ha uns sis senglars per cada cent àrees –el doble a Collserola–i, des dels anys 90 fins ara, els caçadors en zones com ara el Montseny han passat de fer batudes de 200 a les de 3.500 exemplars.

López Béjar també va admetre, en espera de tenir els primers resultats, que no en tots els territoris el mètode pot ser efectiu, però sí que el va defensar per a zones urbanes on els exemplars ja no es desplacen per la facilitat que tenen d’obtenir aliment entre les deixalles.

Jordi Alemanywww.elpuntavui.cat/territori/article/11-mediambient/1129003-proven-una-vacuna-en-300-senglars-al-valles-per-controlar-ne-la-fertilitat.html
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar