Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS PORCS SENGLARS ARRIBEN A SANT PERE I SANT PAU I LA FINCA DEL PONT DEL DIABLEEls porcs senglars arriben a Sant Pere i Sant Pau i la finca del Pont del Diable

27/01/2017
En algunes zones del Camp de Tarragona, el nombre d’animals d’aquesta espècie s’ha multiplicat per quatre en els dos últims anys

Els porcs senglars han arribat a Sant Pere i Sant Pau i al Pont del Diable, la qual cosa significa que s’estan introduint en l’Anella Verda de Tarragona més enllà de l’espai per a ells habitual. El que més preocupa és el fet possible que els animals facin seu el territori, per ser un espai on els és més fàcil trobar menjar com a resultat de la presència humana. De manera especial en època de cria, aquests animals es poden tornar agressius si se senten amenaçats.


Tot l’entorn de l’Anella Verda és punt de trobada de ciclistes i caminants, especialment els festius i caps de setmana. Alguns ja s’han trobat amb la sorpresa de veure a curta distància un grup de senglars. Davant d’una circumstància com la comentada, el president de la delegació de Tarragona de la Federació Catalana de Caça, Joaquim Vidal, aconsella «no mirar-los, reduir el ritme de la marxa i ignorar-los, i per damunt de tot, mai donar-los menjar». Vidal afegeix que el més normal és que «el porc senglar tingui por dels homes, contràriament al que es pensa i, per tant, cal fer moviments que no facin que se senti amenaçat».


El representant de la Federació Catalana de Caça va remarcar que és un error aportar aliments als senglars, animals que són salvatges, «perquè si una persona els dóna menjar, s’amansen i això pot portar problemes, sobretot si ens trobem una truja amb les cries». «Estem parlant d’un animal perillós i cal mantenir les distàncies», ha subratllat.


La temporada de caça del senglar es mantindrà oberta fins al pròxim mes de març. En els últims anys la seva presència ha augmentat i només aquesta activitat i les batudes facilitin mantenir-ne un equilibri ecològicament sostenible.


La temporada passada es van abatre al territori de Catalunya 40.000 exemplars i el nombre dels que vivíen era de prop de 100.000. Segons Vidal, «en els darrers anys la xifra de senglars al Camp de Tarragona ha crescut i, en aquest període, s’ha passat de caçar un miler a més de tres mil. El motiu radica en el fet que «s’ha reduït l’espai de bosc, ha baixat el nombre de caçadors i ha crescut el d’animals». «És imprescindible fer un control de la població», ha insistit Vidal.


Augmenta el nombre


La població de senglars està experimentant un creixement considerable, fet que posa en perill els conreus. La temporada 2014-2015 es van capturar al Camp de Tarragona 3.474 exemplars, i 1.748 a les Terres de l’Ebre. En els dos darrers anys, el nombre de senglars s’ha multiplicat per quatre en algunes zones. Aquest ha estat el resultat d’un estudi fet al refugi de fauna salvatge del Bosc de Poblet, on es va assolir la xifra més alta dels últims cinc anys. La densitat de població de senglars per cada 100 hectàrees es va situar, el 2016, al voltant dels 21 exemplars, enfront dels 18 del 2015, els 5 del 2014, els 6 del 2013 i els 13 del 2012. Aquest cens, que es realitza des del 2010 a la zona del barranc del Tillar, a Vimbodí i Poblet. Aquests números es poden aplicar, amb cautela, a altres zones del Camp de Tarragona. Sense anar més lluny, el passat mes de desembre es van veure i fotografiar un parell de senglars deambulant pel barri marítim
d’Altafulla.

 

Carles Gosálbez

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar