Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

AGRICULTURA PROPOSA MESURES DE CONTROL CINEGÈTIC AL PARC AGRARI DEL BAIX LLOBREGATAgricultura proposa mesures de control cinegètic al Parc Agrari del Baix Llobregat

22/09/2016

Durant aquest període transitori, en resposta a les queixes de les organitzacions agràries de la comarca i amb el vistiplau dels ajuntaments que són els responsables de les seves zones de seguretat, el Departament d’Agricultura ha autoritzat actuacions de control sempre sota el paràmetre de l’excepcionalitat.

L’excepcionalitat ve donada principalment perquè aquestes zones van ser designades de seguretat, a petició dels propis municipis, precisament perquè tenen una elevada densitat de població amb vies de comunicació i activitat agrícola, i per evitar accidents per l’ús d’armes de foc durant la cacera. L’entrada en vigor de la Llei de mesures fiscals i administratives l’any 2014 va definir que la responsabilitat dels danys corresponia als promotors de les zones de seguretat.

Responsables del Departament d’Agricultura s’han reunit durant tot aquest temps amb als ajuntaments d’aquesta zona per tal de promoure de forma ordenada un canvi en l’estratègia de gestió i mentrestant evitar que els afectats pels danys quedin temporalment sense resposta. Durant aquest període les reunions tècniques entre Agricultura i els ajuntaments han permès assentar les bases d’un model de gestió que permeti una gestió mancomunada sumant recursos municipals de la fauna que redueixi els riscos de patir danys als conreus de la zona.

Per tal de reduir els danys als conreus, des de l’any 2008 la Generalitat autoritza accions de control amb arma de foc i, per a algunes espècies, captures amb gàbies. Aquestes autoritzacions es troben regulades per un estricte procediment que implica la inspecció prèvia dels agents del Cos d’Agents Rurals que confirmi que els danys es produeixen i que inclou la delimitació dels mètodes autoritzats.

També hi figuren els llocs on es poden realitzar els controls, les espècies que són susceptibles de causar danys i la identificació de les persones que poden realitzar el control. Les actuacions es centren principalment en les zones agràries distribuïdes en sectors que sumen unes 3.500 hectàrees i que afecten 11 municipis ubicats a la desembocadura del riu Llobregat i que majoritàriament es troben dins del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Aquesta és una zona amb conreus d’horta i amb una rotació de diferents productes varietats que representen una oferta contínua d’aliment per als ocells i la resta d’espècies de la fauna salvatge d’aquesta zona. Per altra banda, es treballa amb les espècies identificades com a conflictives i que ocasionen els danys als conreus, que són un total d’onze ocells i dos mamífers (conill i porc senglar).

Cap d’aquestes espècies és protegida i la major part són catalogades com a espècies de caça i per tant sense cap amenaça per a la seva conservació. A més, s’hi han afegit dues espècies d’ocells exòtics, com són la cotorreta de pit-gris i la cotorra de Kramer, que troben refugi als hàbitats urbans, però que es desplacen als camps per menjar.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar