Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

TOT UN CAMP ARRASATTot un camp arrasat

30/09/2013
A Can Solei, a la Roca, els senglars s’han menjat un camp d’una hectàrea i han fet malbé unes 80.000 tones de blat per ensitjar

Josep Llobet, de Can Solei, a la Roca, ha vist com els senglars se li menjaven en les darreres setmanes tot un camp de blat de moro de més d’una hectàrea, situat a tocar de la casa ide la seva granja de vaques lleteres. Els porcs salvatges han anat tombant totes les plantes excepte les de les voreres del camí i mossegant les panotxes. Està tan fet malbé que ha decidit ni recollir-lo.
Llobet calcula que els senglars han malmès uns 80.000 quilos de la collita que ensitgen per convertir en menjar per a les 500 vaques que tenen. Els 80.000 quilos de blat que haurien sortit del camp estarien valorats en uns 4.000 euros (uns 50 euros/tona). A més, Llobet perd els diners que li va costar preparar el camp, sembrar-lo i regar –uns 3.000 euros més– i tindrà més feina per tornar-lo a llaurar. La pèrdua del blat de moro implica produir menys aliment per a les vaques. “Si no tinc aquest menjar, l’hauré de comprar”.
A banda d’aquest camp, els senglars també els han malmès algunes zones més petites de les 14 hectàrees de blat de moro que han conreat aquesta temporada. “Han entrat a camps on no havien anat mai”, comenta Llobet.
Els senglars van començar a anar a Can Solei a mitjan agost quan les espigues ja començaven a ser grans. Des d’aleshores i fins la setmana passada, quan van recollir el blat de moro, han vist amb impotència com els porcs els anaven fent malbé part de la collita. Abans, havien destrossat prop d’una hectàrea del blat de moro que havia plantat Esteve Grau, també a la Roca. “Quan no hi ha espiga els danys són mínims però quan hi ha menjar no paren de venir mentre en troben”, explica aquest altre pagès. “Quan rego de nit, vas als camps i els sents”, afegeix. Però no és només el blat de moro. Als camps on es rega per inundació, encara que no siguin de blat de moro, causen danys perquè fan malbé les muntanyetes de terra que canalitzen i retenen l’aigua. Tots dos pagesos demanen mesures perquè els danys dels senglars s’acabin. “Si no hi ha solucions ens plantejarem deixar de fer blat de moro”, diu Llobet. En el seu cas, implicaria un encariment del procés de producció del menjar de les vaques de la granja.

Comentaris

JOSEP MARIA BASSOLS CAMBRA diu: 07/10/2013    
Jo soc caçador arquer amb diploma de la Reial Federació Espanyola de Caça. Com que el tret amb arc no fa soroll i, per tant, no es molest pels humans ni espanta a la poblaciói de senglars que pugui haver per la zona, proposo que des de la Federació Catalana de Caça es lliurin permisos selectius per fes esperes de porc senglar amb arc en zones específiques tal com s’han fet en altres indrets de Catalunya. Per exemple, camps de golf que estaven molt malmesos perla acció dels senglars. El meu nom es Josep Mª Bassols, visc a Sta. Agnès de Malanyanes i m’ofereixo per participar en una acció d’aquestes característiques. El meu correu electrònic es josemaria@bassols.com


Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar