Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

L´ÀREA DE MEDI AMBIENT PROPOSA DESTINAR 200.000 EUROS A CAPTURES DE SENGLARSL´àrea de Medi Ambient proposa destinar 200.000 euros a captures de senglars

Un grup de senglars passejant per l´avinguda de Lluís Companys / Foto: Maria Porredón

26/10/2015

L'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament vol incorporar una partida de 200.000 euros al pressupost del 2016 per a captures de senglars. Aquesta és una de les mesures de l'estratègia de l'equip de govern per al control de la població de senglars en zones urbanes, que, segons la diagnosi encarregada, s'estima en uns 250 animals a Sant Cugat.

 

Segons aquesta proposta estratègica encarregada a l'empresa Estrateko, el 60% d'aquests 250 senglars són animals joves d'un any o cries de dos mesos. Això implica que la població assentada al municipi és reproductora. A més, les seves zones refugi són rieres, torrents i terrenys amb un alt desenvolupament de vegetació. L'estudi també ha constatat que s'alimenten de residus domèstics deixats al carrer, fet que s'agreuja per la recollida porta a porta a Valldoreix i pels veïns que els alimenten, tot i la prohibició municipal.En una entrevista al programa 'La Tarda' de La Xarxa, el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha explicat que aquesta situació es deriva de la superpoblació que hi ha al Parc Natural de Collserola.

 

De moment, s'han efectuat dues proves pilot de captures amb xarxes de caiguda que han permès capturar set exemplars d'un grup familiar en cadascuna. A més, l'Ajuntament també va sol·licitar al Parc Natural de Collserola, encarregat de la gestió de la zona de seguretat, portar a terme aguaits nocturns a Sant Cugat. Entre agost i setembre, s'han capturat en aquests aguaits uns 60 senglars a tot el parc, on també s'han detectat porcs vietnamites i els seus híbrids.


Arran d'aquesta diagnosi, l'estratègia municipal es basa en les captures per mantenir la població sota el llindar de dany admissible, un pla de xoc per frenar el creixement, la regulació de les condicions de l'hàbitat amb l'estassada d'arbustos i la poda de branques baixes, campanyes de comunicació i l'estudi del sistema de recollida de deixalles porta a porta per evitar que els animals puguin accedir a les bosses.


En aquesta estratègia s'inclou la proposta de Medi Ambient d'incorporar en el pressupost del 2016 una partida de 200.000 euros per a un contracte de serveis per fer captures amb xarxes i corrals. També s'està preparant una campanya de comunicació amb la col·laboració del Parc de Collserola.


A més, la Policia Local disposa d'un protocol d'actuació en cas que la presència d'aquest animals representi un risc immediat per a les persones. El protocol inclou la pastura dels animals fins a la zona forestal. En cas que no sigui possible, estableix que cal precintar la zona i avisar els agents rurals i el veterinari per procedir a l'anestèsia i el sacrifici. És per això que la proposta de l'Ajuntament també inclou la possibilitat de dotar la Policia Local amb el material i la formació per procedir a l'anestèsia.


El 17 d'octubre van començar les batudes de caça i estan previstes quatre més: els dissabtes 14 de novembre, 19 de desembre, el 23 de gener i el 13 de febrer, tots ells de vuit del matí a tres de la tarda. Durant el període de caça de la temporada 2014-2015 es van abatre 158 senglars al parc de Collserola, dels quals 41 van ser a Sant Cugat.

 

Anna González

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar