Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS SENGLARS ATAQUEN PER PRIMER COP MONGETERES DEL PLA DE LLERONAEls senglars ataquen per primer  cop mongeteres del pla de Llerona

09/10/2015
El sindicat Asaja proposa que es facin batudes coordinades a la comarca entre tots els caçadors

Els porcs senglars estan provocant per primera vegada danys importants en les plantacions de mongeta del ganxet del pla de Llerona, a les Franqueses. “Han vingut a criar aquí, a la vora del riu”, ha explicat Rosa Pruna, regidora de Pagesia del municipi i presidenta d’Asaja. El sindicat va reunir aquest dilluns al Consell de Poble de Llerona pagesos, caçadors, agents rurals i responsables del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per buscar solucions a la problemàtica derivada de la superpoblació de porcs salvatges en algunes zones de la comarca. Això cada cop provoca més problemes als agricultors més enllà de la vinya i el blat de moro, que són dos dels tipus de conreus més atacats pels senglars a la comarca. Busquen als camps l’aliment que no troben o que és més difícil d’aconseguir al bosc. “Aquest estiu hem tingut una invasió de senglars. Els pagesos estan desesperats”, indica.    

 

Asaja proposa que les societats de caçadors del Vallès Oriental facin batudes simultànies i coordinades un cop al mes. “Crec que s’arribarà a fer”. Per aconseguir-ho, el sindicat s’ha compromès a enviar cartes als ajuntaments del Vallès Oriental per fer-los arribar aquesta proposta. “Hi ha d’haver coordinació entre les diverses parts implicades”, apunta Pruna, que considera que cal que la gent vegi que “els caçadors són necessaris”. “Estan fent un servei a la societat. A països com França, ho tenen clar però aquí encara no”. “Sort dels caçadors perquè si no la situació seria molt pitjor”, admet Enric Mayà, cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental, que també va assistir a la trobada de Llerona. Els Agents Rurals també van demanar als pagesos que apliquin mesures d’autoprotecció com la instal·lació de tanques electrificades als camps.    

 

COL·LABORACIÓ DE LES POLICIES    

 

Per la seva banda, els representants de la Federació de Caça i de diverses societats de caçadors de municipis de la comarca com les Franqueses, Cardedeu, Cànoves, Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera, Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor, Figaró o Aiguafreda van demanar més col·laboració de les policies locals i dels Mossos quan fan les batudes. Això ha de donar més seguretat per evitar que hi hagi gent passant pels camins on se senyalitza una cacera. “Els caçadors encinten perquè la gent no passi pels camins de la zona on estan caçant però hi ha gent que ho treu i passa”, diu Pruna, que afegeix que en la carta als ajuntaments també demanaran aquesta major col·laboració de les policies. A més, els caçadors van queixar-se de l’elevada despesa econòmica que genera la seva activitat (assegurances, armes, manteniment dels gossos...) i la falta d’ajudes.    

 

En la trobada, es va apuntar l’opció de crear colles de caçadors professionals que actuïn allà on hi hagi problemes. “Això genera reticències entre les societats de caçadors”, admet el cap dels Agents Rurals.    

 

“Cada any és pitjor”

 

Els porcs han provocat importants danys en dues hectàrees de camps de mongeteres del ganxet que Vicenç Pont té a la Roca Vicenç Pont, pagès de la Roca, ha vist com aquest any els senglars li han provocat més danys que mai a les dues hectàrees de mongeteres del ganxet que conrea a la zona de Parpers. Són uns camps que tenen instal·lat un sistema de reg gota a gota i que estan protegits amb pastor elèctric. Cada any obté una producció que va dels 3.000 als 3.500 quilos. Els danys que li han fet aquests animals compta que li provocaran, almenys, una minva d’uns 1.000 quilos respecte a una collita habitual.  

 

“Cada any és pitjor”, assegura Vicenç Pont a EL 9 NOU. Ho és perquè cada cop hi ha més senglars. En un dia que els caçadors van fer una batuda prop dels seus conreus van veure sortir set senglars, primer, i una quinzena més just després. “Abans era un senglar o dos però ara en són 17 de cop. Podem tolerar un límit de porcs que ens facin un mal limitat però no això”, assegura. Els senglars remouen la terra buscant la humitat que desprèn el sistema de reg gota a gota. Això malmet els tubs i fa que les plantes no es reguin de forma correcta, cosa que repercuteix en la producció final de les mongeteres. “Quan me’n vaig adonar mig camp ja estava furgat”. Ell va instal·lar pastor elèctric amb un filat triple. Tampoc ha impedit l’entrada dels porcs al camp. “Si les femelles l’han de trencar, el trenquen”.    

 

Aquestes darreres setmanes els problemes s’han traslladat a altres camps veïns de pagesos que cultiven raigràs per als animals. “Els agrada més i van cap allà”, diu.    

 

Una persona ferida lleu en un topada amb un porc a la C-17 a Granollers

 

Una persona va patir ferides lleus aquest dilluns a primera hora del matí quan el vehicle que conduïa va topar amb un senglar a la C-17, a l’altura de Granollers. L’accident va passar cap a 1/4 de 7 del matí a la calçada en sentit Barcelona. La persona ferida va ser traslladada pel SEM a l’Hospital General de Granollers. Es va haver de tallar un carril fins a 2/4 de 8 del matí. Asaja recorda que l’augment de les topades de vehicles amb senglars és un altre dels problemes de la superpoblació d’aquesta espècie a la comarca.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar