Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

AGENTS RURALS, PAGESOS I CAÇADORS EXPERTS FORMARAN GRUPS ESPECIALS D´ACTUACIÓ PER CAÇAR SENGLARSAgents rurals, pagesos i caçadors experts formaran grups especials d´actuació per caçar senglars

06/09/2015
Aquest diumenge comença la temporada i se´n preveuen abatre fins a 8.000 exemplars

A les zones on no és possible fer batudes ordinàries els Agents Rurals, en col·laboració amb pagesos i caçadors, organitzen caceres especials amb captures nocturnes o amb gàbies-trampa. És el cas del municipi de Lleida, on no es poden disparar armes de foc perquè està declarat zona de seguretat. En el que portem d'any, a través d'aquestes actuacions especials s'han capturat al Segrià 54 senglars, la majoria dins el terme de la capital -al parc de la Mitjana i a les partides de Rufea, Grenyana i la Plana. En tot l'any passat van ser 72, per tant, es preveu que aquest 2015 la xifra s'acosti al centenar.


Aquesta col·laboració s'ha anat fent de forma puntual i ara els Agents Rurals de Lleida, amb el suport del departament d'Agricultura, volen formalitzar-la amb la creació d'uns grups especials d'actuació més professionalitzats. Dins mateix del cos hi haurà una sèrie d'agents rurals especialitzats que seran els qui coordinaran a cada comarca els grups amb caçadors i pagesos locals que estiguin interessats a participar-hi de forma voluntària i que prèviament hauran de passar una formació. 


El cap dels Agents Rurals de Lleida, Llorenç Ricou, ha explicat que "això ja s'anava fent allà on sorgia la necessitat però ara hi ha la voluntat de fer aquests grups més professionals perquè puguin donar una resposta més immediata no només al senglar sinó també amb plagues de conills, cotorretes argentines o qualsevol tipus d'au que pugui provocar danys, fins i tot també porcs vietnamites i espècies exòtiques". L'objectiu és que els grups siguin "el més professionals possible per ser efectius a l'hora d'evitar que hi hagi més danys i que proliferin aquestes espècies".
Des de la Federació de Caça de Lleida donen suport a la iniciativa. "La tasca que fan els agents rurals és molt important però han de ser recolzats amb caçadors voluntaris perquè, si no, no donen l'abast", afirma Ramon Mayench, secretari tècnic de l'entitat. Abans de donar-hi els vist-i-plau els caçadors han volgut confirmar que l'assegurança de la Federació cobreixi els qui vulguin formar part d'aquests nous grups.


S'obre la veda de la caça major fins el 27 de març


Aquest diumenge s'obre la veda general per a la caça del senglar fins el 27 de març però durant tot l'estiu s'han estat fent batudes extraordinàries per matar exemplars allà on s'han denunciat danys a l'agricultura. El cap dels agents rurals de Lleida calcula que durant els mesos de juliol i agost se n'han fet unes 200 a tota la demarcació, mentre que a tot Catalunya superen el miler.


La superpoblació de senglar és un problema arreu del territori però en el cas de les comarques de Ponent el fenomen més significatiu que s'ha notat en els darrers anys és la proliferació d'exemplars a les comarques de la plana coincidint amb la posada en marxa de nous regadius. Segons Ricou, el gran atractiu per aquests animals són els camps de panís que els proporcionen amagatall i, sobretot, molt de menjar. També s'aprofiten de la fruita que cau a terra. El fet que estiguint tant ben alimentats fomenta que les femelles es quedin embarassades més d'hora -quan arriben als 35 quilos- i que tinguin més parts i més cries.


"Ara hi ha molts exemplars en comarques on abans no se'n veia pràcticament cap com el Segrià, la Noguera, l'Urgell, les Garrigues i fins i tot el Pla d'Urgell, zones bastant humanitzades on no hi ha bosc; aquest és un problema afegit que tenim, tant pels danys a l'agricultura com pels accidents de trànsit", afirma el cap dels Agents Rurals de Lleida. A banda del panís, els senglars també causen destrosses a altres cultius com horts, camps de fruiters o d'ametllers.

Com que a les comarques de la plana s'han estat fent caceres extraordinàries durant tot l'estiu, aquest diumenge els qui han decidit estrenar la temporada oficial ho han fet majoritàriament a vedats del prepirineu. La Federació de Caça calcula que en una temporada a les comarques de Lleida se'n capturen entre 7.000 i 8.000.
D'altra banda, aquest diumenge també s'obre la veda per caçar mufló, daina i cabirol. La proliferació de daines i cabirols també provoca queixes dels ramaders pirinecs perquè es mengen les pastures del bestiar.


Mitja veda amb molts tudons i coloms, però poca guatlla


La caça major s'afegeix a la mitja veda que es va obrir el 15 d'agost i s'allargarà fins el 15 de setembre. Ramon Mayench ha explicat que aquest està essent un bon any per caçar tudons i coloms però, en canvi, gairebé no hi ha guatlles. També costa molt trobar exemplars de tórtora.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar