Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL CAS DEL FALCÓ ‘BLANQUEJAT’



El cas del falcó ‘blanquejat’

07/06/2015
20.000 euros és el valor dels divuit falcons intervenguts. Al mercat, un bon exemplar d’aquesta espècie pot arribar a costar uns 1.000 euros

Tot és mercadejable, fins i tot un falcó pelegrí (Falco pelegrinus), que un furtiu pot capturar al seu entorn natural i fer-lo anar per un mercat negre il·legal d’abast global, amb identitat falsa. Com hem sabut arran d’una recent operació del Cos d’Agents Rurals de la Generalitat, no només les espècies exòtiques són susceptibles del tràfic il·legal; espècies autòctones com ara el falcó, l’astor i el xoriguer també cotitzen en mercats opacs.


“Potser no és un mercat exageradament gran, però el cert és que s’ha anat consolidant en els darrers temps”, ens explica Jaume Bosch, cap de l’àrea regional de Barcelona dels Agents Rurals. I tot per les facilitats que hi ha de falsificar la identitat, els papers, de l’ocell rapinyaire, que com a espècie protegida està regulada pel conveni Cites, sobre el comerç internacional d’espècies amenaçades de fauna i flora silvestre. En la darrera operació, el Cos d’Agents Rurals va comissar divuit exemplars, en demostrar que havien estat blanquejats amb certificats Cites d’ocells que havien mort o s’havien escapat. “Feia temps que sospitàvem que hi havia aquesta espoliació de falcons al seu entorn, però era difícil demostrar-ho, fins que hem utilitzat la prova de l’ADN”, com diu Bosch, que de passada denuncia que el marc legal convidava a aquesta activitat il·legal: “Si ha crescut aquest mercat negre és per manca de mesures de control eficaces; no pot ser que la certificació Cites no tingui data de caducitat.”


Amb la prova d’ADN, hom ha pogut comparar la càrrega genètica dels falcons presumptament espoliats amb els dels seus progenitors, “una operació certament complicada, perquè un pot estar en un criador d’Alemanya i l’altre a Portugal, o poden haver mort”. Amb la prova d’ADN s’aconseguia provar que l’anellatge que els identificava era fals. Una altra anomalia normativa és que aquest mètode de marcatge no té una homologació comuna arreu d’Europa.


El mercat il·legal dels ocells rapinyaires en bona part ha estat estimulat per criadors d’ocells rapinyaires sense escrúpols, que “capturen exemplars del seu medi natural per aconseguir més puresa genètica entre els seus exemplars”. I així satisfer la demanda del mercat de la falconeria, prou actiu, principalment a països com ara Alemanya o el Regne Unit, i amb una forta demanda als emirats àrabs, on posseir un bon nombre de falcons de bona raça és un senyal d’alt estatus.


El Cos d’Agents Rurals s’han enfrontat a uns professionals prou especialitzats: “Han de conèixer bé l’espècie, localitzar el niu, saber quan crien, enfilar-s’hi i sostreure els pollets, que els hauran de mantenir amagats dos anys, fins que es facin adults i ja sigui més difícil la identificació.”


Jordi Garriga Riu





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar