Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS AGENTS RURALS INTERCEPTEN EN UN CRIADOR DEL VALLÈS ORIENTAL TRES FALCONS CAPTURATS IL·LEGALMENTEls Agents Rurals intercepten en un criador del Vallès Oriental tres falcons capturats il·legalment

Un dels falcons pelegrins recuperats amb la intervenció dels Agents Rurals

30/04/2015
Les aus s’havien intentat legalitzar amb els certificats i les anelles d’altres rapinyaires morts

Una investigació del cos d’Agents Rurals ha permès obrir un expedient administratiu a un criador de falcons pelegrins del Vallès Oriental per l’incompliment de la llei de repressió del contraban d’aquests animals, que són una espècie protegida de la qual no se’n poden capturar exemplars en llibertat i que té controlat el comerç dels que estan criats en captivitat. La instal·lació particular de cria del Vallès Oriental investigada s’enfronta a una sanció econòmica d’uns 7.000 euros després que s’hagi pogut comprovar que va utilitzar certificats identificatius i anelles de marcatge de falcons pelegrins morts en tres animals que havien estat capturats en nius.


A banda del criador del Vallès Oriental (no s’ha especificat a quin poble de la comarca està situat), n’hi ha un altre de la comarca de l’Alt Penedès que està acusat de blanquejar 15 falcons de la mateixa espècie capturats també en nius. Els dos expedients es tramiten a la Duana de Barcelona, que és l’organisme competent en els casos relacionats amb fauna inclosa al Conveni sobre el comerç internacional d’espècies amenaçades de fauna i flora silvestre (CITES). Segons van explicar els Agents Rurals dimecres, és l’actuació més important que s’ha fet mai a Catalunya contra el tràfic internacional d’aus rapinyaires i ha servit per posar de manifest l’existència d’un mercat negre d’aquest tipus de rapinyaires.


La intervenció dels 18 falcons pelegrins –estan valorats en uns 20.000 euros– es va fer efectiva dimarts i és fruit d’una investigació de dos anys i mig que ha permès certificar com aquests dos criadors blanquejaven falcons pelegrins capturats de nius fent servir el registre i la identificació legal –anella– d’altres animals de la mateixa espècie criats en captivitat i que havien mort. La demostració s’ha aconseguit a través de pericials que han permès demostrar que les anelles identificadores –són com el DNI dels ocells– havien estat manipulades. Però també a través de proves per comparar l’ADN dels animals sospitosos amb els dels seus suposats progenitors. Ha estat un tasca complexa i que ha requerit la col·laboració d’organismes i diferents cossos policials de la Unió Europea per a la recerca i extracció de mostres biològiques per fer les proves d’ADN. Tot plegat s’ha fet sota la coordinació de l’Autoritat Administratives CITES de la Direcció General de Comerç Internacional del Ministeri d’Economia i Competitivitat del govern espanyol, que ha assumit les despeses.


Dels 18 ocells intervinguts, només 11 estan en vida. N’hi ha cinc que van morir durant el procés d’immobilització que obligava els seus propietaris a tenir-ne cura. En aquests casos, s’han intervingut els cadàvers. Dos més es van escapar, segons les manifestacions del criador de l’Alt Penedès investigat. Aquest extrem consta en l’expedient i es tindrà en compte a l’hora de concretar la sanció. Dels tres falcons del criador del Vallès Oriental, un segueix en vida i els altres dos han mort. La investigació va arrencar en tenir proves de robatoris de cries en nius de l’Alt Penedès, Osona, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Al Vallès Oriental, de falcons pelegrins, no se n’han detectat.


Obtenir exemplars més purs


El blanqueig de falcons capturats al medi té interès per als criadors per “buscar la puresa genètica de l’espècie amb la incorporació d’animals salvatges”, diu Jaume Bosch, cap dels Agents Rurals a les comarques de Barcelona. Això permet obtenir millors cries, de les quals es poden aconseguir més ingressos amb la seva venda com a ocells de caça a països àrabs o de Sud-amèrica.

 

F.P.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar