Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

BRIGADA ESPECIAL ANTISENGLAR



Brigada especial antisenglar

Brigada especial antisenglar

13/04/2015
La Generalitat forma cent agents rurals per posar fre a la invasió de porcs salvatges. Els experts adverteixen que la sobrepoblació és «preocupant» i ja afecta diversos països

Fa unes quantes dècades, topar-se amb un porc senglar als boscos i camps de Catalunya era un fet absolutament excepcional, mentre que avui dia es passegen tranquil·lament per alguns barris de les ciutats. Un informe del Govern de la Generalitat els atribueix el 85% dels accidents de circulació per col·lisió amb animals i adverteix que aquest tipus de sinistres van augmentar un 41% entre el 2007 i el 2011.


Anomenar el senglar en presència dels pagesos és encendre la metxa de la indignació pels danys que els causen. Els experts adverteixen que la sobrepoblació és realment «preocupant», perquè són uns animals molt prolífics i no tenen depredadors naturals. La Conselleria d’Agricultura parla obertament de «plaga», una situació crítica que l’ha portat a adoptar una bateria de mesures, com per exemple la retallada de les èpoques de veda, les declaracions d’emergència cinegètica i, aquest any, la creació d’un grup especialitzat d’Agents Rurals per frenar els porcs salvatges.


Oficialment es diu grup especial de gestió cinegètica. Una brigada que estarà integrada per un centenar d’agents especialitzats en el control de les poblacions d’animals de caça i, molt concretament, dels porcs senglars. Antoni Mur, que és inspector en cap del cos forestal, explica que els agents rebran formació sobre tot tipus d’armes de caça, tir de llarga distància, instal·lació de trampes, ús de sistemes d’anestèsia i utilització dels diferents sistemes de visió nocturna i GPS.


L’objectiu és que el grup estigui plenament operatiu a la tardor, per assessorar la resta d’agents i els caçadors en el control de les poblacions de fauna. «No actuaran com un grup independent, sinó que estaran repartits per tot el territori. La seva especialització és un salt qualitatiu del cos, però això no significa que els Agents Rurals assumeixin les batudes contra el senglar, perquè aquesta funció segueix recaient en els caçadors.


Els agents només actuaran de manera esporàdica a les zones de seguretat, com per exemple les àrees urbanes, o als espais naturals protegits», precisa Vicenç Estanyol, delegat territorial d’Agricultura a Girona.


CAÇADORS I CAPTURES


En el transcurs dels últims anys, s’han multiplicat les captures, que han passat d’unes 7.000 el 1991 a gairebé 38.000 la temporada 2013-2014. Un increment d’animals que ha anat acompanyat d’un descens del nombre de caçadors amb armes de foc, que van passar de 81.600 el 1991 a uns 62.600 en l’actualitat. El president de la Federació Catalana de Caça, Paco Piera, reconeix que el relleu generacional és insuficient i lamenta la mala premsa que té la caça en la societat, quan en casos com la  sobrepoblació de senglars pràcticament és «un servei públic».


Carme Rosell, doctora en biologia i experta en gestió de fauna, afirma que l’«esclat» del senglar s’ha produït arran de la colonització de les zones planes que combinen cultius i boscos, perquè tenen refugi i tot l’aliment que volen. «La sobrepoblació no és un problema local, és d’àmbit europeu. En altres països com Alemanya, França, Itàlia i Polònia també hi ha preocupació. Fa temps que treballem en aquest tema i mai ens havíem trobat amb una situació com l’actual. S’ha de fomentar la col·laboració entre caçadors, Agents Rurals i pagesos per controlar la població i reduir la pressió d’aquesta espècie sobre els cultius i el medi natural», emplaça.


Batuda nocturna


Agents rurals, caçadors i pagesos abaten sis senglars en la primera expedició d’aquest tipus als Aiguamolls de l’Empordà.


El Japó envia tècnics per estudiar el sistema de control


Encara faltaven unes hores per iniciar la batuda i ja havien caigut dos exemplars. El responsable dels Agents Rurals de Girona, Ignasi Dalmases, els va abatre a la tarda, després de localitzar-los en una zona del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà mentre inspeccionava unes trampes ideades pel seu equip. «Aquí vénen fins i tot especialistes del Japó per veure què estem fent per controlar la població. Ells també tenen un greu problema amb els senglars», comenta. La proliferació d’aquests animals ha portat els agents a redoblar els esforços per posar límit als seus estralls. Una de les iniciatives que han assajat els últims anys per controlar la població són les batudes nocturnes acompanyats de caçadors i pagesos. En algunes zones de Girona han arribat a caçar mig centenar de peces en una nit.


El sistema és senzill i eficaç, a causa dels hàbits nocturns dels senglars. Dos tiradors es col·loquen a la caixa de càrrega d’un tot terreny tipus pick-up. Amb ells hi va un altre membre de l’equip que és qui controla i dirigeix el potent reflector amb el qual il·lumina els camps i els cultius a la recerca d’exemplars. El vehicle avança a poca velocitat i, quan detecten un animal, els tiradors donen uns cops sobre la carrosseria perquè el conductor s’aturi. Ningú parla en veu alta. Es comuniquen amb murmuris. «A la dreta, al costat d’aquelles canyes. Tira tu primer». Transcorreguts uns segons, l’estrèpit del tret del rifle trenca el silenci de la nit. El primer animal cau abatut després de ser tocat mentre els seus companys fugen a corre-cuita a la recerca de refugi. Immediatament se sent una altra detonació, però en aquest cas el segon animal s’ha salvat.


Bons resultats


En unes quantes hores de patrulla per l’àrea privada de caça de Castelló d’Empúries (Alt Empordà) i alguns punts de la reserva dels Aiguamolls de l’Empordà (en què només disparen els Agents Rurals) els membres de l’equip han albirat una quinzena de porcs senglars i han aconseguit matar-ne quatre. Tres femelles i un mascle, que sumats als altres dos capturats per Dalmases suposen sens dubte un bon resultat per a aquesta primera batuda nocturna de prova a l’entorn del parc natural.


«Ens interessa molt que en aquest primer intent hi participin caçadors i pagesos de la zona. Perquè el que nosaltres volem és que vegin que el sistema funciona, amb la finalitat que d’ara endavant el puguin portar a terme ells mateixos sota la supervisió d’un agent rural, que s’encarregarà de controlar que tot es porta a terme d’una manera adequada», explica Dalmases. En la batuda que va tenir lloc dijous passat els encarregats de disparar els trets van ser el secretari de l’associació de caçadors de la localitat de Castelló d’Empúries, Quim de la Peña, i l’agent rural Quim Ferrusola. El president de l’associació de caçadors i veterà pagès del municipi, Pere Canet, els acompanyava a bord del vehicle.


«Els porcs senglars ho rebenten absolutament tot. Destrossen els cultius, espanten els cavalls, es mengen els ous i pollets de les aus del parc i envaeixen les carreteres. Això no és d’ara, ja ve d’anys enrere, però ara hem arribat a un punt en què no es pot aguantar més», comenta l’agricultor.


FERRAN COSCULLUELA





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar