Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

VINT-I-DOS DELS 31 ÓSSOS DEL PIRINEU HABITEN ENTRE EL SOBIRÀ I ARAN, SIS MÉS QUE EL 2013Vint-i-dos dels 31 óssos del Pirineu habiten entre el Sobirà i Aran, sis més que el 2013

08/04/2015
La xifra més alta a les comarques de muntanya lleidatanes des de l’inici de la reintroducció de l’espècie. Un informe del Govern francès apunta que quatre d’aquests només s’han observat fins ara a Lleida

Almenys 22 óssos, la majoria dels 31 exemplars identificats al Pirineu, habiten a Aran i el Pallars Sobirà o freqüenten les comarques de muntanya lleidatanes. Es tracta de la xifra més alta des de l’inici de les reintroduccions, a finals dels anys noranta. Així es desprèn d’un estudi publicat pel ministeri d’Ecologia francès, que recull les dades del seguiment d’aquesta espècie a Espanya, França i Andorra al llarg de l’any passat. A aquest nombre, podrien afegir-s’hi en els pròxims mesos cadells de l’ós nascuts durant l’hivern passat.Tant a Aran com en territori francès ja han començat a albirar-se en les últimes setmanes els primers plantígrads fora dels caus de l’ós després del període d’hibernació.


La població d’óssos que habita de forma habitual o que es detecta amb freqüència a Aran, les Valls d’Àneu i la Vall Ferrera es va incrementar l’any passat a sis exemplars respecte als 16 del 2013, si bé aquest còmput inclou un exemplar ja mort: Aubèrta, morta el novembre passat.


L’informe del ministeri gal recorda també la mort del mascle Balou l’any passat i apunta com a possible causa l’electrocució per un llamp (vegeu el desglossament).


El document cita almenys quatre exemplars que només s’han trobat fins ara al Pirineu lleidatà. A Aran, esmenta l’óssa Fadeta, la presència de la qual a la vall es considera “parcialment verificada” per fotografies, encara que no verificada per posteriors anàlisis de mostres de pèl i dejeccions.


Al Pallars Sobirà, fa referència a Pelut, Caramellita i Boavi. Anàlisis genètiques durant l’any passat han aconseguit determinar que aquest últim, el sexe del qual es desconeixia fins ara, és una femella.


Pel que fa a la filiació dels óssos, s’ha descobert que no tots els nascuts al Pirineu són fills de Pyros. El mascle Moonboots, exemplar que freqüenta els boscos lleidatans, és el progenitor de dos semiadults nascuts l’any 2013.


Així mateix, l’informe destaca l’aparició de rastres de l’ós per primera vegada a Andorra des de l’any 2009, a la parròquia d’Ordino.


L’isard ‘colonitza’ Camarasa


D’altra banda, els agents rurals han confirmat la presència d’isards a Camarasa. Es tracta de la primera vegada que s’albiren exemplars a la Noguera d’aquesta espècie, que sol habitar zones d’alta muntanya. Els que s’han trobat a la localitat de la Noguera, en una cota d’uns 700 metres d’altitud sobre el nivell del mar, constitueixen la població més meridional localitzada fins ara a Catalunya. Els agents han iniciat un seguiment per tal de determinar-ne el nombre i també han desplegat un dispositiu amb l’objectiu de protegir-los de caçadors furtius.


NOVETATS SOBRE L’ÓS

Un altre ‘pare’ a més de Pyros

❚ Anàlisis genètiques de pèls i dejeccions han descobert que Pyros ja no és el pare de tots els óssos nascuts al Pirineu. El mascle Moonboots, un dels que freqüenten Lleida, és el progenitor d’almenys dos exemplars nascuts el 2013. Tanmateix, persisteix el problema de la consanguinitat en aquesta espècie, ja que Moonboots és fill de Pyros. El Govern preveu deixar anar un altre mascle el 2016.

Boavi és una femella

❚ Les anàlisis de l’ADN de mostres de pèl han determinat que Boavi, exemplar del Pallars Sobirà el sexe de la qual es desconeixia fins ara, és una femella.

Balou, assolit per un llamp

❚ Les hipòtesis que el mascle Balou va morir el 2014 per una caiguda o per enverinament s’han descartat després de l’autòpsia, i els informes apunten a la possibilitat de mort per “fulguració indirecta” per un llamp.

R. RAMÍREZ

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar