Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ES CONFIRMA LA PRESÈNCIA D´ISARDS A CAMARASAEs confirma la presència d´isards a Camarasa

Es confirma la presència d´isards a Camarasa

07/04/2015
L’isard és un ungulat salvatge propi d’alta muntanya i no hi ha constància d’una població estable en cotes tan baixes a Catalunya

Els Agents Rurals han confirmat la presència de diversos exemplars a la zona central de la Noguera, a uns 700 metres d’altitud

 

La primera detecció, la van fer caçadors locals

 

Efectius del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, alertats per membres de societats de caçadors de la zona, han confirmat la presència de diversos exemplars d’isard (nom científic Rupicapra rupicapra, en castellà rebeco) al municipi de Camarasa, a la zona centre de la comarca de la Noguera. Els exemplars estan a una cota d’uns 700 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Es tracta de la població més meridional (al sud) localitzada mai fins ara a Catalunya.

 

L’hàbitat propi de l’isard és l’alta muntanya. És l’espècie d’ungulat salvatge més representativa de llocs com el Parc Natural de l’Alt Pirineu o el mateix Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

 

Mitjançant serveis especials amb telescopi terrestre i amb l’ajuda de càmeres de fotoparany de fauna, s’està fent un seguiment per determinar-ne el nombre exacte d’exemplars i el sexe. Paral·lelament, s’han programat serveis especials d’antifurtivisme, en horaris de vespre, nit i matinada, a les zones on han estat vistos per preservar aquesta nova població d’isard.

 

El cabirol, un altre ungulat salvatge més propi d’ambients boscosos de la baixa muntanya, s’ha estès els darrers anys per tota la comarca de la Noguera i per pràcticament totes les zones forestals i de mosaic agrícola-forestal de la demarcació de Lleida. Només a la comarca de la Noguera, durant la temporada de caça 2014-2015, els Serveis Territorials d’Agricultura han emès 286 permisos de caça de cabirol, 138 dels quals per a mascles. Això comporta un ingrés econòmic per als titulars de les àrees de caça, generalment ajuntaments i societats de caçadors locals, que solen invertir part dels diners en el manteniment de camins i la millora de l’hàbitat.

 

La col·laboració de les societats de caçadors locals amb el cos d’Agents Rurals és imprescindible per a la gestió correcta de la fauna cinegètica. Per aquest motiu, a la comarca de la Noguera es fa una reunió informativa bianual amb els responsables i gestors de les àrees privades de caça, i els Agents Rurals tenen contacte directe i continu amb aquestes persones al llarg de l’any. Això permet resoldre dubtes sobre la normativa que regula la caça, i també atendre incidències sobre el medi natural detectades per les persones durant l’exercici de la caça, com per exemple indicis de furtivisme, abocaments il·legals o presència d’espècies exòtiques invasores com el porc vietnamita.

 

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar