Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

IMPULSEN GRUPS DE CAÇADORS VOLUNTARIS PER COMBATRE PLAGUES DE CONILLS I SENGLARSImpulsen grups de caçadors voluntaris per combatre plagues de conills i senglars

19/03/2015
Amb formació específica per participar en batudes sota la supervisió dels agents rurals || Agricultura, UP i la federació de caça treballen per organitzar una primera prova a Lleida aquest mateix any

El cos d’agents rurals, Unió de Pagesos (UP) i la federació lleidatana de caça impulsen la creació de grups de caçadors per frenar la proliferació de conills i senglars allà on es converteixen en plagues que danyen cultius. L’objectiu és constituir “grups d’intervenció cinegètica” estables formats per voluntaris que col·laborin amb els agents rurals. Es tracta d’una figura que recorda els sometents, encara que amb diferències significatives.


“No es tracta d’una tasca de vigilància com la d’un sometent”, va puntualitzar Ramon Comes, responsable de l’àrea de Fauna d’UP.Tant ell com fonts de la Generalitat van explicar que aquests grups de caçadors hauran d’actuar únicament a requeriment dels agents rurals i sempre sota la seua supervisió. Els voluntaris hauran de complir tots els requisits legals per a la pràctica de la cacera, hi haurà una selecció i els aspirants que siguin acceptats hauran de rebre formació específica.


El sindicat, la federació esportiva i agents rurals han iniciat contactes per posar en marxa una prova a Lleida aquest any, un primer pas per estendre aquesta experiència a altres zones de Catalunya. En pròximes reunions hauran de detallar l’àmbit geogràfic dels grups de caçadors, la seua organització i quins requisits hauran de reunir els voluntaris. També s’haurà d’aclarir el marc legal que reguli les seues actuacions.


La ràpida proliferació de conills i, en algunes zones, de senglars al llarg de l’última dècada ha arribat a desbordar les societats de caçadors, que els abaten durant la temporada cacera i també fora d’aquesta, amb permisos especials d’Agricultura. Als seus esforços s’afegeixen els dels agents rurals, amb batudes nocturnes i en zones de difícil accés. La federació de caça va indicar que la creació d’aquests grups de caçadors voluntaris busca facilitar una resposta ràpida als problemes que ocasiona la sobrepoblació d’aquestes espècies.


L’octubre passat, la Generalitat va declarar l’emergència cinegètica per sobrepoblació de conills (més de 50 per quilòmetre quadrat) i danys a l’agricultura en 34 àrees de caça de 36 municipis del pla de Lleida. Quant als senglars, la temporada 2013-2014 es va saldar amb gairebé 8.000 exemplars abatuts, si bé la població d’aquesta espècie no s’ha reduït.

Pelegrí anuncia un “pla de xoc” per evitar danys a finques agrícoles

El departament d’Agricultura prepara un “pla de xoc” per reduir els danys que ocasiona la sobrepoblació de conills i senglars en parcel·les de cultius. Així ho va anunciar el conseller, Josep Maria Pelegrí, en resposta a una pregunta parlamentària en la qual esmenta les negociacions amb la federació de caça i sindicats agraris, encara que no fa al·lusió a grups de caçadors voluntaris.

Pelegrí va assenyalar que, juntament amb les batudes, plantegen altres mesures de “gestió d’hàbitats” per provar d’impedir que els animals es refugiïn en zones pròximes a finques agrícoles i per intentar atreure’ls cap a espais en els quals no perjudiquin els cultius.


R. RAMÍREZ / M. M. B.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar