Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · BATUDES

BATUDA ESPECIAL PER CAPTURAR PORCS VIETNAMITES AL PARC NATURAL DE POBLETBatuda especial per capturar porcs vietnamites al Parc Natural de Poblet

Exemplar de porc vietnamita hibridat amb senglar. Foto Departament d´Agricultura

12/02/2015
Els caçadors de Vimbodí i Poblet i els de l’Espluga de Francolí duran a terme l’acció aquest dissabte al matí per tal de protegir el porc senglar, l’espècie autòctona de la zona

Dissabte es durà a terme a Poblet una batuda especial autoritzada per capturar exemplars de porcs vietnamites hibridats amb els porcs senglars autòctons de la zona, tal com avançava ahir l’Espluga FM Ràdio. En concret, l’acció es farà al barranc de la Pena, situat al terme municipal de l’Espluga de Francolí, una zona que es troba dins el Refugi de Fauna Salvatge de Poblet. Per seguretat, l’àrea estarà tancada durant tot el matí al públic.

La batuda la farà la Societat de Caçadors de Vimbodí i Poblet conjuntament amb la de l’Espluga. En total, serà una seixantena de persones que intentarà capturar aquesta espècie de porc. De fet, ja fa un parell d’anys que es van detectar alguns exemplars a la Conca de Barberà i l’any passat es va fer la primera batuda.

Una espècie invasora

No se saben quants exemplars hi poden haver a la comarca. «Tant podrien ser quatre com dotze», explica Xavier Buqueras, tècnic del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

Segons Buqueras, aquest animal hauria estat introduït al medi natural a través de l’acció humana. D’aquesta manera, es creu que són exemplars que van ser abandonats després que fossin adquirits com a animals de companyia. En el cas del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, el problema rau en les hibridacions que estan tenint lloc amb els porcs senglars. «Es tracta del Refugi de Fauna Salvatge de Poblet, i s’han de protegir les espècies autòctones», diu el tècnic del Paratge, i afegeix: «Si no, es perd qualitat genètica».

D’altra banda, dimarts que ve es farà una batuda blanca a la zona del barranc del Titllar per part dels caçadors de Vimbodí i Poblet. Aquesta vegada, l’objectiu serà censar el nombre de senglars i cabirols.

Preservant el senglar

El control i captura d’exemplars de porcs semisalvatges creuats entre el vietnamita i el senglar és una de les accions que està duent a terme el Departament de Medi Natural de la Generalitat per tal de preservar les espècies autòctones. En els últims anys s’han realitzat diverses batudes, com és el cas de la Garrotxa durant el mes d’octubre passat, o el del Priorat, on es va capturar un grup de 12 porcs vietnamites durant el mes de juliol.

 

La mascota de moda

La tinença i la cria de porcs vietnamites està regulada i es necessita autorització. Tot i això, en els últims anys, tenir un porc vietnamita com a animal de companyia s’ha convertit en una moda. Fent una recerca ràpida per Internet, es poden trobar ‘consells bàsics’ per alimentar i educar aquesta espècie i, fins i tot, anuncis a través dels quals es venen cries i exemplars d’adults per 20-50 euros. ‘La seva gran sensibilitat requereix també grans dosis d’afecte’ o ‘contràriament al que la gent creu, el porc és un animal molt net i extremadament intel·ligent’ són algunes de les descripcions que es fan del porc vietnamita, amb l’únic inconvenient que ‘és impecable al moment de buscar menjar i és capaç d’aprendre a obrir frigorífics’. Pocs alerten dels riscos que comporta tenir un porc a casa, com els 100 quilos que poden arribar a adquirir. La desconeixença de la normativa agrícola i ramadera ha fet que aquesta espècie hagi proliferat notablement en zones forestals i agrícoles de Catalunya. Molts exemplars són abandonats quan són adults, crien amb els porcs senglars i això fa que la complexa situació prèvia de superpoblació de senglars augmenti en diferents punts del país, com és el cas de Poblet.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar