Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL NOMBRE DE BATUDES PELS SENGLARS I CABIROLS PUJA UN 28%El nombre de batudes pels senglars i cabirols puja un 28%

01/09/2013
La Generalitat i els caçadors confirmen que els senglars han baixat de les zones de muntanya a les planes. Només en el que va d'any s'han fet 140 batudes per senglars, cabirols i daines

El nombre de batudes amb motiu de la proliferació dels senglars, però també per cabirols i daines, s'ha multiplicat en el que va d'any i l'augment ja arriba a un 28% més que el 2012, segons explica Vicenç Estanyol, director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Girona. La tendència, a l'alça, també és compartida per Narcís Sànchez, vicepresident de la Federació Catalana de Caça (FCC) i vicepresident de la representació territorial de Girona.

“És una preocupació recurrent els últims anys pels danys que genera a les collites. En algun cas ha obligat al canvi de producció de blat de moro per colze o altres varietats, per evitar danys en els camps”, destaca Estanyol. Per actuar contra aquest increment, i entre les època de veda, es fan batudes extraordinàries, bàsicament diürnes, que les porta a terme la societat de caçadors, amb permisos que es donen de manera molt ràpida i, també, alguna de nocturna, amb la participació dels agents rurals.

Aquest any, particularment, hi ha hagut dues necessitats noves entorn del porc senglar: la primera és que s'ha donat un fenomen de concentració, després que el senglar també ha baixat a les zones cremades pels focs de l'Empordà de l'any passat en emigrar cap al prelitoral; i la segona, si bé en menys grau a Girona, el creuament del porc senglar autòcton amb el vietnamita, que es tradueix en cadellades més nombroses.

Narcís Sànchez, vicepresident de la Federació Catalana de Caça (FCC), va confirmar que s'han fet moltes més batudes que altres anys. Segons Sánchez, s'està davant d'una clara sobrepoblació del senglar com a conseqüència de la manca d'un depredador natural i que es combina amb una extraordinària adaptabilitat al seu entorn: “A muntanya, on antigament hi havia bestiar, camps, ara el bosc ha avançat i s'han convertit en zones que són com un paradís per a ells, on ningú els molesta”, destaca Sànchez, que hi afegeix: “La sobrepoblació a muntanya ha comportat que el senglar hagi baixat cap a les planeres com el Pla de l'Estany i el Baix Empordà. Ho fa desplaçant-se per les lleres dels rius, com la Muga, i provoquen danys o afectacions als cultius, entre d'altres”.

Una dada rellevant, que ens indica l'evolució de les sobrepoblacions de senglars, les tenim amb els exemplars abatuts per les colles de caçadors. Segons Narcís Sànchez, si bé fa uns vint anys aquests oscil·laven al voltat de la trentena de seglars a l'any la ja xifra voreja els més de 300. A la zona de Rupit, per posar-ne un altre exemple, la quantitat és de més de 900 senglars.

 

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar