Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

L’ANÀLISI DELS ARCS TROBATS A LA DRAGA INDICA QUE LA CAÇA EN EL NEOLÍTIC UNIA LES SOCIETATSL’anàlisi dels arcs trobats a la Draga indica que la caça en el neolític unia les societats

03/02/2015
Segons un estudi, les tres peces de fusta de fa més de 7.000 anys serien les més antigues del seu gènere trobades a Europa

La caça amb arc durant el Neolític podria haver estat un dels elements fonamentals de cohesió de les societats humanes primitives, segons un estudi realitzat per un equip d'arqueòlegs del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), basat en l’anàlisi de tres arcs de fusta de teix descoberts a un jaciment de La Draga (Banyoles) l’any 2012. L'estudi es va publicar a la revista Journal of Archaeological Science. «Comparant les escasses restes animals silvestres i l'abundant material de caça trobats en el jaciment, arribem a la conclusió que l'alimentació no era el principal objectiu de l'elaboració d'objectes de caça. Construir arcs durant el Neolític podria haver tingut una important funció social i de col·lectivitat, a més d'aportar prestigi social a l'activitat física i als individus involucrats en aquesta», explica l'investigador del CSIC Xavier terradas, de la Institució Milà i fontanals. Segons l'estudi, el prestigi estava lligat al tipus d'animal caçat o bé, amb la distribució que es realitzava de la presa. «Els animals més grans, com a recurs col·lectiu, podrien haver tingut un rol principal» afegeix Raquel Piqué, investigadora de la UAB. L'anàlisi de les peces confirma una antiguitat estimada d'entre 7.400 i 7.200 anys, les més antigues del seu gènere trobades a Europa i constitueixen una evidència arqueològica única per avaluar el rol social de la caça en les primeres societats camperoles. A més, permeten abordar aspectes com l'especialització econòmica, la divisió del treball i la naturalesa de l'accés als recursos, conclou l'estudi.

Material inclòs en l'estudi arqueològic

AL JACIMENT S’HI VA TROBAR UN BUCRANI DE BÒVID, corresponent a un ur salvatge extingit en l’actualitat i caçat durant el Neolític per la comunitat de La Draga. El projecte científic es duu a terme conjuntament des de la UAB, el CSIC, el Museu d'Arqueologia de Catalunya i el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.

L'ÚNIC DELS TRES ARCS CONSERVAT ÍNTEGRAMENT mesura 1,08 metres de longitud, 25 mil·límetres d'amplària màxima i 15 mil·límetres de gruix. Aquestes dimensions són inferiors a la mitjana de la resta d'arcs neolítics trobats a Europa. Els altres dos arcs tindrien una grandària superior.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar