Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

UN BROT DE SARNA POSA EN PERILL LES CABRES DELS PORTS



Un brot de sarna posa en perill les cabres dels Ports

21/01/2015
El Departament d’Agricultura autoritza les societats de caçadors de l’Ebre a abatre els exemplars salvatges sospitosos. Es capturaran animals per preservar-los en un tancat cinegètic

Alerta al Parc Natural dels Ports pel brot de sarna sarcòtica que afecta la població de cabra salvatge. De moment, la malaltia ha causat la mort a dos exemplars i n’hi ha una dotzena més sospitosos de tenir-la en una àrea dels Ports compresa entre els municipis d’Horta de Sant Joan, Prat de Comte, Bot i Gandesa. Amb l’objectiu d’evitar que la malaltia parasitària s’estengui, el Departament d’Agricultura ha autoritzat les societats de caçadors de les quatre àrees privades de caça afectades a abatre les cabres salvatges que mostren símptomes de tenir sarna. “Quan es vegi un animal sospitós se’l podrà abatre i posteriorment s’analitzarà la seua pell per confirmar si tenia la malaltia”, va explicar ahir el director dels serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Pere Vidal.

Unes batudes que es duran a terme els pròxims dies, al mateix temps que s’actualitzarà el cens de cabres. Segons l’últim cens, que és del 2011, la població de cabra salvatge és d’uns 5.000 exemplars a les Terres de l’Ebre, una població que s’ha dispersat fora de l’àrea de la reserva de caça, on segons Agricultura no s’ha detectat cap exemplar infectat. “Aquesta dispersió farà possible que es salven molts animals”, va dir Vidal, que tot i la gravetat de la malaltia creu que es podria controlar.

En altres indrets, com ara la serra de Cazorla (Andalusia), només un 3% de les cabres van sobreviure a la sarna sarcòtica. “No ens ha agafat per sorpresa, sabíem que la sarna podia arribar”, va assenyalar el director dels serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre.

Pel que fa a l’origen d’aquest brot de sarna, l’administració no l’ha pogut concretar. “No tenim constància que el brot provingui d’una explotació ramadera”, va assenyalar Vidal. De fet, una de les primeres mesures empreses, després de detectar-se els dos exemplars afectats per sarna, ha estat la revisió de tots els ramats de cabres de les Terres de l’Ebre. Una revisió que ha donat negativa.

Selecció

Agricultura farà una selecció de cabres salvatges i les preservarà en un tancat cinegètic construït anys enrere a la zona del Clot de l’Hospital, al terme municipal de Mas de Barberans. Un espai de 17 hectàrees on podrien habitar fins a un centenar de cabres i, en el cas que la malaltia s’escampés, el govern no descarta construir un altre tancat cinegètic més gran per preservar l’espècie. “Si hi ha animals que superen la malaltia també s’hauran de preservar”, va comentar Vidal.

Al marge de la població de cabra salvatge, la sarna sarcòtica pot afectar altres espècies com el porc senglar o la guineu. “El problema és a la pell de l’animal, per això després d’abatre’l és necessari retirar-li la pell, ja que el paràsit pot viure un parell de dies més a l’hoste i altres animals podrien fer de transmissors”, va assenyalar el director dels serveis territorials d’Agricultura.

L’empresa Forestal Catalana sera l’encarregada de traslladar les mostres de cabres a la UAB, on s’analitzaran els animals que es caçaran durant els pròxims dies.

Lurdes Moreso





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar