Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA PROLIFERACIÓ DE SENGLARS PREOCUPA UNIÓ DE PAGESOSLa proliferació de senglars preocupa Unió de Pagesos

12/01/2015
El sindicat ha celebrar els seus 40 anys a l´Alt Empordà

Unió de Pagesos ha commemorat aquest diumenge els 40è aniversari del sindicat a l'Alt Empordà amb una xerrada sobre el relleu generacional al camp i un dinar popular al centre civil d'El Far d'Empordà. Actualment hi ha 250 socis afiliats al sindicat en aquesta comarca, que es tracta del territori gironí amb més pagesos en actiu. Durant l'acte, el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha explicat que s'ha notat un canvi de tendència en els últims anys ja que ha baixat el número d'explotacions agràries - que s'han fet més grans- i la crisi ha fet retornar joves al camp. No obstant això, els pagesos pateixen per l'augment de porcs senglars i demanen més mesures per reduir la cabana.

Un centenar de persones han assistit aquest diumenge a la trobada per commemorar els 40 anys del sindicat Unió de Pagesos a l'Alt Empordà que s'ha fet al Centre Cívic d'El Far d'Empordà, un petit poble d'aquesta comarca. Els membres han pogut assistir a la xerrada sobre el relleu generacional al camp i la transmissió de l'explotació agrària en vida o per herència, han pogut fer preguntes sobre els dubtes que tenien, renovar el seu carnet i, posteriorment, han realitzat un dinar popular on s'han mostrat imatges de les accions, actes i membres de l'agrupació durant les darreres quatre dècades.

"Intentem portar temes que siguin prou interessants, d'actualitat o que els mateixos pagesos demanin", ha explicat el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, que ha assistit a l'esdeveniment. Caball ha aprofitat l'avinentesa per fer un repàs sobre la situació actual que viu el sector. D'una banda, ha assenyalat que el camp és un dels únics àmbits que no destrueix ocupació, ans al contrari, durant els últims anys ha donat feina a moltes persones que es trobaven a l'atur. Davant d'aquesta situació, Caball ha reclamat a les administracions públiques més polítiques econòmiques i ajudes per impulsar i revitalitzar el sector. "El sector agrari té pes econòmicament parlant i normalment acostuma a ser la pota més coixa quan es tracta costos i pagar", ha assenyalat.

D'altra banda, Caball ha explicat que la comarca de l'Alt Empordà és un bon exemple del que ha anat succeint darrerament arreu de Catalunya. D'una banda han disminuït el nombre d'explotacions agràries i empreses tot i que les que existeixen s'han fet més grans. A més, els joves han retornat al camp. "Abans es veia més gent exterior assalariada i ara ens trobem que a les explotacions hi ha més membres de la família que es dediquen al camp o viuen d'això", ha comentat el coordinador nacional. A més, les explotacions s'han renovat, trobant nous mercats o dedicant-se a la venda directe.

En el cas de l'Alt Empordà, el sindicat compta amb 250 socis. Segons Caball, el nombre de membres s'ha "estancat" tot i que ja han impulsat noves fórmules per aconseguir més membres obrint les portes no només als pagesos que es dediquen a conrear els camps sinó a les persones que estan vinculades a aquest sector.

No obstant això, Caball ha detallat que la màxima preocupació dels pagesos de l'Alt Empordà és l'augment del nombre de senglars que hi ha a la zona. "Es va aprovar l'emergència cinegètica per implementar batudes més ràpides però veiem que es tracta d'una plaga, ahir una sola colla de 63 caçadors va matar 50 senglars, per tant es demostra que hi ha molta població", ha afegit. Per això, reclamen al Govern que impulsi noves mesures per controlar la cabana i així reduir les destrosses que pateixen en els cultius.

"Amb la caça ordinària s'ha vist que no s'en fa prou, caldria més batudes fora de campanya o que els Agents Rurals es dediquessin a eliminar animals", ha insistit. Segons Caball, durant l'estiu és quan hi ha "més destrosses i problemes". Per això, ara, volen que es trobin fórmules per solucionar-ho.

D'altra banda, Caball també ha explicat que durant aquest 2015 està previst que s'apliqui la nova llei d'eleccions al camp, una nova normativa que va ser aprovada per unanimitat i que es tracta d'una llei única, que no existeix a la resta de l'Estat. A partir d'ara els pagesos votaran entitats i no persones en concret. Es col·locaran meses electorals als pobles que tinguin més de 15 persones censades. Dins del cens s'inclouran tots els professionals que cotitzen i les empreses que puguin demostrar que el 25% del seus ingressos provenen del sector agrari.

Des d'aquest gener, les càmeres agràries han quedat anul·lades i ara el Govern ha de crear el cens. Posteriorment hi haurà un període d'exposició per controlar que tot estigui correcte. "Fins ara es votava de forma indirecte, el percentatge de la suma dels vots feia que hi hagués una representació o altre dels sindicats agraris", ha explicat Caball. Segons ha detallat el coordinador nacional, l'organització que tingui més del 15% dels vots serà la més representativa.

 

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar