Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

UN COS INCOMPLET PER CULPA DEL GOVERN



Un cos incomplet per culpa del Govern

07/01/2015
La plantilla d’Agents Rurals segueix disminuint, no té serveis de guàrdies presencials ni de disponibilitat ni tampoc protocols de coordinació amb Bombers ni Guàrdia Civil. Fa gairebé un any es va acordar al Parlament potenciar el cos

És senzill que s’acumuli la feina, sobretot quan no es fa. El Govern de la Generalitat ho sap prou i el cos d’Agent Rurals també, que és qui està patint directament la desídia del Departament d’Agricultura i Medi Natural que el conseller del ram tracta de disfressar en les seves compareixençes parlamentàries. La situació és la següent: el Govern no està complint la moció parlamentària 83/X adoptada gairebé per unanimitat el febrer de 2014 per dotar el cos de plantilla, material i formació específica, i l’Asparc l’està pressionant perquè no oblidi els compromisos adquirits, tenint en compte que moltes de les mesures pendents d’adoptar no suposen cap cost econòmic.

El cas és que el cos segueix amb una «plantilla insuficient», no s’estan desplegant les diferents categories professionals i una tercera part dels caps d’àrea bàsica i regional estan exercint un càrrec sense tenir la categoria requerida, no s’han creat serveis de guàrdies presencials ni de disponibilitat, s’han deixat de repartir tot terrenys i ara s’usen vehicles tot camí que no incorporen les eines bàsiques dels agents, se segueix sense disposar de protocols de coordinació amb els Bombers de la Generalitat ni amb la Guàrdia Civil i, encara que els Agents Rurals tenen caràcter de policia segueixen sense poder accedir a la informació de les bases de dades policials gestionades per la Generalitat.

En una genèrica resposta parlamentària del passat 17 de setembre el conseller d’Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va tractar de convèncer que el seu departament estava treballant en el compliment de la moció 83/X però, a diferència de l’Asparc, només va aportar dues dades que difícilment serveixen per visualitzar que això sigui realitat: un increment de la flota de vehicles en 24 unitats i inversions en la millora d’equipaments i equips de protecció per 410.000 euros.

Parlar amb dades

L’Asparc és més concreta que el Govern i tant les xifres que ofereix com la documentació que aporta és molt esclaridora de la situació en la que viu el cos. En el seu informe de seguiment del compliment de la moció 83/X no es deixa res al tinter.

El «degoteig» d’agents és incessant a causa de morts, jubilacions i excedències: «entre el 2008 i el 2014 s’ha passat de 523 a uns 496 efectius».

No s’està complint amb l’especialització i tecnificació del cos perquè cal convocar la segona promoció interna d’agents majors –la primera va ser el 2010 i no es van cobrir totes les places que s’oferien–; no s’ha convocat cap promoció interna d’oficials ni de les escales executiva i superior.

No és cert que el Govern entregués 24 vehicles nous al cos durant el 2014 perquè l’any anterior n’havia retirat 60. «Per tant, en realitat durant el 2014 s’han recuperat (sense incrementar la flota)» aquests 24 vehicles o «se n’ha perdut una trentena», tot depèn de com es vulgui mirar.

Pel que fa a la formació, els agents majors, que són els especialistes, són els que menys cursos han realitzat. «Per exemple, els agents majors d’incendis no han rebut ni una sola formació especialitzada» desde fa més de tres anys. Els comandaments tampoc han rebut formació i, curiosament, no s’ha fet cap activitat formativa on-line malgrat el cos d’Agents rurals disposa de docents que sí formen a Agents mediambientals de la resta d’espanya.

L’Asparc també es queixa que s’estigui conctractant personal a través de Forestal Catalana SA «per a fer feines de vigilància i col·laboració amb la gestió que corresponen als Agents Rurals».

Observacions, totes aquestes, que no apareixien a la resposta del conseller.


LES MANCANÇES

ELS ASPECTES MÉS GREUS

1. Sense guàrdies
No s’ha creat cap sistema de guàrdies, ni presencials ni de disponibilitat. De forma general, els agents rurals cobreixen només 12 hores a l’estiu (de 9 a 21 hores) i 9 hores la resta de l’any (de 9 a 18 hores)

2. Tot camins en comptes de tot terreny
«Per primer cop, s’han repartit vehicles tot camí en lloc de tot terreny (excepte a les comarques d’alta muntanya)» i estan menys equipats: no duen cabrestant ni enganxall per a remolc, com tampoc duen navegador ni ordinador de bord.

3. No s’ha fet formació
Ni en residus, contaminació lluminosa, acústica, d’aigües, atmosfèrica, circulació motoritzada al medi natural, espais naturals, biodiversitat, inspecció de caça i pesca, infraccions urbanístiques en sòl no urbanitzable, enverinaments de fauna salvatge, entre altres.

4. Sense protocols
No existeix un protocol de coordinació genèric amb el cos de Bombers ni amb la Guàrdia Civil, només existeix amb els Mossos d’Esquadra.

5. Sense accés a bases de dades
Encara que la Disposició Addicional Sisena de la Llei 4/2003, de 7 d’abril, d’ordenació del Sistema de Seguretat pública de Catalunya ho estableix el cos d’Agents Rurals no té accés a la informació de les bases de dades policials gestionades per la Generalitat.


El «sabotatge» de l’Administració al cos d’Agents Rurals

L’any passat el Govern els va intentar prohibir investigar delictes urbanístics en zones no protegides

No és que 2014 s’hagi convertit en l’annus horribilis del cos d’Agents Rurals perquè la indolència del Govern és endèmica però sí que ha sigut l’escenari d’episodis d’escàndol, com la denúncia de CCOO davant la Fiscalía General de l’Estat de l’ordre del Govern de la Generalitat que impedia als Agents Rurals denunciar irregularitats urbanístiques comeses fora dels espais naturals protegits.

Encara que la denúncia va ser a finals de 2013 el cas va sortir a la llum pública el passat mes de febrer, quan es va saber que la secretària general del Departament d’Agricultura de la Generalitat, Bibiana Domingo, estava obligant als Agents Rurals a prevaricar en forçar-los, a través d’una ordre dictada per mitjà d’un correu electrònic enviat al cos amb còpia al conseller d’Agricultura, a deixar d’investigar delictes urbanístics.

La Fiscalia general de l’estat va ser molt contundent quan el 7 de novembre de 2013 es va pronunciar al respecte  indicant que els Agents Rurals tenen caràcter de policia judicial i, per tant, poden investigar.

Amb aquest esclaridor suport, els agents van reclamar a la secretària general que confirmés l’ordre per escrit o la retirés però el silenci administratiu es va imposar. Fins que al febrer de 2014 va esclatar el cas. No va acabar el mes que el govern es va fer enrere i va permetre als Agents Rurals seguir investigant delictes urbanístics fora dels espais naturals protegits.

Però a més, en la compareixença al Parlament de l’Agrupació d’Agents Forestals de Catalunya de CCOO es va posar de manifest com l’Alt Empordà, la Cerdanya, el Ripollès i el Pla de l’Estany no disposen d’agent rural major, que són els especialistes del cos.

Els representants del sindicat van aprofitar també per exposar la manca de personal que es pateix i les millores d’organització que s’haurien de realitzar que, en gran part, no exigeixen una despesa econòmica.

Ha passat un any i la situació és similar: un cos especialitzat que es menysté perquè el govern no vol desplegar-lo, malgrat que la llei per fer-ho data de 2003.


MARTÍ SANTIAGO





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar