Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

CADA MES HI HA A L’EIX UN ACCIDENT DE TRÀNSIT PER SENGLARS ENTRE MANRESA I AGUILARCada mes hi ha a l’eix un accident de trànsit per senglars entre Manresa i Aguilar

La malla de la tanca perimetral col·locada a l’eix, aixecada

Les gateres que teòricament haurien de ser unidireccionals

Forat de prop de mig metre per on es podrien colar els animals

Als accessos a l’eix no es pren cap mesura preventiva

Estat en què va quedar un vehicle després de xocar amb un senglar

Un dels animals atropellats en els últims mesos a l’eix

29/12/2014
Segons dades de Trànsit, en un tram de 15 quilòmetres de la via hi ha hagut fins a 14 sinistres per la irrupció d’animals

L’eix Transversal, entre Manresa i Aguilar de Segarra, registra pràcticament cada mes un accident de trànsit per culpa dels senglars. Segons dades del Servei Català de Trànsit, entre el gener del 2013 i el maig d’aquest 2014 n’hi hagut fins a 14.

El tram conflictiu de l’eix va del punt quilomètric 118, que pertany al terme municipal d’Aguilar de Segarra, al 133,5 de Manresa. Tot i això, la majoria –12 dels 14– han estat en un tram que no arriba als cinc quilòmetres, dins el terme de Rajadell. Hi ha hagut fins i tot jornades en què hi ha arribat a haver fins a dos sinistres per xocs amb aquests animals. En la gran majoria de les topades els ocupants del cotxe involucrat en van sortir il·lesos o amb ferides lleus.

L’elevada sinistralitat d’aquest tram de la C-25 posa en dubte les mesures dissuasives que s’inclouen en aquest tram de la carretera per impedir l’accés dels animals. D’acord amb la normativa vigent, les vies ràpides per on circulen més de 10.000 cotxes al dia –com és el cas de l’eix Transversal– han de complir tot un seguit de paràmetres preventius per evitar la irrupció dels animals a la via. Entre aquestes hi ha la col·locació d’una tanca perimetral.

Arran de les queixes de víctimes de sinistres a l’eix, que han creat un grup que engloba els afectats i denunciar conjuntament la concessionària de la carretera (accidentssenglarsc25@gmail.com), aquest diari ha volgut comprovar en primera persona quines són les mesures preventives existents. Tal com obliga la normativa, el tram en qüestió, propietat de la Generalitat de Catalunya i gestionat per Cedinsa, té una tanca perimetral. Amb tot, a causa molt probablement dels mateixos animals, hi ha trams on la malla està aixecada de manera que hi ha punts amb forats de fins a mig metre per on sí que podrien passar senglars. A més a més, les gateres –col·locades per facilitar la sortida dels animals en cas que entrin a la carretera–no compleixen la seva funció de ser unidireccionals, i per això els animals tant poden sortir de l’autovia a través seu com entrar-hi.

Un altre dels punts on falla la carretera és en les mesures preses per evitar l’entrada dels animals pels accessos i sortides dels vehicles, que són inexistents. Així, malgrat que exigeixen alternatives com ara els passos canadencs (vegeu pàgina 3), en el cas de l’eix Transversal no se'n pren cap.


60 accidents a l’any

Les darreres xifres del departament de Territori i Sostenibilitat situen el Bages entre les comarques amb més accidents amb senglars, amb més de 60 a l’any. Arran d’un estudi, el Govern català ha constatat que malgrat que només el 8% d’aquest tipus de sinistres causa víctimes, la tendència va a l’alça. L’informe també assenyala que els mesos de setembre a gener són els més susceptibles perquè es produeixin topades d’aquest tipus. Pel que fa a les hores dels sinistres, tres de cada 10 accidents tenen lloc de 9 a 11 de la nit.


LA XIFRA

60 ACCIDENTS AL BAGES
El Bages registra una mitjana de 60 accidents amb animals l’any. És una de les comarques amb més casos. A Catalunya, n’hi ha dos amb senglars al dia.

LA XIFRA

5 MESOS DE RISC
Els accidents amb senglars tenen lloc sobretot entre el setembre i el gener, coincidint amb el seu període de zel i el període hàbil de caça.


G. ALEMÁN

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar