Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS

DOS CASOS DE TRIQUINA EN SENGLARS DEL MONTSENY: ADVERTÈNCIA I RECOMANACIONS DE L’AGÈNCIA DE SALUTDos casos de triquina en senglars del Montseny: advertència i recomanacions de l’Agència de Salut

01/12/2014

Des de l’inici de caça de 2014-2015, s’han detectat dos casos de porc senglar amb triquina en l’establiment de manipulació de caça de l’Ajuntament de Montseny. Atesa la freqüència de casos d’aquest tipus i del risc sanitari que representa en el consum d’aquestes carns, l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya alerta als veterinaris clínics  que efectuen determinació de triquina en mostres de carn de senglar de caça. Si es detecta un cas positiu, el veterinari ha de seguir els següents passos:

 

  • Realitzar una declaració individualitzada i urgent de malaltia al Dept. d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) al fax 93-4092355 o al correu electrònic dpareja@gencat.cat.
  • Comunicar-ho també al Servei Regional de Barcelona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per tal que s’efectuïn  les actuacions oportunes de cara a la protecci de la salut de la població. (AGR.SRB@gencat.cat)

 

A banda d’aquests dos nous casos declarats, s’ha detectat també la presència de Trichinella pseudospiralis en porc senglar per primer cop a Catalunya i Espanya. L’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Alimentació (AECOSAN) ja ha expressat la seva preocupació ja que el mètode de detecció de triquina basat en l’examen triquinoscòpic no serveix per detectar la presència de T. pseudospiralis. Per tal de garantir el consum de carn segura procedent d’animals sensibles a triquina, es recomana evitar l’ús d’aquest mètode a partir d’ara i es canviï per alguns dels mètodes de digestió recollits en els Capítols I i II del Reglament 2075/2005.


Per altra banda, es recomana als veterinaris clínics que recordin a les colles de caçadors amb qui tenen contacte els següents punts:

 

  • Si els controls realitzats indiquen que es tracta d’animals infestats amb triquina, les carns no s’han de consumir i s’han de destruir com a material de categoria.
  • Si volen destinar les carns a comercialització (minoristes, restaurants), és necessari que, prèviament, aquestes carns passin per un establiment de manipulació de caça autoritzat, on se’n realitzarà el control sanitari tal com preveu el Reglament 853/2004
  • De quines parts del senglar han d’agafar les mostres de carn per fer-hi la detecció de triquina, i en quina quantitat, en funció del mètode de detecció que utilitzen a la seva clínica.

 

Altres recomanacions que cal tenir en compte, són:        

 

  • La congelació de la carn no garanteix la inactivació de les larves en tots els casos, atès que hi ha espècies de triquina que hi són resistents.
  • Les carns per consum domèstic en què el mètode de detecció de triquina ha estat el triquinoscòpic, encara que el resultat hagi estat negatiu, no s’haurien d’utilitzar per l’elaboració de preparacions a base de carn crua o poc cuita.
  • Processos de transformació com la salaó, el fumatge i l’assecatge, no inactiven els quists de Trichinella.


Comunicat de l´Agència de Salut Pública de Catalunya
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar