Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

SENGLARS DE PLATJA



Senglars de platja

24/11/2014
PAGESOS El delta i la vall baixa del Baix Llobregat tenen un tracte especial per al control de la fauna CIUTAT La protecció de les zones urbanes i naturals afavoreix la sobrepoblació

Vint-i-cinc poblacions del Baix Llobregat, de les trenta de la comarca, formen part de l’última emergència cinegètica activada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat. Vol dir que hi ha una sobrepoblació d’animals, en aquest cas, senglars i conills. Activar l’emergència cinegètica –una novetat d’aquest estiu–, implica que l’administració pot acordar l’execució subsidiària de mesures excepcionals de gestió cinegètica si hi ha una manca d’actuació de les persones que, segons la legislació de caça, són responsables dels danys causats per les espècies cinegètiques. Si els propietaris de les zones de vedat –de caça, de propietat particular– no controlen la proliferació d’animals i això causa danys fora, l’autoritat hi intervé, tot i que es tracti d’un privat.


El cas del delta i la vall baixa del Baix Llobregat és especial. I tenen uns tractes especials. Als anys vuitanta, es van declarar zones de seguretat, perquè estaven en àrees densament poblades, i això va fer que proliferessin espècies en hàbitats urbans i també espècies relacionades amb els espais naturals. Això provoca danys als conreus del parc agrari. Els nuclis urbans estan envoltats d’una zona de seguretat on no es pot caçar. Les zones de seguretat són definides a la llei 1/1970, de 4 d’abril, de caça i són declarades pel director general del Medi Natural i Biodiversitat per tal de garantir la protecció de les persones i dels seus béns davant les activitats cinegètiques. En aquestes zones, és prohibit utilitzar armes de foc o caçar. També és prohibit disparar en direcció a aquestes zones sempre que els caçadors no es trobin a una distància més gran que la que puguin abastar els projectils o que la configuració del terreny intermedi impedeixi arribar a la zona de seguretat. S’han declarat fins ara 68 zones de seguretat, amb una superfície de 80.380 hectàrees del total del territori de Catalunya.


Com expliquen a Unió de Pagesos de Catalunya (UPC), la seva situació no és recent: “Fa 20 o 25 que tenim un sistema propi, pels problemes a causa de la fauna”, comenta Montse Lligadas, de l’equip tècnic sindical. Tenen una situació especial, tot i que, a la pràctica, no és gaire diferent de la resta, en el sentit que tenen una llista de caçadors autoritzats i identificats, i que se segueix un control rigorós. La gran diferència radica en el fet que, al Baix Llobregat, els permisos s’obren per més temps, però s’activen quan hi ha danys concrets.


Unió de Pagesos fa de pont entre la Generalitat i els pagesos. Lluís Parés, de la comissió permanent del Baix Llobregat, explica: “Pràcticament tots els municipis amb parc agrari estan controlats i es fa d’acord amb l’administració. Quan un pagès pateix danys per l’acció d’un animal, s’activa un protocol, que valora qui pot intervenir-hi.” I s’ha de donar comptes de l’actuació.


El senglar ha anat baixant cap a la platja. Ara mateix, calculen que tenen per la zona entre deu i quinze exemplars. “De dia, s’amaguen als meandres del riu Llobregat, i de nit, surten.” Quan s’acosten als sembrats, “ja no és que s’ho mengin tot –verdura, panotxes de blat de moro...–, que sí que és important, és la destrossa que fan”: “Ho aixafen tot i furguen, fent forats, a vegades de mig metre. Fan mal. Fa poc, una dona es va trobar dos senglars grans i es va emportar un ensurt!” Una altra cosa són els conills, que fan maleses, però no tant. Passen el dia amagats als caus i surten de nit.


Una qüestió també de carretera


Segons un estudi recent de la companyia d’assegurances AXA, en els accidents de trànsit en què es veuen implicats animals, els senglars apareixen gairebé en el 35% dels casos. Els segueixen els gossos i els cérvols. Pel que fa als sinistres en què hi ha senglars, hi ha un repunt, segons l’informe –amb dades de 2013–, d’octubre a gener. En el conjunt de l’Estat, on hi ha més accidents per xocs amb senglars és la demarcació de Girona, seguida d’Orense i Barcelona.  Lleida també està inclosa entre les deu zones de l’Estat amb més sinistralitat amb senglars.


Els porcs senglars han baixat de la muntanya al pla. “Fa anys no sabíem què era tenir-los al pla! Hi ha molts senglars, molts! No sabem si és que a la zona de Collserola i el Garraf arriba un moment que acaben el menjar i per això baixen”, diu Lluís Parés. El cas és que no tenen por i es mouen entre els humans com si fos un entorn natural. De pas, Parés aprofita i comenta que sí, que es parla molt dels senglars i dels conills, però que hi ha també una altra espècie que preocupa els pagesos: el tudó. És un colom d’envergadura que, diu Parés, “és una plaga espantosa sobretot els mesos d’agost, setembre i octubre”: “Plantes, vénen i, en poques hores s’ho mengen tot. També s’han establert a la ciutat.”

 

Mercè Miralles
SANT BOI DE LLOBREGAT





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar