Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA CANILLA SALVATGE DE LLEIDA BURLA ELS AGENTS I ATACA UNA ALTRA GRANJA



La canilla salvatge de Lleida burla els agents i ataca una altra granja

11/11/2014
Els gossos maten dues ovelles abans de ser foragitats per un tret del propietari. Els rurals no poden trobar el lloc on s’oculten els gossos assilvestrats

La canilla de gossos assilvestrats que van matar unes 200 ovelles la setmana passada en una granja de Seròs (Segrià) segueixen en parador desconegut després de tornar a atacar ahir a la matinada alguns animals del mateix ramader. Aquesta vegada, Ramon Agustí, el propietari, va ser l’àngel de la guarda de les ovelles, perquè des del primer atac dorm en un recinte pròxim al qual va traslladar el bestiar. Després de sentir sorolls estranys, el pastor va sortir descalç cap al corral i va poder foragitar els gossos efectuant un tret a l’aire amb l’escopeta. No obstant, dues ovelles van morir en l’atac. Els gossos, que fins ara han aconseguit burlar els agents rurals, segueixen campant al seu aire pel Baix Segrià. Anar en grup els fa més forts i perillosos.

Un dispositiu especial d’agents rurals i mossos busca la canilla des de dimecres passat. Els agents han començat la vigilància per l’entorn del corral on va tenir lloc el primer atac. Ho fan de dia i també de nit, amb l’ajuda de focus de gran potència. Les pistes, ara com ara, són poques. El comportament del grup caní és imprevisible.


VIUS O MORTS

L’objectiu dels agents rurals és localitzar el lloc on s’amaguen els gossos durant el dia per poder-los capturar o abatre’ls. Es tracta, diuen, d’una tasca «molt difícil» perquè els gossos es mouen constantment. La manada està formada per una dotzena de gossos grans abandonats i de raça creuada, encara que es creu que diversos ja han nascut en estat salvatge. Lydia Argilés, propietària de la gossera més important de Lleida, afirma que acostumen a ser gossos que han perdut la confiança en els humans i es busquen la vida «com sigui» per sobreviure.


De moment, els agents rurals han instal·lat dues trampes amb carn d’ovelles mortes com a esquer a la granja on es va proudir el primer atac, on han deixat un animal mort perquè l’olor atregui els gossos. No obstant, la tasca està resultant fins ara infructuosa i ja s’ha ampliat el radi de recerca. Els agents patrullen pels municipis de Seròs, Aitona i també Maials. Van equipats amb prismàtics i armes de foc per utilitzar-les en cas de veure’s en perill, així com lectors de xips per identificar els propietaris dels gossos en cas que en portin. Ara com ara, ni rastre dels gossos, encara que creuen que s’amaguen en una zona boscosa. De fet, sospiten que podrien estar als boscos de la Punta de Montmaneu, un dels punts més alts del Segrià.

JERARQUIES

«Són gossos que dormen de dia i surten de nit», explica el cap dels agents rurals de Lleida, Llorenç Ricou, que afegeix que estan ben organitzats i han creat jerarquies dins del grup. «Un o dos manen i els altres obeeixen», explica. «Són animals salvatges. La nostra primera opció és atrapar-los amb les gàbies però si no queda cap més remei haurem de disparar-los-hi», assegura.


Els ramaders de la zona se senten indefensos. En només un parell de mesos, els gossos han atacat algunes explotacions ramaderes fins a tres vegades. Qui ha vist amb més claredat aquesta canilla és Josep Romero, un veí de la localitat de Seròs. Va ser un matí de principis del mes de setembre passat, mentre feia un passeig. Creu que si no maten els gossos, aviat atacaran algú. «Jo els vaig tenir molt a prop. I vaig passar molta por perquè em van plantar cara», explica Romero


Els veïns ja han abatut set gossos en 3 batudes especials des de l’estiu

Els veïns de Seròs i de les poblacions pròximes viuen pendents dels resultats del dispositiu de recerca del grup de gossos assilvestrats. Denuncien que ja fa uns quants mesos que els animals deambulen pel Baix Segrià. De fet, aquesta situació no és nova a la zona, i això ha provocat que en els últims mesos l’alcalde i les associacions de caçadors hagin demanat autoritzacions al departament de Medi Natural per poder fer batudes a la zona. Des de l’estiu passat, se n’han fet tres, en què s’ha abatut set gossos.

L’alcalde de Seròs, Gabriel Pena, afirma que, entre els veïns «no hi ha psicosi», encara que sí que hi ha una «preocupació creixent». I és que a la zona on s’han produït els dos últims atacs dels gossos hi ha plantacions d’oliveres i, precisament ara, és l’època en què es comença a recol·lectar les olives. «No passa res fins que passa. En teoria, els gossos s’escapen de l’home però si es veiessin acorralats, també atacarien», afirma el regidor. Les batudes dels agents rurals seguiran fins que es localitzi i atrapi o es mati la canilla.


EVA VISA
SERÒS





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar