Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

EL PP VOL ALLARGAR FINS AL 2021 LA CAÇA ALS PARCS NACIONALSEl PP vol allargar fins al 2021 la caça als parcs nacionals

05/11/2014
Les protestes fan rectificar els plans inicials de concedir permisos perpetus. L’oposició i els ecologistes acusen el Govern d’afavorir els interessos privats

El PP va rectificar la seva proposta inicial i va presentar ahir al Senat una esmena que prorrogaria fins al 2021 la caça i altres activitats privades que, de manera excepcional i contravenint les lleis ambientals, encara es permeten en alguns parcs nacionals, que són els espais de màxima protecció en la legislació espanyola. El polèmic pla inicial preveia una autorització perpètua.


La mesura presentada ahir, que encara haurà de ser votada en ple la setmana que ve i després tornar al Congrés dels Diputats per ser aprovada de manera definitiva, afectarà especialment les munteries que encara se celebren a les finques privades incloses dins el parc de Cabañeros, a Castella-la Manxa, i que s’havien d’acabar l’any 2017, segons ordena la legislació actual, aprovada en temps del PSOE. Tot i que Cabañeros és l’únic espai de la xarxa de parcs nacionals en el qual l’activitat cinegètica privada encara és important, també es practica excepcionalment als de Monfragüe (Càceres), Pics d’Europa i Guadarrama (Madrid-Segòvia).


EN MANS PRIVADES

L’oposició en ple i els grups ecologistes, que hi van mostrar la seva rotunda oposició, acusen el Govern d’afavorir de manera incomprensible els interessos privats d’alguns grans propietaris. El parc nacional de Cabañeros, excepcional representació del bosc mediterrani, va ser creat l’any 1995 en uns terrenys que inicialment s’havien previst com un polígon de tir per a l’Exèrcit, però en continua mantenint més d’un 30% en mans privades.


L’esmena 278 o esmena Cospedal, com la qualifiquen els grups de l’oposició, va ser incorporada al dictamen del projecte de llei de parcs nacionals. Al marge de la caça, també afecta algunes activitats residuals de pesca i mineria. Al text s’hi han presentat més de 270 esmenes, com també set vetos per part d’IU, ERC, Entesa Catalana, Grup Socialista, CIU, PSC i Fòrum Astúries, els portaveus dels quals van considerar ahir que la norma, depenent del cas, «envaeix competències», «desprotegeix» la natura o «consagra privilegis de privats».


Responsables de les associacions WWF, Ecologistes en Acció i SEOBirdLife hi van manifestar també la seva oposició i van considerar que la nova redacció de l’esmena planteja una «millora insuficient». «Temem a més a més que pugui arribar l’any 2021 i es demani una altra pròrroga –va dir Theo Oberhuber, d’Ecologistes en Acció–. Amb tot això l’únic que es fa és beneficiar tres grans propietaris, Alberto Cortina, Alberto Alcocer i Alejandro Aznar, que pressionen el Govern a través de [María Dolores de] Cospedal [secretària general del PP i presidenta de Castella la Manxa]».


GARANTIES

El senador popular Vicente Aparici va destacar que l’esmena 278 assenyala que les administracions públiques adoptaran «en un termini màxim de sis anys» les mesures «necessàries» per adequar els parcs nacionals a la legalitat. Això suposarà, segons Aparici, que s’accepten fins al 2020-2021 les situacions permeses fins ara però «no es donen drets nous». Una vegada acabada la pròrroga, les administracions hauran de promoure acords voluntaris i, en el seu defecte, aplicar l’expropiació forçosa.


Una inesperada mansió en obres al parc de Cabañeros

La ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, va sortir ahir al pas de les informacions que acusaven el matrimoni d’empresaris  Alejandro Aznar-Mónica de Oriol de construir- se una mansió en uns terrenys de la seva propietat dins el parc nacional de Cabañeros i de transformar un vell camí com a carretera d’accés, segons va publicar dilluns el mitjà electrònic Infolibre aportant fotos d’una excavadora i una altra maquinària. «Si han complert [amb el que estableix l’organisme Parcs Nacionals] no hi haurà cap problema, i si no han complert, se’ls haurà d’imposar les sancions corresponents», va afirmar concisament. García Tejerina, en qualsevol cas, va dir «que desconeixia» les obres que ha portat a terme el matrimoni a «la seva propietat privada», com tampoc no sap si han sol·licitat les autoritzacions. La finca, de 7.000 hectàrees, està situada al municipi d’Alcoba de los Montes (Ciudad Real).


ANTONIO MADRIDEJOS

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar