Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA JUSTÍCIA CULPA ELS CONDUCTORS DELS ACCIDENTS QUE HAN CAUSAT ELS SENGLARSLa justícia culpa els conductors dels accidents que han causat els senglars

La justícia culpa els conductors dels accidents que han causat els senglars

30/10/2014
N’eximeix administracions i vedats després de l’entrada en vigor de la nova llei de trànsit

El jutjat contenciós administratiu de Lleida ha dictat tres sentències en les últimes setmanes en què eximeix les administracions de qualsevol responsabilitat en tres accidents causats per senglars entre el 2012 i el 2013. Aquestes sentències i l’entrada en vigor de la nova llei de trànsit responsabilitzen els conductors dels sinistres causats per senglars. En les tres resolucions, la jutge afirma que no pot atribuir-se els accidents a la falta de diligència en la conservació del terreny delimitat. En dos dels casos (que afecten el Conselh Generau d’Aran, l’ajuntament de la Portella i la Diputació de Lleida), la jutge reconeix que per part de les administracions “no s’han adoptat mesures tendents a evitar la irrupció d’animals salvatges a la calçada”. Tanmateix, la magistrada recorda que “no s’ha indicat quin és el nombre exacte d’accident de senglar [el de la demanda]”.

Segons la jutge, l’administració només ha de prendre mesures, com senyalitzar la possible presència d’animals salvatges, a partir d’un cert nombre d’accidents causats per senglars. En un tercer cas, després d’un sinistre ocorregut a la C-12 a Alfés, la companyia asseguradora de l’accidentat va reclamar a la Generalitat per un accident provocat per un senglar al no adoptar mesures de seguretat a la via. Tanmateix, la magistrada afirma que no ha quedat acreditada la necessitat de l’adopció d’aquestes mesures de prevenció.

Fonts judicials van explicar a aquest diari que nombrosos afectats per accidents provocats per senglars rebutgen anar a la justícia davant de l’abundant jurisprudència que eximeix tant els propietaris dels vedats de caça com les administracions titulars de les vies. Les carreteres de Lleida registren a l’any una mitjana de 362 accidents causats per animals en llibertat, la majoria senglars.


Autopistes i autovies han de tenir tanques en zones de cacera

Els vedats de cacera i les administracions titulars de carreteres tenen l’obligació de posar tanques o senyalitzar aquelles vies que travessen un vedat de cacera. L’advocada Andrea Lombana (despatx Moragues) explica que “en el cas de les autopistes, autovies i vies ràpides tenen l’obligació de posar tanques en aquestes zones”. Precisament, Lombana recorda que només en casos en què a causa de la tanca en mal estat un animal de caça major ha irromput a la via la justícia condemna els responsables del vedat o el titular de la carretera. A més, les demandes per aquest tipus de reclamacions han caigut en els últims anys per la imposició de les costes del procés al demandant si perd. I, per aquesta raó, en els últims mesos només les companyies asseguradores acudeixen a la justícia per reclamar per aquest tipus de danys. En cas de perdre el plet, sols pot presentar-se recurs davant del TSJC si la reclamació supera els 18.000 euros.


Denuncien la proliferació de senglars a l’Horta de Lleida

Agricultors de l’Horta de Lleida van denunciar el passat mes d’agost els danys que provoca a les seues finques la proliferació de senglars després de l’entrada en vigor de la prohibició de la cacera lliure a totes les partides.

El consell territorial de cacera va decretar 11.190 hectàrees de l’Horta com “zona de seguretat” i només es permet caçar als vedats, fet que va propiciar la proliferació d’espècies animals com senglars, conills i coloms. Agricultors de la zona van denunciar, llavors, danys a les seues finques. Els agents rurals van caçar 48 senglars al terme municipal de Lleida el 2013 (i més de 70 a les comarques del pla).

Aquest any 2014 portaven 19 captures fins al mes d’agost. De forma excepcional, si l’abundància d’alguna espècie ocasionés danys a cultius o provoqués accidents de trànsit, la Generalitat de Catalunya pot autoritzar batudes de cacera.


A. GUERRERO

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar