Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

MILLORES D´HÀBITAT PER A LA RECUPERACIÓ I MANTENIMENT D´ANTICS CAMPS DE CONREU A BOUMORTMillores d´hàbitat per a la recuperació i manteniment d´antics camps de conreu a Boumort

Millores d´hàbitat per a la recuperació i manteniment d´antics camps de conreu a Boumort

Millores d´hàbitat per a la recuperació i manteniment d´antics camps de conreu a Boumort

28/10/2014
Es vol fomentar un ús progressiu de la pastura i al mateix temps facilitar l’arrelament i la instal•lació de les espècies cinegètiques

La Reserva Nacional de Caça de Boumort, gestionada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, és un espai que presenta uns valors ecològics molt remarcables per la presència de multitud d’espècies de fauna i ambients diferents. Cada any, a la Reserva es realitzen diverses actuacions de gestió, com és el cas de les millores de l’hàbitat, que afavoreixen aquestes poblacions així com la biodiversitat present a l’entorn.

 

Un dels problemes que pateix actualment és el tancament del bosc. Això té com a resultat una sèrie de problemes:

 

  • El cérvol té menys hàbitat i menys pastura això fa que la seva condició disminueixi, la seva susceptibilitat a les malalties disminueixin, els seus trofeus siguin de menys qualitat i també que hagin de sortir de la reserva i causin danys a l’agricultura i la ramaderia en terrenys privats amb els conseqüents conflictes.

 

  • Diverses espècies protegides i cinegètiques d’espais oberts perdin el seu hàbitat i s’afecti la biodiversitat d’aquest espai, que també és inclòs a la xarxa Natura 2000.

 

Per aquesta raó el Departament d’Agricultura ha reprès les actuacions de millora d’hàbitat amb l’objectiu d’afavorir a les diferents espècies de fauna presents a la Reserva. Així, la llebre, la perdiu roja, el cérvol, el cabirol, l’isard, les diferents espècies d’ocells passeriformes, millorar l’estat dels cérvols i evitar que aquests hagin de sortir de la reserva a la recerca d’aliment de més qualitat en els conreus veïns.

 

Amb aquests tractaments agrícoles que s’estan fent, es potencia enormement la qualitat i quantitat d’aliment a la Reserva a la vegada que es manté el mosaic bosc-matollar-pastura i per tant el paisatge característic de la zona. Aquestes mesures contribueixen a minimitzar els danys produïts per la fauna, ja que al trobar aliment de qualitat en aquestes parcel·les de l’interior de la Reserva, redueixen els desplaçaments en busca d’aliment a fora de la mateixa.

 

Finalment també són actuacions que eviten el continu increment de la superfície forestal, mantenint a la vegada unes zones d’ecotò o transició entre superfície forestal i superfície de pastura que afavoreixen la biodiversitat present a la zona. Aquests treballs els porta a terme l’empresa pública Forestal Catalana, adscrita al Departament d’Agricultura.

 

Dins d’aquestes millores d’hàbitat, una de les actuacions més remarcables que es realitzen són la recuperació i el cultiu d’una trentena d’hectàrees cultivables que es troben dins dels terrenys propietat de la Generalitat de Catalunya. Enguany s’ha pogut reprendre aquesta iniciativa i en aquests moment s’estan efectuant els diferents treballs associats, com són la preparació del terreny (llaurat, passada de cultivador...), l’adobat, i la sembra d’aquesta superfície amb una barreja d’espècies.

 

Enguany s’ha preparat la sembra amb una barreja de diferents espècies farratgeres (gramínies i lleguminoses principalment) amb diferent comportament quant a la velocitat de desenvolupament i creixement. D’aquesta forma es vol fomentar un ús progressiu de la pastura i al mateix temps facilitar l’arrelament i la instal·lació de les espècies.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar