Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

L’AUDIÈNCIA DE TARRAGONA VEU ARA DELICTE EN LA CAÇA EN BARRACA



L’Audiència de Tarragona veu ara delicte en la caça en barraca

16/10/2014
La nova normativa preveu fins i tot penes de presó per als casos més greus denunciats d’aquesta modalitat prohibida

L’Audiència Provincial deTarragona considera ara que la caça de la barraca pot ser constitutiu d’un delicte i, per tant, els caçadors que la practiquin poden ser condemnats. Tot i que encara no s’ha dictat cap sentència en aquest sentit, sí que els autos que han dictat les dues seccions de la màxima instància judicial de la demarcació ja van en aquest sentit. Aquest canvi de criteri és a conseqüència d’una modificació del Codi penal.



Arran de la diferència de criteris que tenien les dues sales penals de l’Audiència Provincial de Tarragona a l’hora de pronunciar-se sobre la legalitat o no de la caça amb barraca, finalment es va acordar una reunió per unificar criteris. Aquesta va tenir lloc el 6 de maig de 2009 i va servir per resoldre, de forma definitiva, la divergència interpretativa al voltant de la interpretació de l’article 336 del Codi penal.



A partir d’aquest moment es va establir un criteri únic: la caça amb barraca no constituïa una infracció penal, sinó una falta administrativa.



Però la modificació del Codi penal per la Llei orgànica 5/2010 ha obert les portes a la sanció penal de la pràctica de la caça amb barraca.



La mateixa Secció Segona, en un auto, diu que la reforma legal castiga la utilització de mètodes intrínsecament destructius amb mètodes no selectius, «conducta aquesta última que no estava prevista a la redacció anterior» del Codi penal.



El legislador, segons els magistrats, amb aquesta reforma «no precisa l’abast de la norma modificada, sinó que amplia l’espai de prohibició».



El pronunciament de la Secció Quarta de l’Audiència Provincial ve arran del recurs d’apel·lació presentat per un acusat contra la decisió del Jutjat d’Instrucció 1 d’Amposta, que va acordar continuar amb el procediment pels tràmits de l’abreujat.


L’imputat va recórrer la decisió (davant l’oposició del fiscal). Al·legava la jurisprudència de l’Audiència Provincial de Tarragona en suposats de fets similars. Els magistrats reconeixen l’existència de l’acord de maig de 2009. Però aquest, recorden, es va prendre abans de la modificació del Codi penal.



L’article 336

El remodelat article 336 del Codi penal diu: «el que, sense estar legalment autoritzat, empri per a la caça o pesca verí, mitjans explosius o altres instruments o arts de similar eficàcia destructiva o no selectiva per a la fauna, serà castigat ambla pena de presó de quatre mesos a dos anys o multa de vuit a vint-i-quatre mesos i, en qualsevol cas, la d’inhabilitació especial per a professió o ofici i inhabilitació especial per a l’exercici del dret a caçar o pescar per temps d’un a tres anys.


Si el dany causat fora de notòria importància, s’imposarà la pena de presó abans esmentada en la seva meitat superior».


En plena temporada


L’inici de caça en barraca coincideix amb la temporada oficial de caça menor, arran de l’entrada dels tords, tot i que enguany la meteorologia està retardant l’arribada de les aus migratòries. La caça en barraca, prohibida i cada cop més residual al Baix Ebre i el Montsià (es manté més viva en terres valencianes) consisteix a atreure els ocells a unes construccions que simulen arbres i on s’instal·len varetes empastifades amb vesc, on els ocells queden enganxats. Per atreure els exemplars de tord (que es consumeixena la zona) s’empra un reclam.

 

Àngel Juanpere





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar