Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

MEDI NATURAL ADMET L’EXCÉS DE SENGLARS A 23 POBLES VALLESANSMedi Natural admet l’excés de senglars a 23 pobles vallesans

Medi Natural admet l’excés de senglars a 23 pobles vallesans

Medi Natural admet l’excés de senglars a 23 pobles vallesans

06/10/2014
El govern declara 25 municipis zona d’emergència cinegètica

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha declarat zona d’emergència cinegètica 25 municipis del Vallès Oriental, 21 per la presència excessiva de senglars, 2 per l’abundant població de conill (Mollet i Caldes) i 2 més (Cardedeu i Lliçà d’Amunt) per l’excés de totes dues espècies (vegeu el mapa adjunt). La resolució  afecta una seixantena de municipis de les comarques de Barcelona amb elevada presència de porcs salvatges i una quinzena més per les colònies de conills.


La qualificació d’àrea d’emergència ha de facilitar l’acció dels caçadors en els períodes on no es pot caçar i, per tant, ha d’ajudar a reduir la població de senglar i conill. Per fer-ho, Medi Natural fixa els mètodes que els caçadors poden utilitzar, anant més enllà de les habituals batudes, en el cas del senglar. També es permet: aguait diürn, acostament, ganxo i captura en viu amb gàbia parany, per als senglars. En el cas del conill, s’autoritza l’arma de foc, la captura en viu amb l’ajuda d’una fura i falconeria. A més, la resolució regula com s’han de demanar els permisos per poder caçar fora de temporada. En el cas del senglar, ara no afecta perquè la cacera està oberta fins al febrer.


A banda, la declaració permet a l’administració actuar en aquelles zones on les societats de caçadors es declarin incapaces de reduir la població de senglars o conills. Pot ser permetent que hi actuïn caçadors d’altres vedats o, fins i tot, els mateixos Agents Rurals, diu Joan Montesà, responsable de medi natural d’Unió de Pagesos.


Medi Natural declara zones d’emergència cinegètica els espais agraris d’aquests municipis. En el cas del senglar, la majoria de pobles se situen a la meitat est de la comarca, de l’eix dels rius Congost i Besòs cap a llevant. També a l’extrem sud, on hi ha força extensions de vinya. A més, s’hi inclouen Lliçà d’Amunt i Santa Eulàlia. En tots els casos, la declaració es fa perquè s’hi han detectat densitats de població superiors a vuit senglars per quilòmetre quadrat o s’hi han acreditat danys que han generat almenys deu peticions per fer batudes excepcionals en els darrers tres anys. En el cas dels conills, és en zones agràries on s’han detectat mitjanes hivernals de 50 exemplars per cada quilòmetre quadrat o perquè s’hi han caçat més de 50 peces per quilòmetres quadrats. També es declaren zona d’emergència aquells espais on s’han acreditat deu o més danys a l’agricultura en els darrers tres anys.


Pere Clos, president de la comunitat de regants de Vallfornès, celebra que s’adoptin mesures. “Si des de l’administració s’ha deixat crear una plaga d’aquesta dimensió s’ha d’assumir la responsabilitat. Si serveix per controlar la població de senglar, benvingut sigui”, explica Clos. “Si els caçadors es declaren impotents, l’administració hi ha de posar mitjans”, afegeix Clos, que valora “el gran esforç” del col·lectiu en una activitat que representa “una despesa important per a ells”.


PERMÍS PER INTERNET


Les societats de caçadors consultades fan una valoració positiva del nou sistema d’autoritzacions telemàtiques que els Agents Rurals han posat en marxa aquest estiu. Ara, els caçadors comuniquen per internet els danys a camps de conreu i fixen la data i les persones que intervindran en una batuda per evitar-los. L’autorització és automàtica. Això els ha permès sortir a caçar el mateix dia que s’han detectat danys sense esperar la inspecció dels Agents Rurals. “Si els senglars van a la vinya un dia, hi van cada dia i si tardes vuit dies a caçar són vuit dies que fan danys”, afirma Jaume Mampel, president de la societat de caçadors de Sant Fost, Martorelles i Santa Maria. “És molt més àgil i molt més ràpid. Ha estat una bona idea”, assegura Josep Auleda, president de la societat de caçadors de Palautordera. Les batudes serveixen per “treure els senglars que s’han acostumat a anar a un lloc concret”. “Hi ha llocs on podem parlar d’una plaga de senglars”, considera. Amb tot, recorda que els pagesos han buscat altres maneres de protegir els seus sembrats. “Molts s’han acostumat a posar pastor elèctric”, diu. Sobre la declaració d’emergència, Auleda entén que “pot funcionar” tot i que potser abans “caldria fer una prova en una zona en concret per veure com funciona”.


Les societats de caçadors també recorden els problemes derivats dels accidents de trànsit que provoquen els porcs en travessar les carreteres. A banda del risc per als conductors, també els porten maldecaps perquè part dels accidents deriven en processos judicials dels quals han de respondre les colles a través de la seva assegurança. Amb tot, les colles celebren els canvis que hi ha hagut. “Ara només som responsables si l’accident és just després d’una batuda. Abans, la responsabilitat era per tots els accidents a qualsevol hora del dia”, afirma Auleda.La població creix al Montseny fins als 11 porcs per cada 100 hectàrees

En canvi, al Montnegre, el volum disminueix al nivell de fa dos anys


La població de senglar al massís del Montseny ha augmentat per tercer any consecutiu i s’ha situat en 11 exemplars per cada 100 hectàrees. És la xifra més alta des que es fa el Programa de Seguiment del Senglar, que està promogut pels parcs naturals del Montnegre i el Corredor i del Montseny i que té el suport de la Diputació. L’estudi també fa observacions en una vintena d’espais naturals d’arreu de Catalunya a través de la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat. Compta amb la col·laboració de les colles de caçadors d’aquestes zones (14 al parcs del Montnegre i el Corredor i 18 al Montseny) que aporten les dades de cada cacera. L’empresa Minuàrtia les tracta.


La densitat de senglars del Montseny ha crescut un 10% respecte a l’any anterior (vegeu quadre adjunt). Això representa una població de gairebé 5.300 porcs en un espai de 48.000 hectàrees on s’han fet les observacions. L’augment de població s’ha produït tot i els 2.172 senglars que s’han caçat entre les 18 colles de la zona. Són 4,6 senglars abatuts per cada 100 hectàrees. La xifra d’animals morts és la més alta des que va començar el programa de seguiment, fa 16 anys.


Aquest nou augment confirma la tendència a l’alça de la població de senglars al Montseny. En només cinc anys, la població gairebé s’ha doblat: de 6 porcs per cada 100 hectàrees als 11 d’aquest any. Fa 11 anys, la densitat era de 5 porcs per cada 100 hectàrees.


En canvi, la població de senglar al Parc Natural del Montnegre i el Corredor ha experimentat una caiguda durant aquest darrer any. Aquí se situa en 9 animals per cada 100 hectàrees, 1,5 menys que l’any anterior (gairebé un 20% menys). En aquest àmbit d’unes 33.000 hectàrees, les 14 colles de caçadors van matar 927 senglars que representen 2,8 animals morts per cada 100 hectàrees, gairebé la meitat que al Montseny. A partir d’aquestes dades, s’estima que la població de senglars en aquesta zona, a cavall del Vallès Oriental i el Maresme, és de 2.970 exemplars.


Aquest descens, però, no trenca amb la tendència global de creixement de la població de senglars de la darrera dècada, més moderat al parc del Montnegre i el Corredor que al del Montseny. “Si mirem la tendència global dels últims anys, les poblacions de senglars continuen augmentant, al Montseny amb força, mentre que al Montnegre l’ascens s’ha vist una mica frenat”, constaten des de Minuartia.Més de 400 ocells morts a l’Ametlla per evitar danys als conreus


Els caçadors de l’Ametlla han fet un batudes per caçar ocells que causen danys als sembrats, especialment al sud del municipi. L’actuació, amb un permís especial, va permetre caçar unes 450 aus entre tudons (uns 300), garses (unes 50) i tórtores turques (unes 100).


Ferran Polo

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar