Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

COLLES DE CAÇADORS ES COORDINEN PER COMBATRE LA PLAGA DEL SENGLARColles de caçadors es coordinen per combatre la plaga del senglar

11/07/2014
Les Franqueses reuneix grups dels pobles veïns

Tornen els problemes provocats per senglars a camps de conreu del Vallès Oriental. Els caçadors de Santa Eulàlia fan aquests dies aguaits nocturns i batudes per caçar porcs salvatges per reduir els danys que aquests animals provoquen als camps d’avellaners. Les societats de caçadors constaten la necessitat de coordinar-se per poder lluitar de manera més efectiva contra la proliferació de senglars. També s’hi impliquen alguns ajuntaments.

Diverses colles de caçadors de la comarca constaten la necessitat d’actuar de forma coordinada per ser més efectius a l’hora de fer batudes per reduir la població de senglar i lluitar contra els danys que la seva proliferació provoca a camps de conreu (avellaners, blat de moro o vinya) i a algunes instal·lacions d’oci com camps de golf. El consell de pagesia de les Franqueses va reunir dimarts a Can Ribes caçadors de les societats de municipis propers com l’Ametlla, Cardedeu, Cànoves i Samalús o la Garriga.

La regidora de Pagesia de les Franqueses, Rosa Pruna, és partidària que hi hagi una coordinació entre colles. També que hi hagi més informació dels caçadors cap als ajuntaments, que puguin saber quan hi ha batudes. “És bo que hi hagi més informació perquè no tinguem ensurts o queixes. Aquí, hem aconseguit que sempre que hi ha una batuda els caçadors informin abans l’Ajuntament. Ens trobem, però, que se’n fan en altres pobles, els porcs vénen cap aquí i no sabem res”, diu Pruna. Per ella, seria bo que totes les colles informessin els seus ajuntaments i tots compartissin, després, la informació.

Les colles consultades també destaquen els beneficis que pot tenir la coordinació. “Posar d’acord les societats és difícil però pot ser un avenç per poder caçar amb més seguretat i obtenir més bons resultats”, explica Toni Martos, vicepresident de la societat de caçadors de Cardedeu. “Ja hi ha bon rotllo entre les colles però és un dels temes que volem potenciar”, comenta Joan Guillamon, de la societat de Santa Eulàlia. En el seu cas, ja col·laboren amb els caçadors de Caldes, que els aporten gossos quan han de fer una batuda. Manolo Garcia, representant del col·lectiu de caçadors de l’Ametlla, també creu que és una bona idea.

Els caçadors veuen bé rebre el suport de les policies locals per evitar el pas de persones a peu o en bicicleta per les zones on fan batudes. “De vegades, et trobes que la gent et tomba els senyals que indiquen les batudes. Sempre que hi ha la policia la gent fa més cas quan se’ls alerta”, apunta Martos. En el cas de Santa Eulàlia, creuen que els pot ajudar a fer batudes a zones properes a vies de comunicació. “Tenim un municipi molt poblat i amb moltes carreteres i costa que els gossers vinguin pel risc de provocar accidents”.

Les societats de caçadors tindran aquest estiu més facilitats per aconseguir permisos per fer batudes extraordinàries. Els Agents Rurals han posat en marxa un nou sistema de notificació a internet, que ja es va fer servir l’estiu passat a Girona. Quan un pagès detecta danys als seus conreus, ho ha de notificar als caçadors, que poden demanar permís per fer una batuda omplint un formulari a la web del Departament. L’autorització és automàtica si en un termini de minuts no hi ha una resposta negativa dels Agents Rurals. “Facilitem l’actuació dels pagesos”, diu el cap dels Agents Rurals al Vallès Oriental, Enric Mayà. Aquest canvi és aplaudit pels caçadors. “És una cosa que feia temps que demanàvem”, diu Guillamon. “És una mesura que ens ha facilitat molt les coses. Ara estaria bé que al mateix temps el formulari passés directament a les policies locals i als Mossos perquè tinguessin la informació”, proposa Martos.

La Generalitat també ha previst la declaració de zones d’emergència cinegètica en aquells territoris on hi hagi concentracions de més de vuit senglars per cada quilòmetre quadrat, com passa a bona part de la comarca. A banda de la caça, els Agents Rurals també recorden que altres mesures com mantenir els boscos nets o instal·lar tanques amb un filat elèctric poden ajudar a reduir els danys als conreus.

Una vintena de permisos per caçar

Des del gener, els Agents Rurals ja han concedit una vintena de permisos per fer batudes després de fer una xifra similar d’inspeccions per danys de senglars a camps.

Aquests dies, ja s’han fet algunes caceres.

La colla de Cardedeu, n’ha fet quatre i ha abatut un senglar i n’ha aixecat tres o quatre cada vegada. La colla de Santa Eulàlia, on ja s’han detectat danys en camps d’avellaners de Can Margenat, tenia previst fer aquest dijous al vespre, amb aquesta edició tancada, un aguait nocturn, que es tornarà a repetir aquest divendres. Per dissabte, hi ha programada una gran batuda que es farà a la zona del camp de futbol.

 

Ferran Polo

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar