Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS

ACCIÓ CLIMÀTICA ACTIVA UN NOU PAQUET DE MESURES D'APLICACIÓ IMMEDIATA PER FRENAR LA POBLACIÓ DE CONILLS A LLEIDA



Acció Climàtica activa un nou paquet de mesures d'aplicació immediata per frenar la població de conills a Lleida

Acció Climàtica activa un nou paquet de mesures d'aplicació immediata per frenar la població de conills a Lleida

20/02/2023
Uns equips dedicats exclusivament a la captura de conills, noves xarxes de captura i la declaració de l’emergència cinegètica entre les accions més destacades, presentades el passat divendres a la Taula de Cogestió del Conill a la Plana de Lleida

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un nou paquet de mesures amb caràcter d’urgència i d’aplicació immediata per controlar la sobrepoblació de conill a la Plana de Lleida. Aquestes noves accions han de permetre reduir el nombre d’exemplars que, segons els resultats dels últims censos realitzats el mes d’octubre, havia augmentat un 34% en un any.

 

Totes aquests accions s’han presentat en el marc de la Taula de Cogestió del Conill a la Plana de Lleida que ha tingut lloc avui a la seu del Departament a Lleida. A la trobada, han assistit per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural el secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson i Fradera, la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, i el director dels Serveis Territorials a Lleida, Ferran de Noguera. La reunió també ha servit per fer un repàs de les mesures que s’han anat implementant i ha comptat amb la participació d’Unió de Pagesos, JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la Representació Territorial de Lleida de la Federació Catalana de Caça, els presidents dels sis consells comarcals de les comarques afectades i representants del Cos d’Agents Rurals.

 

El secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, ha explicat que “es tracta d’una situació prioritària per al Departament i és per aquest motiu que avui expliquem les mesures d’extrema urgència que es posaran en marxa de manera immediata i que complementaran les que ja fa mesos que estan activades”. Ha afegit que “som molt conscients de l’impacte que la plaga de conills està tenint sobre el territori i estem activant totes les mesures al nostre abast perquè els pagesos puguin dedicar-se a allò que saben, cultivar la terra, i que ningú es plantegi que no val la pena fer-ho”.

 

El secretari ha deixat molt clar que es continuarà treballant colze amb colze amb el territori (pagesos, propietaris de terrenys, àrees de caça...) perquè una situació d’emergència excepcional com aquesta obliga a una resposta coparticipada per tots els agents implicats.

 

Per la seva banda, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, ha afirmat que aquesta “no és una situació que tingui una solució senzilla i és per això que de fa mesos treballem per superar les traves administratives que a vegades fan que les actuacions no siguin tan ràpides com el creixement de la població de conills requereix, i per això activem aquesta nova bateria de mesures que plantegem avui a la Taula del Conill”.

 

Equips propis per capturar conills, emergència cinegètica i noves trampes

 

·Equips propis i especialitzats sobre el terreny. El Departament posarà 4 equips de camp que treballaran de manera exclusiva en diferents accions com ara les captures nocturnes o la col·locació de més paranys per reduir els poblacions de conill.

 

·Declaració d’emergència cinegètica. El Departament ja ha iniciat els tràmits per declarar l’emergència cinegètica per sobrepoblació de conills. Aquesta figura legislativa pretén aconseguir disminuir abans del mes de setembre les poblacions i els danys dels conills i assolir una densitat de 50 exemplars per cada km2. La zona abasta totes les comarques de la Plana de Lleida, 75 municipis i 1.498 km2.

 

En el cas que en el termini que va de l’inici de la temporada ( setembre 2022) fins a 15 d’abril no s’aconsegueixin els objectius de captura fixats 213.750 serà l’Administració mateixa qui decideixi qui ha d’aplicar i de quina manera la gestió cinegètica en aquesta zona de la vegueria de Lleida amb més densitat de conill. Aquestes xifres són revisables segons els censos de seguiment que es realitzen periòdicament, tot i que la previsió és haver capturat 285.000 exemplars de setembre de 2022 a setembre de 2023. D’aquesta manera, hi haurà un seguiment més acurat de les actuacions de caça i es concentraran on són més necessàries, i, si les circumstàncies ho requerissin, ho assumiria directament l’Administració

 

·Prova pilot de noves trampes. Es tracta d’unes xarxes adaptades per capturar conills que es col·loquen entre el camp de conreu i el cau. Aquest és un sistema molt nou i se n’haurà de començar a provar l’efectivitat a finals d’aquest mateix mes de febrer.

 

Més mesures de suport complementàries:

 

·Borsa de Caçadors. S’ha acordat amb la Federació Catalana de Caça disposar d’una Borsa de Caçadors especialitzats en la captura de conills en l’àmbit de tot Catalunya per oferir a les societats que ho sol·licitin la col·laboració i poder actuar a la zona afectada pels danys de la Plana de Lleida.

 

·Xipatge gratuït de fures. La caça de conill amb fura és el mètode que s’ha demostrat més efectiu. Segons la Llei de protecció dels animals, les fures han de portar xip, i per això el Departament assumirà el cost d’identificar aquests animals propietat dels caçadors.

 

·Fosfur d’alumini. Actualment, aquest producte es pot utilitzar en infraestructures. Paral·lelament, el Departament ha demanat als ministeris d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de Sanitat que autoritzin a fer una prova pilot de l’ús de fosfur d’alumini en terrenys agrícoles (actualment prohibit per la legislació vigent) en una zona de Lleida.

 

Població de conill, nous censos aquest mes de febrer

 

La problemàtica causada pels danys a l’agricultura ocasionats pel conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) en diverses àrees privades de caça (APC) de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià, la Segarra, la Noguera i les Garrigues ha motivat que any rere any i de manera reiterada s’autoritzi excepcionalment la caça del conill en aquestes zones.

 

Pel que fa a la tipologia dels danys, predominen les afectacions sobre cereal d’hivern (ordi i blat), cereal d’estiu (blat de moro), conreus arbrats de fruita dolça, farratgeres, fruits de closca i oliverar i els danys a les infraestructures.

 

Són uns danys reiterats en el temps però no en tota l’extensió delimitada i circumscrits en aquestes zones, i comporten la necessitat de dur a terme actuacions de manera contínua i preventiva com s’han anat fent per intentar mantenir les poblacions de conill en equilibri i evitar-ne la sobreabundància que provoca els conflictes amb la producció agrícola.

 

Els últims censos que va dur a terme el Departament amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals mostren un increment del 34% respecte de la tardor de 2021. Així, de mitjana, hi havia a l’octubre de 2022 123 conills per km2, mentre que l’any anterior era de 92. Aquest mes de febrer tindrem dades noves dels censos que permetran fer una radiografia actual de la situació.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar