Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

UNA LLEI PORTARÀ A LA RUÏNA UN CENTRE DE REPOBLACIÓ DE CONILLS DE BOSC DE SARRALUna llei portarà a la ruïna un centre de repoblació de conills de bosc de Sarral

22/05/2014
Una llei aprovada el 21 de març obliga a aturar l’activitat del Centre d’Investigació i Repoblació Cinegètica

Tot va començar arran d’unes jornades tècniques celebrades al Pla de Santa Maria, on es va parlar de temes sobre la cinegètica d’algunes espècies, es va posar l’èmfasi en un dels problemes: la sobrepoblació de conills. En aquesta reunió, hi participaren el Consell de Caça de totes les territorials i la Direcció General de Medi Ambient de la Generalitat.

A partir d’aquí, i després de posar de manifest aquest problema enfocat a la superpoblació de conills, es va aprovar una llei que prohibeix de forma taxativa l’alliberament i repoblació de conills de bosc a tot Catalunya. Aquesta llei, aprovada el 21 de març de 2014, afecta el Centre d’Investigació i Repoblació Cinegètica Vallperdiu de Sarral, que dirigeix Roberto Delicia, on el seu futur està abocat al tancament.

Des de fa deu anys, Roberto Delicia i la seva muller gestionen el centre, una empresa que es dedica a la cria i reproducció de conills de bosc en una explotació extensiva, ubicada als afores del municipi de Sarral. Aquesta empresa, per exemple, abasteix les colles de caçadors que volen repoblar als seus vedats de caça, tot i que els pagesos no hi estan d’acord perquè acaba provocant que els conills malmetin les seves àrees de conreu. I aquí rau el problema.

«És incoherent. Fa cinc anys ens buscaven perquè augmentéssim la producció i ara ens prohibeixen l’alliberament dels conills», assenyala Roberto Delicia, que afegeix: «Que ens vetin aquesta activitat té moltes pèrdues, més de les que es poden arribar a imaginar: no generem ingressos, hem de pagar el pinso, mantenir els conills. Els tenim aquí tancats i ja s’han arribat a morir alguns. Es mosseguen entre ells i acaben morint. No poden estar tancats. Ho estem perdent tot: tant a nivell material com també la moral, que l’estem perdent dia rere dia». «No és fàcil vendre conills de bosc. No és només vendre’ls i ja està, els escorxadors no els volen», diu Delicia.

Sobre el que suposa per a la seva empresa aquesta llei que vol protegir les sobrepoblacions de conills diu: «Portem deu anys en aquesta empresa. Gestionem la repoblació de caça major, caça menor i fauna salvatge. També comptem amb un laboratori propi. No ens escolten. Volem arribar a un acord, demostrar que nosaltres també podem gestionar i corregir aquests focus, però no ens escolten. Simplement, s’han basat en prohibir aquestes repoblacions i per als tècnics ha estat la solució més fàcil. A més, tampoc no ens concreten quan es podrà dur a terme aquest alliberament. És desesperant».

Mentrestant,es troben en una explotació extensiva totalment legalitzada. Amb conills sense vendre i d’altres que s’estan morint. La burocracia els ofega. Amb deutes per pagar i sense poder obtenir beneficis a través de l’activitat econòmica que porten realitzant des de fa deu anys.

El Centre Vallperdiu

■ Roberto Delicia porta el Centre d’Investigació i Repoblació Cinegètica Vallperdiu, establert a Sarral des de fa 10 anys, i realitza gestió integral de fauna salvatge tant de caça menor com a major. Ha rebut premis per treballs en gestió de fauna respectant la  biodiversitat als EEUU i a França.

 

BET ALTARRIBA

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar