Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS

LA FCC I LES SEVES TERRITORIALS MANTÉ LA CRIDA AL COL·LECTIU DE CAÇADORS/ES PER NO COMENÇAR LA TEMPORADA DE CAÇA MAJOR, DAVANT LA INCONCRECIÓ DEL DACC A LES SEVES PETICIONSFederació Catalana de Caça 25/08/2022
Una representació de la Junta Directiva de la Federació Catalana de Caça, encapçalada per Sergio Sánchez, el seu president, es va reunir ahir amb diferents representants del DACC.

Una representació de la Junta Directiva de la Federació Catalana de Caça, encapçalada per Sergio Sánchez, el seu president, es va reunir ahir amb Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, entre altres representants del DACC, per tractar de trobar una solució consensuada al problema que representa l’actual redactat del punt 8.3 de la Resolució de Vedes, entre altres qüestions, com l’estat de diferents aspectes legislatius pendents de resolució des de fa anys.

 

La trobada entre els representants federatius i el DACC, malgrat la voluntat negociadora i les argumentacions exposades per part dels directius de la Federació, no va donar tots els fruits esperats. Malgrat obtenir el consens en alguns aspectes, malauradament no es va arribar a acords específics per resoldre d’una manera satisfactòria els problemes per al col·lectiu de caçadors/es de Catalunya derivats de la publicació del punt 8.3 de la Resolució de Vedes, impugnat davant dels tribunals per part de la Federació Catalana de Caça. D’altra banda, tampoc es va aconseguir un compromís explícit per part del DACC per donar una resposta legislativa, a curt termini, a altres qüestions que preocupen des de fa molts de temps al col·lectiu.

 

Un dels punts positius de la trobada és concreta en la voluntat del DACC, que manté l’actual redactat del punt 8.3 de la Resolució de Vedes, d’oferir una metodologia menys complicada a l’hora de comunicar les batudes. En concret, la Direcció General va manifestar que està treballant per modificar el formulari de comunicació de batudes de caça, de manera que, les dades UTM s’insereixin automàticament i que per tant no sigui necessari introduir-les manualment. Així mateix, també va apuntar la possibilitat de facilitar un correu electrònic per fer-ho si el sistema emprat no funciona o no és accessible “tecnològicament” per tothom.

 

En paral·lel amb aquesta proposta van assenyalar que el Departament promourà una campanya, adreçada al públic en general, de divulgació i conscienciació de la necessitat de respectar les zones de batuda. Així com indicar als usuaris del medi natural que les interrupcions de les batudes per part de tercers poden ser objecte de sancions. Tot i amb això, no es van concretar aspectes com de quina manera es farà, quan, els recursos que es destinaran per fer-ho o la concreció del règim sancionador, una de les peticions dels representants federatius. Pel que fa a aquest regim sancionador, el punt de partida de l’ens federatiu és que reculli de manera explícita la prohibició d’entrada a les batudes per part de gent aliena a la mateixa, com ja passa en altres comunitats on s’específica que “serà una infracció greu l’entrada de qualsevol persona aliena a una batuda correctament senyalitzada”.

 

Així mateix, els representants de l’Administració presents a la reunió (Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Ramon Jordana, sotsdirector, Oriol Ansón, secretari general,  i els directors dels diferents Serveis Territorials) van manifestar que estan treballant en la elaboració de les diferents normatives per tal de donar resposta a les peticions del col·lectiu de caçadors/es. En aquest sentit, van comunicar que en el decurs del mes de setembre es publicarà l’Ordre per la qual es regula el procediment d’autorització excepcional de captura en viu per al control d’espècies cinegètiques depredadores i d’espècies exòtiques invasores depredadores; també van manifestar que el Departament promourà que s’incorpori a la Llei de Mesures Fiscals i Financeres, que acompanya la Llei de Pressupostos, que no sigui necessària la declaració de nucli zoològic en el cas de les instal·lacions per a gossos de cacera que acullin fins a un número màxim de 19 animals.

 

Tot i aquestes propostes en positiu, que caldrà concretar en fons i forma, encara resten pendents respostes concretes a altres qüestions llargament reclamades per part de la Federació Catalana de Caça i les seves Territorials, en representació de tot el col·lectiu, com la redacció de la Llei de Caça per Catalunya, el desenvolupament del Decret de Comercialització de Carn de Caça, l’accés dels menors a les Reserves Nacionals de Caça acompanyats pel seus tutors legals, etc.

 

En relació amb aquesta reunió, cal destacar que la major part de les propostes i compromisos presentats per part del DACC són a futur, quelcom gens desconegut per als representants federatius presents a la trobada, que ja han rebut les mateixes promeses per part de tres directors/es generals diferents sense que s’acabi de substanciar cap proposta. Per aquesta raó, des de la Federació Catalana de Caça es considera necessari que el Departament, d’una vegada per totes, sigui més seriós en el compliment de la seva paraula i compromisos i materialitzi, de manera fefaent, alguna de les propostes fetes als darrers anys per part d’aquest directors generals per tal de que el col·lectiu, cansat de promeses que no es compleixin, pugui confiar en el Departament i no tingui que plantejar-se deixar de caçar.

 

Davant d’aquesta situació i la indefinició del DACC en molts dels punts exposats pels representants federatius, per part de la Federació Catalana de Caça i les seves cinc Representacions Territorials, es manté la crida al col·lectiu de caçadors i caçadores del conjunt de Catalunya a no començar el proper 4 de setembre la temporada de Caça Major; tot i que l’ultima paraula sobre aquesta qüestió quedarà, és clar,  en mans de cadascuna de les societats de caçadors del territori.

 

En aquest sentit, en el decurs de les properes jornades es mantindran reunions amb els representants de les diferents societats de caçadors i caçadores de Catalunya per explicar-los en que situació es troba el col·lectiu després d’aquesta trobada amb els representants del DACC.

 


 

POSICIONAMENT DE PARTIDA I RESUM DELS PUNTS EXPOSATS EN EL DECURS DE LA REUNIÓ MANTINGUDA PER PART DE LA JUNTA DIRECTIVA DE LA FCC AMB EL DACC

 

 

  • Com ja vam expressar al Consell de Caça de Catalunya i també ho hem fet amb la Directora General d’Ecosistemes Forestals en diverses reunions d’ençà la publicació del punt 8.3 de la Resolució de vedes; d’acord amb el recurs contenciós que vam presentar davant el TSJC considerem que el DACC ha imposat la notificació de batudes sense tenir en compte les conseqüències i la inseguretat jurídica a que condemnava als caçadors i caçadores. S’ha improvisat una mesura amb l’excusa de la seguretat de les persones quan el DACC no ha fet cap esforç, ni per donar a conèixer la importància del respecte a les senyalitzacions de batuda per part de la ciutadania, ni ha impulsat cap mesura coercitiva per sancionar a aquelles persones que, voluntàriament, s’exposen al risc d’accident entrant a les zones de batuda ignorant les senyalitzacions que des de fa anys el col·lectiu de caçadors ja ha implementat.

 

  • No estem disposats a notificar les batudes de caça major (d’acord amb l’actual redactat del punt 8.3 de la Resolució de Vedes, per impossible de complir) en àrees privades de caça, donat que els únics que tenim el dret d’aprofitament cinegètic atorgat pels propietaris som les societats de caçadors. En aquest sentit, considerem que fins que no hi hagi un règim sancionador específic que sancioni a les persones que irrompen a les batudes comunicar la realització de les mateixes en àrees privades de caça no aporta cap element de seguretat afegit i per tant és innecessària aquesta comunicació.

 

 

  • D’altre banda, manifestar que el sistema de comunicació previst on s’ha d’informar de la batuda des del tramitador del Departament amb les coordenades UTM del punt central de la batuda és un sistema abocat al fracàs. Paradoxalment, la FCC ha hagut d’abandonar un projecte d’APP amb la mateixa finalitat, on a més s’han invertir més de 60.000 € dels caçadors federats, per generar un sistema de comunicació senzill i adaptat al segle XXI. Després d’haver demanat al DACC durant 4 anys consecutius la seva validació, al Consell de Caça i d’haver-nos reunit en més de 5 ocasions amb l’àrea TIC de la Generalitat encara esperem resposta.

 

  • Una vegada més, volem denunciar públicament, que el DACC incompleix de manera reiterada els seus compromisos amb els caçadors/es catalans com així queda reflectit en el fet que fa més de dos anys que esperem la modificació del Decret de Comercialització de Carn de Caça, més de 8 anys a l’espera de la publicació de l’Ordre de Control de Predadors, fa més de dos anys que esperem que a la llei d’acompanyament de pressupostos es defineixi què és una gossera esportiva, fa dos anys que vam pactar uns criteris interpretatius per l’aplicació de la modificació de les sancions que no s’han complert. Fa més de 6 mesos que esperem resposta a la carta que vam adreçar a la DG al respecte de la normativa que impedeix als menors accedir a les Reserves Nacionals de Caça a acompanyar als seus pares a caçar, donant-se el contrasentit que si són menors d’edat i són agraciats amb un permís de caça si poden accedir acompanyats del tutor legal.
Comentaris

Xavier Bonet Bea diu: 29/08/2022    
Espero que per una vegada (com a minim dins al sector de la caça del porc senglar) lluitem tots junts per fer pinya i que NINGUNA colla comenci a caçar fins que no ho digui la Federació Catalana de Caça. Ara tenim la paella pel mànec i no podem ser tant rucs de deixar-nos imposar lleis restrictives per nosaltres els caçadors i faborables al pixapins, boletaires, domingueros, etc. Jo ja he dit al grup del WhatsApp de la meva colla que JO NO començaré a caçar fin que ho digui la FCC... tot i que tinc mooooooooltissimes ganes. Una abraçada moooooolt forta a totes les colles de Girona pel seu coratge davant de ladministració.

Joaquim Criado Guillem diu: 31/08/2022    
Jo estic dacord en no començar a fer batudes fins que sens escolti i es donin solucions a totes les revindicacions que es demanen, tambe a banda de totes les mesures de pressio que em defectuar, la FCC a de recordar de forma reiterada a tots aquest politics de la Generalitat que els caçadors tambe votan i que no anira un sol vot dels caçadors ( que som molts mes dels que ells es pensan) a cap partit que no recolsi i doni suport a la caça, soc caçador de una colla de Barcelona.

Xavier Bonet Bea diu: 07/09/2022    
Ara ja comencen a circular fotos i comentaris per WhatsApp relacionats amb els accidents de porcs senglars a la carretera en els que diem que ens sap molt de greu per els accidentats, etc. etc. etc. i jo dic que ara NO tenim danar disculpan-nos i/o donant explicacions publiques cada vegada que hi hagi un accident a la carretera amb un porc senglar per dos motius: 1/ Perque si NO ho em fet mai... tampoc ho tenim que fer ara. 2/ Sha daclarir que NO es ni la nostra feina ni la nostra obligació caçar el porc senglar, sinó que es el nostre hobby del que de retruc sen beneficia la societat, per tant... NO tenim cap responsabilitat ni obligació si no sortim a caçar. Per últim dir-vos que el dia que jo pengi les meves armes... NO em sentiré (ni molt menys) responsable dels accidents que hi hagin a la carretera amb els porcs que jo no hauré caçat perque (com he dit abans) serà responsabilitat de ladministració al igual que ho es ara. Una abraçada a tots.


Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar