Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS

LA FEDERACIÓ CATALANA DE CAÇA PRESENT A LA TAULA DE COGESTIÓ DEL PLA DE XOC PEL CONTROL DE DANYS CINEGÈTICS A LA VINYA



La Federació Catalana de Caça present a la taula de cogestió del Pla de Xoc pel control de danys cinegètics a la vinya

La Federació Catalana de Caça present a la taula de cogestió del Pla de Xoc pel control de danys cinegètics a la vinya

La Federació Catalana de Caça present a la taula de cogestió del Pla de Xoc pel control de danys cinegètics a la vinya

La Federació Catalana de Caça present a la taula de cogestió del Pla de Xoc pel control de danys cinegètics a la vinya

La Federació Catalana de Caça present a la taula de cogestió del Pla de Xoc pel control de danys cinegètics a la vinya

26/07/2022
Joaquim Vidal, president de la RT de Tarragona i Joan Carles Batanes, gerent de la FCC van representar a la Federació en aquesta trobada, duta a terme a Barcelona, en el marc de Pla del DACC per protegir les vinyes dels danys provocats pels senglars

La jornada va estar presidida per Anna Sanitjas, directora general d'Acció Climàtica, Ramon Jordana, sotsdirector general i Maria Josep Vargas, cap de servei d'activitats cinegètiques, i Alba Balcells Barril, directora general de INCAVI (Institut Català del Vi); una jornada, que també va comptar amb la participació, entre altres persones, de Carme Rosell, de Minuartia, del director dels SS.TT. de Tarragona, els caps de servei de les àrees cinegètiques de Barcelona, Lleida i Tarragona, i diferents representants dels sindicats agraris.

 

En el decurs d’aquesta taula, els productors vitivinícoles, juntament amb l’INCAVI, van posar de manifest  la seva preocupació pels danys provocats a les vinyes per part del senglar, però també per altres espèices cinegètiques com el cabirol i el conill. En aquest sentit, per part del DACC es va recordar que des de fa uns anys s’està treballant de manera conjunta, amb bons resultats des de 2019, amb la Federació Catalana de Caça, les seves Territorials i les societats de caçadors en la realitzacio de batudes específiques adreçades a tractar de minimitzar els danys provocats per aquest animals als conreus.

 

També es va fer palesa la necessitat d’implementar noves mesures de control, a més a més de la caça, com ara la instal·lació per part de dels pagesos de tanques i altres elements per impedir l’entrada de la fauna salvatge als seus conreus. En aquest sentit, diferents representants del sector agrícola van manifestar la dificultad que suposa implementar aquest sistemes de control davant els seus elevats costos.

 

En el decurs de la jornada també es va fer esment sobre el Pla pilot del Cabirol, dut a terme durant tres anys al Priorat,  i els bons resultats obtinguts; una iniciativa perfectament extrapolable a altres indrets i espècies cinegéticas.

 

D’altra banda destacar, la valorització que es va realitzar sobre la carn de caça com un aliment sa i natural i la necessitat de potenciar la seva comercialització i el seu consum.

 

Aquesta taula de treball s’emmarca dins del Pla estratègic per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024, presentat el passat mes de març per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquest pla pretén reduir en tres anys les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya,

 

L’objectiu d’aquest pla és assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies del nostre ecosisteme i les activitats humanes. Especialment el pla busca treballar en la prevenció i la protecció de conreus, amb una major dotació de recursos i promoure actuacions cinegètiques segures. L'INCAVI col·labora i treballa amb el Departament d’Acció  Climàtica per aprofundir en el contacte amb el sector vitivinícola i garantir així una comunicació i efectivitat de les accions encaminades a apaivagar els efectes que els senglars i altres espècies puguin ocasionar a les vinya i altres conreus del nostre territori.

 

En aquest sentit, una de les mesures del Departament és la posada en marxa d’aquestes taules de cogestió pel control de danys d’espècies cinegètiques. Des de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i l’INCAVI es  va crear aquesta taula específica per a la vinya per consensuar i activar de manera conjunta mesures que permetin prevenir o aturar els danys.

 

Fa un mesos, en coordinació amb les DO i altres agents del sector, es van identificar les  parcel·les amb una possible major afectació a través d’un sistema de recollida de dades per zonificar i avaluar la intensitat dels danys, amb l’objectiu d’aplicar amb major eficàcia les accions que preveu aquest Pla, amb un major control de les espècies cinegètiques a través de colles de caçadors, noves actuacions per protegir els conreus i evitar que pugin accedir a l’aliment, entre d’altres.

 


 

La Federación Catalana de Caza presente en la mesa de cogestión del Plan de Choque por el control de daños cinegéticos en el viñedo

 

Joaquim Vidal, presidente de la Territorial de Tarragona y Joan Carles Batanes, gerente de la Federación Catalana de Caza participaron ayer lunes, en representación de la Federación, en este encuentro, llevado a cabo en Barcelona y celebrado en el marco del Plan del Departamento de Acción Climática para proteger los viñedos y su producción de los daños provocados por jabalíes.

 

La jornada fue presidida por Anna Sanitjas, directora general de Acción Climática, Ramon Jordana, subdirector general y Maria Josep Vargas, jefa de servicio de actividades cinegéticas, y Alba Balcells Barril, directora general del INCAVI (Institut Català del Vi); una jornada que también contó con la participación, entre otras personas, de Carme Rosell, de Minuartia, del director de los SS.TT. de Tarragona, los jefes de servicio de las áreas cinegéticas de Barcelona,Lérida y Tarragona, y diferentes representantes de los sindicatos agrarios.

 

En el transcurso de esta mesa, los productores vitivinícolas, junto con el INCAVI, pusieron de manifiesto su preocupación por los daños provocados en los viñedos por parte del jabalí, pero también por otras especies cinegéticas como el corzo y el conejo. En este sentido, por parte del DACC se recordó que desde hace unos años se está trabajando de manera conjunta, con buenos resultados desde 2019, con la Federación Catalana de Caza, sus Territoriales y las sociedades de cazadores en la realización de batidas específicas dirigidas a tratar de minimizar los daños provocados por estos animales en los cultivos.

 

También se puso de manifiesto la necesidad de implementar nuevas medidas de control, además de la caza, como la instalación por parte de los agricultores de vallas y otros elementos para impedir la entrada de la fauna salvaje en sus cultivos. En este sentido, diferentes representantes del sector asistentes al encuentro manifestaron la dificultad que supone implementar estos sistemas de control frente a sus elevados costes.

 

En el transcurso de la jornada también se hizo mención al Plan piloto del Cabirol, llevado a cabo durante tres años en el Priorat, y los buenos resultados obtenidos;  una iniciativa perfectamente extrapolable a otros lugares y especies cinegéticas.

 

Por otro lado, destacar, la valorización que se realizó sobre la carne de caza como un un alimento sano y natural y la necesidad de potenciar su comercialización y su consumo

 

Esta mesa de trabajo se enmarca dentro del Plan estratégico para el control de los daños producidos por el jabalí 2022-2024, presentado el pasado mes de marzo por parte del Departamento de Acción Climática, Alimentación y Agenda Rural. Este plan pretende reducir en tres años las poblaciones de jabalí y los efectos y conflictos que produce en Cataluña,

 

El objetivo de este plan es conseguir un número de jabalíes estable y compatible con la conservación de otras especies de nuestro ecosistema y las actividades humanas. Especialmente el plan busca trabajar en la prevención y protección de cultivos, con una mayor dotación de recursos y promover actuaciones cinegéticas seguras. El INCAVI colabora y trabaja con el Departamento de Acción Climática para profundizar en el contacto con el sector vitivinícola y garantizar así una comunicación y efectividad de las acciones encaminadas a minimizar los efectos que los jabalíes y otras especies animales puedan ocasionar en los viñedos y los diferents cultivos realizados en nuestro territorio.

 

En este sentido, una de las medidas del Departamento es la puesta en marcha de estas mesas de cogestión para el control de daños de especies cinegéticas. Desde la Dirección General de Ecosistemas Forestales y el INCAVI se creó esta mesa específica de la viña para consensuar y activar de forma conjunta medidas que permitan prevenir o detener los daños.

 

Hace unos meses, en coordinación con las DO y otros agentes del sector, se identificaron las parcelas con una posible mayor afectación a través de un sistema de recogida de datos para zonificar y evaluar la intensidad de los daños, con el objetivo de aplicar con mayor eficacia las acciones previstas en este Plan, con un mayor control de las especies cinegéticas a través de grupos de cazadores, nuevas actuaciones para proteger los cultivos y evitar que puedan acceder al alimento, entre otras.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar