Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · IMPORTANT

DETECTAT UN NOUS FOCUS DE PESTA PORCINA AFRICANA A ALEMANYA



Detectat un nous focus de pesta porcina africana a Alemanya

26/05/2022
La col·laboració en la vigilància passiva dels caçadors i caçadores a l'hora de detectar possibles anomalies en porcs senglars esdevé fonamental

Els Serveis Veterinaris Oficials (SVO) alemanys van notificar el  dia 25 de maig de 2022, un focus de Pest Porcina Africana (PPA) en una explotació de porcs situada a la zona sud-oest del país, zona fins ara considerada lliure de malaltia. L'explotació afectada es troba a uns 500 km de la zona infectada a l'est del país, i aproximadament a uns 7 km de la frontera amb França. Per tant, aquest focus suposa un nou salt a distància de la malaltia.

 

L'explotació afectada es troba localitzada al municipi de Forchheim, a l'Estat Federal de Baden-Wuerttemberg, tractant-se de una explotació d'esquer de producció ecològica, amb un cens de 35 porcs i que disposa de doble tanca. En ella es desenvolupen a més activitats agrícoles de producció de maduixes i espàrrecs, treballant a la explotació més de 140 empleats procedents d'altres països europeus, segons han informat les autoritats alemanyes.

 

La sospita es va originar per l'aparició de signes clínics i patològics típics de la malaltia als porcs i la mort de tres. Les autoritats alemanyes van visitar immediatament la granja per prendre mostres que van ser enviades al laboratori regional, on van resultar positives a la detecció de genoma viral per PCR-RT el dia 24 de maig, i van ser enviades per confirmació oficial al Laboratori Friedrich Loeffler Institute (FLI), Laboratori Nacional de Referència per a la PPA a Alemanya, on es van confirmar com a positives a la malaltia per PCR-RT l'endemà, 25 de maig. Els SVO alemanys han dut a terme la investigació epidemiològica del cas i han informat que la principal hipòtesi de treball estudiada com a via de entrada és el factor humà atesa la distància a altres focus.

 

Des de l'inici del brot fins al 26 de maig del 2022 Alemanya ha notificat un total de 3.756 focus en senglars silvestres (403 el 2020, 2.551 el 2021 i 802 aquest any 2022), tots ells localitzats a la zona est del país, als Estats Federals de Brandenburg, Saxònia i Mecklemburg-Pomerània Occidental, i cinc focus (incloent-hi el present) en porcí domèstic.

 

Les autoritats alemanyes han adoptat immediatament les mesures de control contemplades al Reglament Delegat (UE) 2020/687 de la Comissió, pel qual es completa el Reglament (UE) 2016/429 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa a les normes relatives a la prevenció i el control de determinades malalties de la llista, i que inclou el sacrifici de els animals in situ, el buit sanitari de l'explotació, reforç de mesures de bioseguretat i vigilància i l'adopció de zones de protecció i vigilància amb la aplicació de les consegüents mesures de restricció de moviment de animals i productes, així com la investigació epidemiològica per tractar de identificar l'origen de la infecció així com els possibles contactes de risc que s'hagin pogut donar, entre d'altres. Així mateix, als voltants de la granja estan emprant gossos ensinistrats en la recerca de possibles senglars afectats per la malaltia. De la mateixa manera, han contactat amb les autoritats franceses per informar-los i coordinar les actuacions amb aquestes.

 

La Comissió Europea aprovarà immediatament un Reglament ad hoc amb la delimitació de la Zona de Protecció i de Vigilància al voltant del focus declarat, que tindrà vigor durant tres mesos. Segons l'evolució de la situació i la informació epidemiològica que vagi apareixent es decidirà si la zona ha de ser o no inclosa a l'annex que recull les zones sotmeses a regionalització establertes al Reglament d'Execució (UE) 2021/605 de la Comissió de 7 d'abril del 2021, pel qual s'estableixen mesures especials de control de la pesta porcina africana.

 

Aquest nou salt a llarga distància demostra de nou la capacitat de disseminació del virus de la PPA, podent afectar zones fins ara considerades lliures de la malaltia com a Espanya.

 

Per això, es recorda la importància d'aplicar unes mesures adequades de bioseguretat a les explotacions de porcí, al transport animal, així com en relació als treballadors que procedeixin de països afectats o de risc per la presència de la malaltia i que poguessin contribuir, involuntàriament, a l'expansió de la malaltia en portar dels seus països de origen productes carnis que poguessin estar contaminats amb el virus de la PPA.

 

De la mateixa manera, es recorda la gran importància de garantir el bon funcionament dels sistemes de vigilància passiva per detectar primerencament la malaltia davant una hipotètica entrada a Espanya, per això que és vital que es comuniqui als SVO qualsevol indici de la malaltia que pogués aparèixer als nostres animals, tant a les explotacions i mitjans de transport d'animals, com al medi natural als porcs senglars silvestres.

 

Tota la informació relacionada amb la malaltia, inclosos els signes característics, es pot trobar al següent enllaç:

 

 

Per accedir a informació sobre mesures per evitar la introducció accidental del virus de la PPA a través de treballadors agrícoles:

 

 

Per accedir a informació sobre la malaltia a senglars silvestres incloent protocol a seguir davant la troballa de senglars morts al camp es pot consultar la guia de vigilància sanitària en fauna silvestre a la seva apartat dedicat a la PPA:

 

A més, us facilitem l’enllaç a l’apartat de la web del DACC on trobareu tot el material divulgatiu que tenim publicat, per tal que en feu màxima difusió:

 





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar