Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

MAIÀ AUGMENTA LA SEGURETAT EN LA CACERA DESPRÉS DE L’ACCIDENT DE 2012Maià augmenta la seguretat en la cacera després de l’accident de 2012

06/05/2014
L’Ajuntament va aprovar una moció demanant que s’actualitzés la llei de caça de 1971 però no ha obtingut cap resposta

Els caçadors de Maià de Montcal escriuen els números de telèfon mòbil dels caps de la batuda i marquen sobre plànol les zones que abasta la cacera. Ho fan en un mural tancat per un vidre a la zona esportiva de la localitat. La finalitat és que els senderistes puguin disposar d’informació sobre la situació dels caçadors abans d’entrar al bosc d’excursió. L’objectiu és prevenir accidents i situacions de conflicte, per exemple contacte entre la gossada dels caçadors i els gossos que puguin portar els caminadors.

És una mesura de seguretat complementària a les marcades per les normes de caça, les quals apunten que els caçadors han de portar armilles reflectores i marcar amb senyals el perímetre, on té lloc la caça.

Els increments a la seguretat marcada per les normes, segons va explicar ahir Joan Gainza (alcalde de Maià per CiU), es van decidir en una reunió a tres bandes (caçadors, ajuntament i veïns). A l’assemblea, els caçadors van recomanar que els senderistes facin ús de roba de colors llampants quan s’endinsen al bosc. Gainza va valorar que, fins al moment, l’Ajuntament ha constatat una bona predisposició dels senderistes.

Les mesures pràctiques per incrementar la seguretat en la cacera tambe van tenir un apartat burocràtic. El 27 de gener del 2012, l’Ajuntament de Maià va aprovar una moció, en la qual va demanar l’actualització de la llei estatal de caça del 1971.

La intenció era que la moció generés debat sobre l’increment d’ús del bosc per activitats de lleure (senderisme i ciclisme de muntanya) i les batudes envers el senglar que tenen lloc els dijous, els dissabtes i els diumenges.

 

Reacció a un accident mortal de caça

Un incident amb un mort en el context d’una acció de cacera va provocar la petició de l’Ajuntament

Les mesures i la moció són una conseqüència de l'accident mortal que va tenir lloc a la localitat el 8 de gener del 2012, quan un caçador va disparar a un jove veí de Figueres que buscava fruites del bosc i estava posicionat darrere d'una matolls.

El jove va morir i, durant unes hores, el caçador va estar detingut per homicidi imprudent. L’accident va provocar crispació social, la qual es va concretar en pintades contra els caçadors als ponts d'entrada al municipi. L'acció del l’Ajuntament per apaivagar la irritació social va començar amb l’aprovació de la moció destinada a propiciar una reflexió envers la caça i l’ús lúdic del bosc.

Això no obstant, dos anys després la moció no ha obtingut cap resposta. En tant que reacció a la manca de contesta, l’Ajuntament va decidir consensuar mesures de seguretat complementàries.

Crear seguretat a l’entorn natural és un repte pel conjunt de la societat. Boscos i muntanyes cada cap de setmana de bon temps són escenari d’accidents d’escaladors, excursionistes, cercadors de bolets... Una de les causes és que l’ús dels espais naturals en tant que espai de lleure viu una massificació progressiva.

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar