Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA PROHIBICIÓ DE CAÇA A L’HORTA DE LLEIDA CAUSA LA PROLIFERACIÓ DE SENGLARSLa prohibició de caça a l’Horta de Lleida causa la proliferació de senglars

26/04/2014
Els pagesos denuncien danys en finques i els conductors, inseguretat en carreteres

Agricultors de l’Horta de Lleida denuncien els danys que provoca a les seues finques la proliferació de senglars i altres espècies animals, com ara conills i coloms, després de l’entrada en vigor fa dos mesos de la prohibició de la caça lliure a totes les partides. Alerten del fet que aquests animals poden provocar accidents a les carreteres pròximes.

L’Horta de Lleida és, des de fa dos mesos, territori lliure de caça. Després de reiterades reclamacions dels veïns, el consell territorial de caça, presidit pels serveis territorials d’Agricultura, va declarar 11.190 hectàrees de l’Horta zona de seguretat i ara únicament es permet caçar als vedats, una circumstància que ha propiciat la proliferació d’espècies animals com ara senglars, conills i coloms. D’aquesta manera, el que està bé per a uns sembla que perjudica els altres. Agricultors de l’Horta denuncien ara els danys que els provoquen aquests animals –especialment els senglars– a les seues finques.

Joan Blanch, agricultor de la partida de Grenyana, va afirmar ahir que trobar al matí els efectes del pas dels senglars ja és una cosa habitual. “Furguen la terra i les arrels buscant cucs o insectes, cosa que debilita els arbres i fins i tot pot arribar a matar-los”, va explicar. Aquest agricultor és també veí de la partida.“Em sembla un encert que no es pugui caçar lliurement per l’Horta, perquè els caçadors no respecten la propietat privada i deixen molts residus de cartutxos, però cal fer alguna cosa contra aquesta plaga”, va afegir.

Per la seua part, Llorenç Ricou, cap dels Agents Rurals a Lleida, va explicar que ells poden actuar quan els agricultors avisen de les destrosses al camp. D’aquesta manera, durant tot l’any 2013 van caçar 48 senglars al terme municipal de Lleida –i més de 70 a les comarques de la plana– i aquest 2014 ja n’han caçat 19. Ricou va afegir que, de manera excepcional, si l’abundància d’alguna espècie ocasionés danys a cultius o provoqués accidents de trànsit, la Generalitat pot autoritzar batudes de caça.

Precisament, alguns conductors han expressat el seu malestar al trobar senglars recentment als voltants de la carretera LL-11 al seu pas pel terme municipal de Lleida, a prop del polígon. En algunes ocasions aquests animals creuen la carretera en petits grups, sobretot durant la nit, amb el consegüent perill que això suposa per a la seguretat en el trànsit.

LES CLAUS

Un accident al dia
Les carreteres de Lleida registren a l’any una mitjana de 362 accidents causats per animals en llibertat, sobretot, senglars i cèrvids. Equivalen a gairebé un accident diari, segons les dades de Territori i Sostenibilitat.
Cost de més de 6.000 euros

L’accident típic està provocat per un senglar, té lloc en una carretera secundària i té un cost mitjà de 6.215 euros.

Rècord de senglars caçats
Els caçadors van abatre a la província de Lleida durant la temporada 2012-2013 un total de 8.530 senglars, una xifra rècord com a resultat de les successives ampliacions del període hàbil per caçar-los.

Cens de 8.000 exemplars
Fonts de la federació de caça lleidatana consideren que el cens de senglars s’ha estabilitzat al voltant dels 8.000 animals a l’augmentar les batudes, però encara no ha descendit a causa del ràpid ritme de reproducció d’aquesta espècie.

El conductor és culpable si atropella un animal

La nova llei de seguretat viària responsabilitza el xòfer i no els titulars dels vedats de caça

La nova llei de Seguretat Viària aprovada pel Congrés el mes de març passat eximeix les societats de caçadors de responsabilitat en col·lisions de vehicles a les carreteres contra senglars, cérvols i altres espècies de caça major procedents dels seus vedats. Aquestes entitats s’han vist obligades tradicionalment a indemnitzar la majoria de sinistres d’aquest tipus, la qual cosa els suposa el pagament d’elevades pòlisses d’assegurança i, en alguns casos, la negativa d’empreses del sector a assegurar àrees cinegètiques.

Fins ara, en els accidents de trànsit ocasionats per l’atropellament d’espècies cinegètiques es considerava responsable el conductor només si aquest havia incomplert les normes de circulació.

De tota manera, segons el nou projecte, en un accident provocat per l’atropellament d’un animal de caça “serà responsable dels danys a persones o béns el conductor del vehicle”, si bé no se li podrà reclamar el valor dels animals atropellats. L’única excepció per inculpar el titular del vedat o el propietari del terreny és si el sinistre es produeix com a “conseqüència directa d’una acció de caça col·lectiva d’una espècie de caça major (animals salvatges més grans que una guineu)” sempre que l’accident es produeixi en el moment de la caça o en les 24 hores posteriors que aquesta conclogui.

 

SABINA DIEGO

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar