Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

SIMULACRE D´EMERGÈNCIA PER UN FOCUS DE PESTA PORCINA AFRICANA



Simulacre d´emergència per un focus de pesta porcina africana

10/03/2021
Aquest exercici serveix per preparar la resposta operativa en cas que es localitzés un brot a Catalunya. Durant l’exercici els Agents Rurals van abalisar, senyalitzar i rastrejar la zona per tal de localitzar altres exemplars afectats

En aquest simulacre, dut a terme ahir a la zona d'Olost, els Membres del Grup Especial Caní (GEK9) van localitzar el primer exemplar a la cua del Pantà de la Gavarresa, a prop de l’aigua i tapat per vegetació. La Gaia, un gos del cos especialitzat en la detecció de cadàvers, ha sigut l’encarregada de localitzar-lo.

 

Paral·lelament, la unitat RPAS del Grup de Suport Aeri (GSA) del Cos d’Agents Rurals es va encarregar de pentinar a vista de dron els espais de conreu i més oberts, on es va localitzar en un torrent un altre exemplar mort.

 

Finalment, a les zones boscoses, diverses patrulles van efetuar batudes a peu on es va acabar trobant el tercer exemplar en un pas de fauna a prop de la carretera C-62.

 

Localitzats tots els exemplars, patrulles equipades amb mesures de bioseguretat es van encarregar d’abalisar la zona, prendre mostres dels animals i procedir a la seva retirada. Dos exemplars, donada l’orografia i les dificultats tècniques de l’extracció, es van retirar amb l’ajuda de l’helicòpter del Cos.

 

Amb aquesta pràctica es va voles posar a prova la relació, coordinació i intercanvi d'informació entre els serveis veterinaris, el Cos d’Agents Rurals i l’IRTA-CRESa, i per tal de poder fer una estimació dels recursos humans i materials necessaris per tal d’estar preparats per donar resposta davant de situacions d'emergència sanitària per aparició de focus de PPA en senglars.

 

Catalunya territori lliure de PPA

 

Catalunya és un territori lliure de la malaltia, ja que no s'han declarat focus ni en animals salvatges ni en domèstics.

 

La PPA va entrar a l'est de la Unió Europea a finals del 2014. Des de Rússia es va estendre als països limítrofs d'Ucraïna i Bielorússia, des d'on es va propagar a països de la UE. Actualment, hi ha 15 països afectats a Europa, dels quals 11 són membres de la UE. El darrer país en veure's afectat per la malaltia va ser Alemanya. Aquest Estat va declarar la PPA per primer cop el 9 de setembre de 2020 a Schenkendöbern, Spree-Neiße – al land de Brandenburg – amb més d'una trentena de focus afectant, de moment, només senglars.

 

La Pesta Porcina Africana suposa un risc important per al sector i per això els exercicis de simulació són necessaris per garantir una resposta ràpida, coordinada i efectiva davant la possible aparició d'algun focus a Catalunya. Estar preparats per a poder actuar ràpidament és un element clau per tal de poder controlar i eradicar la malaltia si mai es detectés a Catalunya, tot i que fins ara no s’hi ha hagut cap focus ni en animals salvatges ni en domèstics.

 

Mesures de bioseguretat i control

 

Des de l’aparició de la Pesta Porcina Africana (PPA) a Bèlgica, l’any 2018, el Departament d’Agricultura no ha deixat d’implementar actuacions per millorar l’estat de la bioseguretat a les granges i prevenir l’entrada de la malaltia a Catalunya. Des el primer moment, el Departament d’Agricultura compta amb un Pla de contingència que estableix les accions immediates, a mitjà i llarg termini, destinades a respondre en el cas que la malaltia es detectés a Catalunya.

 

En aquest sentit, per reforçar les mesures de vigilància contra la Pesta Porcina Africana, des de l’1 de gener de 2020 s’han pres 101.086 mostres de sang per al control d’anticossos i 29.138 mostres per PCR de bestiar porcí i s’han analitzat 18 porcs senglars trobats morts en el medi natural sense cap indici de mort per tret ni per accident. Tots els resultats han estat negatius.

 

Una malaltia que no afecta a l’ésser humà

 

La pesta porcina africana, que no afecta a l'ésser humà, és altament contagiosa i afecta a porc domèstic, porc senglar europeu i facoquer africà. Algunes formes del virus de la PPA, presenten un elevada virulència, que es caracteritza per febre elevada, anorèxia i hemorràgies a la pell i els òrgans interns podent arribar a produir la mort en uns 2-10 dies. La mortalitat de la malaltia pot arribar a ser del 100%.

 

La PPA és una malaltia inclosa dins de la llista de malalties terrestres notificables de l’Oficina internacional d’Epizoòties (OIE) i per tant de declaració obligatòria.

 

Aquest matí s’ha realitzat al terme municipal d’Olost (Osona) un simulacre d’actuació en cas de localitzar un focus de Pesta Porcina Africana (PPA) en porcs senglars.

 

L’objectiu de l’exercici ha estat avaluar la resposta ràpida davant d’una emergència sanitària amb la detecció i localització d’exemplars morts, la senyalització i extracció de mostres, i la retirada dels animals. Durant l’exercici s’ha comptat amb la participació d’una seixantena d’efectius tant del Cos d’Agents Rurals com dels Serveis Veterinaris oficials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

L’exercici ha simulat la detecció d’un cas positiu de PPA d’un porc senglar localitzat al medi natural. A partir d’aquesta coordenada s’ha establert la zona nucli del brot a un radi d’un quilòmetre. També s’ha establert la zona d’infecció a un radi de sis quilòmetres i la zona de vigilància a un radi de 10 quilòmetres.

 

En primer lloc, diverses patrulles han senyalitzat els accessos a la zona nucli i a partir d’aquí diferents patrulles i unitats del cos han començat la cerca d’animals morts en 49 quadrícules de 9 hectàrees cadascuna. Prèviament s’havien deixat tres exemplars de porcs senglars morts en aquesta zona nucli.

 

Font d'informació: Serveis de premsa DARP





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar