Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

LA POBLACIÓ DE SENGLARS CREIX MÉS D'UN 51% EN UN ANY A L'ALT EMPORDÀLa població de senglars creix més d'un 51% en un any a l'Alt Empordà

03/03/2014
Arreu de Catalunya, només als Ports de Tortosa i Beseit, Boumort i la serra del Montsant el nombre d'animals baixa

La població de porcs senglars ha augmentat més d'un 40% en un any a Collserola, la zona volcànica de la Garrotxa i a l'Alt Empordà. En aquesta darrera comarca, l'increment d'animals s'ha enfilat fins al 51%. Així ho recullen els darrers resultats del Programa de seguiment de les poblacions de senglar a Catalunya, corresponents a la temporada 2012-2013, i que el Departament d'Agricultura ha donat a conèixer.

La densitat de senglar augmenta d'un any per l'altre arreu del país, excepte en tres casos concrets: la zona dels Ports de Tortosa i Beseit, Boumort i la serra del Montsant. Per elaborar l'estadística, el Departament es basa en les batudes que fan els caçadors a disset espais naturals.

Aquest programa, que es va iniciar l'any 1998, es basa en les dades subministrades anualment pels caçadors i associacions de caçadors que realitzen batudes a disset espais naturals. Aquestes zones analitzades actuen com a observatoris de l'evolució d'aquesta espècie.

L'objectiu de l'estudi és conèixer la tendència demogràfica de les poblacions de senglar a diferents zones de Catalunya. Per aconseguir-ho, s'analitzen les dades de totes les batudes organitzades, se n'anota la localització, els gossos utilitzats i els caçadors que hi participen.

L'anàlisi de les dades permet establir per a cada espai un índex de densitat relativa de senglar que té en compte les captures (senglars caçats per 100 Ha) en relació a l'esforç de caça aplicat per obtenir-les (nombre de batudes). Aquest valor permet saber l'evolució temporal a cada espai. A més, i per poder comparar les dades de forma absoluta, s'estima la densitat de senglars tenint en compte a més l'efectivitat de la batuda (exemplars caçats respecte als que s'observen).

La Diputació de Barcelona, la Federació Catalana de Caça, el Consorci de les Gavarres, el Consorci de l'Espai Natural de Guilleries-Savassona i el Consorci del Parc de la Serralada Litoral també col·laboren en la recollida de dades. L'empresa Minuartia s'encarrega d'analitzar i elaborar els resultats.

En total, durant la temporada 2012-2013 s'han recollit dades d'un total de 4.224 batudes, realitzades durant el període hàbil de caça del senglar a tot Catalunya. De mitjana, cada colla de caçadors ha realitzat 32,7 batudes en aquesta darrera temporada tot i que a la Garrotxa, les colles han arribat a fer-ne gairebé 60 batudes. Normalment, de mitjana, a cadascuna hi participen 24 caçadors i 22 gossos.

Segons recull l'estudi, els caçadors aconsegueixen atrapar 2,5 senglars de mitjana per cada batuda. A Collserola, però, s'ha registrat la xifra màxima de tot Catalunya (7,3 senglars). No obstant això, des del Departament d'Agricultura ressalten que, de mitjana, només s'acostumen a caçar el 35% dels senglars que hi ha a la zona.

 

Més densitat a Garrotxa i l'Alt Empordà

En comparació amb les dades de la temporada anterior, durant el període 2012-2013 la població de senglars ha augmentat en la gran majoria de zones analitzades. Només als Ports de Tortosa Beseit, Boumort i la serra de Montsant s'ha notat una disminució del nombre d'exemplars.

A grans trets, les densitats mitjanes de senglar són més elevades als observatoris situats al terç més oriental de Catalunya, arribant fins als 17 senglars per cada 100 hectàrees de la Garrotxa o als 15 senglars a l'Alt Empordà. Segons el Departament, aquestes densitats tan altes es deuen a les millors condicions ambientals que hi ha en aquests espais, com més pluja i més masses forestals (amb arbres que donen fruits que afavoreixen l'augment d'aquesta espècie).

D'ençà que es va iniciar el programa de seguiment l'any 1998, les tendències dels valors de densitats de senglars van a l'alça en tots els observatoris excepte als de l'Alt Pallars, Boumort i Cadí, on les densitats de les poblacions semblen estables o fins i tot disminuir lleugerament al llarg d'aquest període.

Aquestes dades es correlacionen amb els extraordinaris resultats de captures que es van assolir durant la mateixa temporada de caça 2012-13 quan es van caçar més de 35.000 exemplars de porc senglar arreu de Catalunya (en concret, 35.364). L'anàlisi d'aquestes dades permetrà establir les zones amb major probabilitat de patir danys per l'augment de la densitat a la vegada que dirigir les mesures de gestió que han de corregir aquesta situació.

 

Pla de xoc

L'augment de captures de la temporada passada amb relació a les anteriors es deu sobretot a una sèrie de mesures que ha posat en funcionament el Departament d'Agricultura en col·laboració amb les societats de caçadors, per evitar la proliferació de la població de porcs senglars. La densitat de senglars a Catalunya s'ha convertit en una problemàtica principalment per l'activitat agrícola, però també genera problemes de seguretat i accidents de trànsit.

Precisament, per minimitzar tots aquests danys per fauna salvatge, el Departament d'Agricultura treballa en un pla de xoc per prevenir-los. El document s'està ultimant amb els diferents sectors implicats (caçadors, sindicats agraris, titulars de les àrees de caça, propietaris i Administració).

ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar