Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · GASTRONOMIA

ELS MESOS SECS DERIVEN EN UNA DE LES MILLORS CAMPANYES DE TÒFONA DELS ÚLTIMS ANYS



Els mesos secs deriven en una de les millors campanyes de tòfona dels últims anys

12/01/2019
Fins ara s’han venut majoritàriament trufes de cultiu i ara el mercat es prepara per rebre les silvestres madurades des de novembre

La temporada de trufa serà de les millors dels últims anys. Així ho han afirmat els tècnics del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, amb seu a Solsona, els quals han avançat que a causa de les poques pluges de les últimes setmanes, la campanya forta de la tòfona s’accentuarà ara amb una collita de bona qualitat.
 

Fins ara les tòfones que han arribat als mercats són majoritàriament de cultiu, i a Catalunya n’hi ha molta més producció que de silvestre. Ja en aquest subsector del mercat tofonaire, la temporada està sent molt forta, amb una producció suficient per fer baixar els preus al voltant dels 700 euros el quilo. No obstant això, les trufes de cultiu no són de la qualitat que sí que tenen les silvestres, sobretot si han estat cultivades en terrenys fangosos, perquè l’abundància de pluja en la primera meitat de l’any passat els va negar d’aigua i va fer podrir les tòfones, segons ha explicat el tècnic del CTFC Juan Martínez. Els camps de cultiu són entorns delimitats amb bosc d’alzina i sembrats amb els fongs de la tòfona. Es tracta de cultius molt específics que requereixen la instal·lació de sistemes de reg i de seguretat contra la fauna, i que comencen a ser rendibles a partir del novè any. Actualment a Catalunya hi ha al voltant de 900 hectàrees de cultiu de tòfona.

 
En canvi, les tòfones que surtin a partir d’ara oferiran el màxim gust i aroma perquè amb l’episodi anticiclònic que domina el país des del mes de novembre han pogut madurar bé. Martínez ha explicat que «a partir d’ara serà el millor moment per consumir trufes, i més tenint en compte la temporada passada, que va ser desastrosa, sobretot a nivell silvestre, tan sols es va collir tòfones cultivades i dels productors que van poder regar». Amb aquesta previsió la temporada de tòfones es presenta ara molt bona també per la baixada de preus posterior a les festes de Nadal, quan una demanda més alta dels restauradors i clients particulars en fa pujar el preu. Des del CTFC han apuntat que en les pròximes setmanes els
preus s’estabilitzaran al voltant de 650 o 700 euros el quilo per als restauradors, i entre 300 i 400 euros el quilo per al recol·lector.
 
Segons les dades de l’Observatori Forestal Català sobre potencial de producció, de l’última dècada, la millor temporada va ser la 2014/15, amb una producció de 7.500 quilos. En la de fa deu anys, la 2008/09, la producció va ser també molt alta, amb 5.250 quilos. En termes globals, des de fa 25 anys la tòfona viu un retrocés important als boscos mediterranis, segons afirma l’estudi «La tòfona negra, una alternativa productiva i gastronòmica per al foment de l’ocupació al Berguedà», del 2011. A partir de l’any 2000 es van començar a estendre els cultius a Catalunya.
 
La Fundació Alícia avala el valor nutritiu de la caça pel contingut proteínic i el poc greix
 
La carn de caça no tan sols és saludable sinó que ho és tant com altres carns molt més presents als menús quotidians com la de porc o la de pollastre. El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha explicat que es tracta «d’una carn d’animals que corren o volen molt perquè no són de cap manera sedentaris, de manera que aporten una carn molt magra i té molt ferro, que són molt bones característiques nutritives». Massanés ha argumentat que «si bé hem de remarcar que tot s’ha de menjar amb mesura, la carn de caça és tant o més bona a nivell nutritiu que la de porc o la d’aus de granja... com deien els clàssics, res massa, però n’hem de gaudir».
 
El director de la Fundació Alícia, ens que ve de publicar una col·lecció de llibres sobre la carn de senglar, ha remarcat que també cal menjar carn de caça perquè actualment hi ha sobrepoblació d’algunes espècies cinegètiques, per la qual cosa caldria fer-ho per una qüestió d’equilibri faunístic i de seguretat viària, vistos els accidents anuals per atropellaments de senglars.
 
Una aroma inconfusible de terra vinculada a les feromones
 
A nivell nutricional, la tòfona és poc influent perquè es tracta d’un condiment, que a més es posa en comptagotes a les receptes, per la qual cosa no se n’acostuma a menjar gaire. Més enllà d’això, aquest bolet subterrani conté proteïna i pràcticament gens de greix. Pel que és important la tòfona és pel seu aroma inconfusible i inimitable. Toni Massanés ha explicat que es tracta d’una aroma que fins i tot podria estar vinculada a les feromones i els desitjos més carnals. Com que es tracta d’un bolet que no acaba de sortir de terra, per fer-ho i escampar les seves llavors necessita atraure els animals amb la seva olor atractiva i potent. Això donaria resposta a la gran acceptació de què gaudeix.
 


Els mesos secs deriven en una de les millors campanyes de tòfona dels últims anys




Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar