Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS SENGLARS CAUSEN UNS 2.000 ACCIDENTS DE TRÀNSIT A L´ANY A CATALUNYAEls senglars causen uns 2.000 accidents de trànsit a l´any a Catalunya

Els senglars causen uns 2.000 accidents de trànsit a l´any a Catalunya

03/12/2018
Des de principis del 2018, s´han registrat 2.500 sinistres per culpa de la fauna salvatge Els Mossos d´Esquadra aconsellen impactar amb l´animal abans de sortir del carril

La immensa majoria dels accidents de trànsit provocats per animals salvatges a les carreteres catalanes es produeixen per culpa de senglars. Les xifres d’aquest tipus d’accidents, que també poden causar ferits i fins i tot algunes víctimes mortals (gairebé sempre motoristes), són importants. Aquest any, els Mossos d'Esquadra han hagut d'intervenir des de començament d'any en 2.367 sinistres amb animals implicats, que van provocar ferides a gairebé 200 persones, encara que cap víctima mortal.

 

El Servei Català de Trànsit ha divulgat aquesta setmana un missatge a través de Twitter per alertar sobre la presència d’animals a les carreteres i el risc d’accidents, en què també informen dels consells perquè l’impacte amb l’animal causi el menor mal possible al vehicle i els seus ocupants.

 

Tot i que no es porta una classificació per espècies d’animals, en la immensa majoria de sinistres hi apareixen implicats senglars (un 80%), seguits de prop pels cabirols. En el primer cas es tracta d’animals d’entre 80 i 150 quilos la col·lisió dels quals causa importants danys.

 

Els senyals confirmen els punts de risc

 

Segons Jordi Batista, inspector en cap de l’Àrea Regional de Trànsit de Ponent de los Mossos d’Esquadra, s’ha d’extremar la precaució quan es veu a la carretera el senyal d’animals salvatges. “Cada vegada que es detecta una repetició d’atropellaments d’animals en un determinat punt d’una carretera o autopista, avisem sempre el titular de la via perquè senyalitzi el lloc. Per això, si el conductor veu el senyal significa que realment ja hi ha hagut accidents en aquest lloc i hi ha risc”, explica Batista.

 

Els Mossos d’Esquadra ja han demanat que el dibuix del senyal sigui el d’un senglar, el més habitual, en lloc del cérvol actual perquè l’advertència tingui mes credibilitat entre els usuaris. “A les comarques de Ponent, per exemple, no hi ha cérvols”, indica.

 

Per a aquest expert dels Mossos d’Esquadra els conductors han de mantenir la velocitat adequada a la via, sobretot de nit, que és quan més es produeixen aquests accidents amb animals. “Si el límit de la carretera és de 80, s’ha d’anar a tot estirar a 70 per poder reaccionar a temps si apareix l’animal”, afegeix.

 

Les hores en què es produeixen més atropellaments d’animals salvatges és ara a l’hivern entre les sis de la tarda i la mitjanit. Evidentment hi ha menys visibilitat lateral, cosa que impedeix veure l’animal abans de creuar i també en aquesta franja horària circulen més vehicles”, precisa Batista.

 

Impactar amb l’animal

 

¿I què s’ha de fer si al sortir d’un revolt el conductor topa amb un senglar al mig de la calçada? “És difícil preveure com reaccionarà cada persona quan sorgeix l’imprevist. Però aconsellem frenar i mantenir la direcció del vehicle per impactar amb l’animal abans d’intentar esquivar-lo, ja que si ens desviem podríem causar un xoc frontal o sortir de la carretera”, afegeix el policia. “Si colpegem amb l’animal els danys seran només de xapa”, explica.

 

“Després de l’accident és important trucar al 112 per explicar els fets, ja que si es deixa l’animal mort o malferit al mig de la carretera un altre vehicle podria col·lidir després amb l’animal”, afegeix Batista. L’agent descarta que el conductor pugui tenir algun tipus de responsabilitat en l’atropellament d’un animal salvatge.

 

Dificultat per reclamar

 

Un altre problema que causen els accidents amb animals és la reparació dels danys. Amb un vehicle assegurat a tercers a penes hi ha possibilitat de cobrar una indemnització per cobrir els danys. Si fa uns anys hi havia la possibilitat de demandar els amos dels vedats de caça de la zona o el titular de la carretera per la presència de l’animal a la calçada, el 2014 es va modificar la llei que ara limita les demandes dels vedats al període que coincideixi amb una cacera. Els titulars de la carretera també es deslliuren de pagar si la carretera està ben senyalitzada i correctament tancada.

 

“Però una recent resolució del Tribunal Constitucional acaba d’obrir la possibilitat que els afectats per un accident amb un animal salvatge puguin tornar a demandar l’Administració”, segons ha explicat l’advocat Sebastián Martínez Farriols, que ha portat diverses demandes per aquest tipus d’accidents.

 

Curiosament, és molt més fàcil demanar una indemnització pels danys al vehicle o en les persones si l’accident es produeix contra un animal domèstic, com un gos, ja que el seu propietari se n’hauria de fer càrrec a través de la seva assegurança de responsabilitat. En el cas d’una assegurança a tot risc, la companyia sempre paga els danys propis.

 

Els motoristes s'emporten la pitjor part

 

Molt pocs dels accidents de trànsit causats per la irrupció dels animals a la calçada són mortals. La petita mida de la majoria de les espècies implicades, com els senglars, influeix en la baixa mortalitat. L'única excepció la protagonitzen els motoristes. Les úniques víctimes mortals causades per aquest motiu a les comarques de Ponent de l'any passat conduïen motocicletes, adverteix Jordi Batista, inspector en cap de Mossos expert en aquests sinistres.

 

Així com en un turisme o una furgoneta l'impacte amb un animal de 200 quilos pot causar la seva sortida de la via o deixar el vehicle inservible, en les motos l'impacte provoca sempre la caiguda del conductor.

 

Una altra de les circumstàncies que agreuja el sinistre és la mida de l'animal. Un impacte contra un cavall provoca que aquest o part d'ell entri dins de l'habitacle dels passatgers i els lesioni. Afortunadament, aquests atropellaments a cavalls o vaques són molt excepcionals.

 

Óscar Hernándezwww.elperiodico.cat/ca/transit-i-transports/20181203/senglars-causen-2000-accidents-transit-catalunya-7162424
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar