Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

ELS CAÇADORS, ENCESOS PER LES “DADES FALSES” SOBRE LA VACUNA DELS PORCS SENGLARS



Els caçadors, encesos per les “dades falses” sobre la vacuna dels porcs senglars

Una de les femelles de senglar tractades en el pla pilot, a Matadepera J.A.

23/07/2018
El col·lectiu amenaça de reduir la temporada de caça si no se’ls deixa “de difamar” Asseguren que cada exemplar abatut els costa 1.300 euros

Malestar entre les societats de caçadors del Vallès Occidental i de la província de Barcelona. Les dades sobre la prova pilot amb vacunes anticonceptives per reduir la població de porcs senglars a les zones urbanes properes al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, però sobretot la “manca de suport públic de les administracions”, han encès una metxa que, a hores d’ara, sembla difícil d’apagar. Les societats de caçadors es van reunir a Castellar del Vallès i van decidir emprendre mesures de pressió, que passarien per escurçar la temporada de cacera, que actualment és de setembre a març, i deixar-la d’octubre a febrer. Les societats estan, justament aquests dies, valorant la seva decisió, tot i que el president de la Federació de Caça a Barcelona, Joaquim Zarzoso, ja avança que “la gent està molt enfadada i disposada a tot”.

 

Però quin és l’origen del problema si es té en compte que els caçadors no només no són contraris a l’estudi sinó que, com a col·lectiu, col·laboren habitualment amb l’administració i la universitat? Doncs tot plegat té l’origen en la nota de premsa que va fer la comissió de protecció dels drets dels animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona que va xifrar en 400 les cries de senglar que han deixat de néixer en el primer any d’aquesta prova pilot. El responsable tècnic del projecte, el director de sanitat i anatomia de la Facultat de Veterinària de la UAB, Manel López-Béjar, ja va explicar a aquest diari que “aquesta xifra és només una estimació” i que no seguia cap paràmetre científic. És més, López-Béjar, tot i afirmar que la vacuna havia estat efectiva en el 100% de les femelles de senglar tractades ja que cap d’elles, en ser recapturades, tenia hormones sexuals als seus ovaris, també va explicar que aquestes dades s’havien d’analitzar amb molta precaució, ja que eren només les del primer any d’un pla pilot de quatre.

 

La xifra de 400 cries que no haurien nascut que va ser publicada per diferents mitjans i la demanda, del mateix col·legi d’advocats, que aquesta “fórmula de control ètic” substituís la caça arreu del país, han provocat la indignació dels caçadors. “No entenem que entitats que col·laboren amb l’estudi facin afirmacions que no es corresponen amb la realitat i tampoc entenem que els que elaboren l’estudi i les diferents administracions, que el paguen, no reaccionin i desmenteixin aquestes falsedats”, lamenta Zarzoso. “Mentides com aquestes perjudiquen la nostra imatge, quan cada any capturem més senglars perquè l’administració té un problema de sobrepoblació i ens ho demana”, sentencia el president de la Federació de Caça de Barcelona. Zarzoso assegura que cada captura li costa de mitjana, al caçador, uns 1.300 euros. “La caça és un dret, una activitat de lleure i si ara cacem més és perquè hi ha sobrepoblació i ens ho demanen”, sentencia. De fet, el 50% de les captures de senglar que es fan arreu de Catalunya són per caça.

 

Aquesta, doncs, és una mesura de pressió molt gran que té el col·lectiu. I pensa usar-la “si d’aquí a l’agost l’administració no deixa clar que la caça és una activitat legal i, actualment, necessària per lluitar contra la sobrepoblació del senglar”, detalla Zarzoso. Actualment, a la zona on es prova la vacuna, Terrassa, Matadepera, Vacarisses i Sant Cugat, hi ha una desena de societats de caçadors, però Zarzoso assegura que ja han rebut ofertes de vedats, fins i tot de fora de Catalunya, perquè hi vagin a caçar al setembre si finalment se secunda el boicot.

 LES FRASES

"Estudiem reduir la temporada de caça. La gent està molt enfadada i estem disposats a tot"

 "No entenem que la UAB i les administracions no hagin desmentit res"

Joaquim Zarzoso
president de la federació de caça a barcelona
 
Una prova de 164.000 euros
 

El pla pilot que desenvolupa la UAB té un pressupost, per aquests quatre anys, de 164.000 euros –100.000 aportats per la Diputació i 64.000 pels municipis–. El president de la Federació de Caça de Barcelona, Joaquim Zarzoso, veu, justament, “en els diners que es belluguen” part del fet que “els caçadors estiguin en el punt de mira”. “És cert”, afegeix, “que hi ha un sentiment animalista darrere de tot plegat, però aquí el que passa és que es mouen molts diners”. Els caçadors recorden, a més, que l’elevat cost de la vacunació ha fet desestimar aquesta solució en països com ara Austràlia, Nova Zelanda i Anglaterra.

 



www.elpuntavui.cat/territori/article/1437208-els-cacadors-encesos-per-les-dades-falses-sobre-la-vacuna-dels-porcs-senglars.html




Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar