Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

UN ESTUDI DETECTA EL BACTERI DE LA GASTROENTERITIS EN AUS DE CAÇA



Un estudi detecta el bacteri de la gastroenteritis en aus de caça

14/02/2014
El bacteri estava present en un 78% de les fotges analitzades

Un estudi realitzat pel Centre de Recerca en Salut Animal (CReSA) de l'IRTA i la UAB ha detectat la presència del bacteri campilobàcter, principal causant de gastroenteritis en humans, en mostres d'aus aquàtiques caçades al delta de l'Ebre. Amb tot, els nivells detectats són relativament baixos i el contagi es pot evitar tot aplicant mesures higièniques en la manipulació dels animals i fent-ne una bona cocció.

El treball de camp per a aquest estudi es va dur a terme en el marc del Pla de Vigilància per la Grip Aviària al delta de l'Ebre, els mesos d'octubre i febrer des del 2008 fins al 2011. Els investigadors van recollir mostres de femtes de 318 exemplars d'aus de caça de fins a nou espècies diferents, principalment anàtids, com el coll verd, el sarset, l'ànec cullerot o el morell cap-roig, així com les fotges, entre d'altres.

El resultat final conclou que s'ha detectat la presència de campilobàcters en un total de 40 exemplars de la mostra, un 12,58% del total. Significativa resulta la seua prevalença en 32 de les 41 fotges estudiades (un 78%). En canvi, només apareix en 2 dels 179 ànecs collverds, dos dels 54 sarsets i un dels quatre ànecs cullerot estudiats.

En canvi, els investigadors no van trobar cap rastre de salmonela a cap de les 318 aus cinegètiques analitzades. Fins a aquest moment, no existien dades sobre la presència d'aquests bacteris en aus salvatges a l'Estat. Sí que són àmpliament detectats a la flora intestinal de les aus avícoles de consum, des d’on passen a la cadena alimenària humana.

 

Sorpresa entre els caçadors

“Els caçadors som els primers sorpresos” pels resultats d’aquest estudi, reconeix José P. Tomàs, vocal de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre. Sorpresos perquè els caçadors van col·laborar amb el CReSA tot facilitant-los les mostres dels animals que han servit per fer aquest estudi i perquè no se’ls ha informat en cap moment d’aquests resultats. A més a més, creuen que els resultats arriben “tard”, tres anys després que es fes l’estudi. Segons Tomàs, “sort que no es tracta de res greu perquè, durant aquest temps, s’han consumit moltíssimes fotges i aus de caça al Delta”. Els caçadors asseguren que faran un seguiment d’aquest cas i demanaran explicacions al Departament de Medi Ambient de per què no se’ls ha informat dels resultats d’aquest estudi si en el seu moment van col·laborar-hi amb l’aportació de mostres. Segons Tomàs, tot i que els resultats de l’estudi poden ser “alarmistes”, assegura que no hi ha motius per a la preocupació ni comporta cap risc de salut pública.





Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar