Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS

AGRICULTURA PRESENTA EL PLA PILOT DE PREVENCIÓ DELS DANYS QUE ORIGINEN ELS CONILLS ALS CAMPS DE CÍTRICS DEL BAIX EBRE I EL MONTSIÀAgricultura presenta el Pla Pilot de prevenció dels danys que originen els conills als camps de cítrics del Baix Ebre i el Montsià

Imatge de la reunió avui al Consell Comarcal del Montsià

28/06/2018
Avui a Amposta s’ha exposat la problemàtica concreta i les mesures que contempla el nou pla per reduir les densitats de conill i minimitzar els danys

S’actuarà en 10 municipis i sobre unes 17.000 hectàrees  

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat avui el Pla Pilot i la proposta d’actuacions pels danys produïts pels conills als camps de cítrics de les comarques del Baix Ebre i el Montsià. En breu es crearà una comissió tècnica de seguiment que és una de les accions concretes que contempla un Pla Pilot i que té com a objectiu la reducció dels danys que les poblacions de conills produeixen principalment en 11 municipis de les Terres de l’Ebre.  

 

El Pla Pilot s’ha iniciat formalment avui, a Amposta, amb la presentació d’aquestes mesures i amb la presència de la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol i el director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau. A la presentació també hi ha assistit representants d’altres departaments de la Generalitat, administracions locals, caçadors, i organitzacions agràries.  

 

Durant aquesta primera reunió s’ha presentat l’esborrany de Pla elaborat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i s’ha establert el format de treball per tal de completar les actuacions que els diferents sectors amb representació poden aportar per completar les accions i que haurien d’iniciar la posada en marxa del Pla.  

 

Pla Pilot i propostes per reduir les densitats de conills  

 

A les comarques del Baix Ebre i del Montsià, bàsicament en el correu dels cítrics, s’han identificat els principals problemes que generen els conills en  aquest àmbit territorial. El Pla s’aplicarà en una superfície aproximada de 17.002 hectàrees i inclou principalment  els municipis de Roquetes, Tortosa, Campredó (Tortosa), l’Aldea, Masdenverge, Santa Bàrbara, la Galera, Freginals, Godall, Ulldecona i Alcanar.  

 

A partir de l’any 2010, les captures de conill per danys fetes a la zona d’especial gestió, que es va definir per iniciar el control del conill de bosc de manera més intensa. Els resultats indiquen una mitjana de 25 autoritzacions per danys anuals  i unes captures d’uns 30.000 exemplars. L’instrument cinegètic per controlar els conills que existia fins ara s’ha demostrat insuficient  i per això es busquen nous instruments legals i de control per afrontar la problemàtica dels conills en els camps de cítrics.   

 

El Pla que s’ha presentat avui pretén millorar els resultats obtinguts del control del conills que es va crear el 2010 i que s’ha portat a terme en els darrers anys. L’objectiu final és el de controlar les poblacions de conill per minimitzar els danys agrícoles. A més, vol conscienciar i motivar tots els sectors implicats i definir mesures addicionals. 

 

Així es millorarà els sistema de captures actuals, establint-ne de nos si s’escau i s’establiran una sèrie d’itineraris de censos per fer-ne una valoració continua de l’evolució de la població de conill de bosc. També s’estudiaran l’aplicació de mesures agronòmiques per reduir els danys i fer actuacions de gestió de l’habitat per facilitar el seu control.  

 

Pla de prevenció de danys  i riscos originats per la fauna cinegètica  

 

El Pla pilot que s’ha presentat avui  s’emmarca en el Pla de prevenció de danys impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Es tracta d’una sèrie de mesures i accions que s’estan portant a terme per establir un nou marc legal, administratiu i operatiu, per tal de fer front als nous reptes que generen els elevats nivells poblacionals que han assolit diverses espècies cinegètiques.  

Així, l’objectiu  és prevenir i controlar de forma eficient i sostenible els riscos i danys que generen.   

El Desenvolupament de plans pilot de prevenció i mitigació dels danys a comarques amb problemàtiques específiques com el del Baix Ebre i el Montsià és bàsic per poder equilibrar determinades poblacions de fauna cinegètica.agricultura.gencat.cat/ca/inici/nota-premsa/?id=306148
ComentarisNo hi han comentaris.
Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader
<< Tornar