Federació Catalana de Caça
Àrea Federats
Àrea Federats
Àrea Societats
ACTUALITAT RELACIÓ FCC - RFEC
BATUDES
CAÇA MAJOR
CAÇA MENOR
CAMPIONATS
CONSULTORI VETERINARI
CURSOS I FORMACIÓ
FALCONERIA
FIRES, SIMPOSIS I CONGRESSOS DE CAÇA
GASTRONOMIA
IMPORTANT
NOTES DE PREMSA INSTITUCIONALS
OCELLAIRES
PREMSA
SUBHASTES
Notícia històrica · PREMSA

MORTALDAT DE TÓRTORES A MONTJUÏC PER UN VIRUS



Mortaldat de tórtores a Montjuïc per un virus

25/06/2018
Els brots locals del virus de Newcastle afecten periòdicament aquestes aus, però no són perillosos per a les persones

Desenes de tórtores turques han aparegut mortes els últims dies al parc del Mirador del Poble-sec, al pendent de Montjuïc. No es tracta del resultat que les actuacions de control de la població de coloms, cotorres o gavines s’hagin estès a aquest au que està guanyant terreny en moltes parts de la ciutat, sinó, amb tota seguretat, a falta de realitzar les anàlisis, d’un brot d’un virus aviari que afecta aquesta espècie, el virus de Newcastle, molt contagiós entre les aus però que no és perillós per als humans.

 

L’alerta la van donar a l’Ajuntament de Barcelona veïns del barri i els treballadors de les instal·lacions properes de Parcs i Jardins. Sota els arbres no deixaven d’aparèixer tórtores desplomades a terra. Segons fonts municipals, es va donar l’avís a la Conselleria d’Agricultura, el Servei de Sanitat Animal del qual és el responsable d’identificar la causa de la mortalitat i prendre les mesures necessàries.

 

Sense perill per a les persones

 

Segons fonts municipals, des de la Generalitat es va informar l’Ajuntament que tot indicava que es tracta d’un brot del virus de Newcastle. A partir d’aquell moment, operaris del servei de retirada d’animals morts, que forma part de la contracta de neteja urbana, han procedit a acudir periòdicament al parc per retirar els animals morts: els veïns han pogut veure com en cada una de les seves visites arriben a retirar una bossa plena de tórtores difuntes.  

 
No obstant, el Departament de Agricultura afirma que "no consta" que s’hagi enviat des de l’Ajuntament de Barcelona cap au com a mostra al Centre de Recerca de Sanitat Animal, el laboratori responsable d’identificar els patògens responsables de qualsevol brot de mortalitat animal d’aus salvatges o urbanes. Segons el protocol a seguir en cas de sospita, és l’ajuntament corresponent el que ha de remetre els cadàvers d’animals al Cresa.  

 

Una malaltia prevalent a Catalunya

 

En altres punts de Catalunya on s’han produït mortalitats de tórtores amb les mateixes característiques, les aus han donat positiu del virus Newcastle, segons el Departament d’Agricultura. Davant d’episodis de mort d’almenys una desena d’aus en un radi de 50 metres, Sanitat Animal efectua anàlisis per aclarir si es pot tractar de brots de grip aviària, el virus del Nil Occidental o el botulisme.

 

El virus de Newcastle, batejat així perquè es va detectar per primera vegada el 1926 en aquesta ciutat anglesa, procedent de l’illa de Java, ha provocat també la mort de centenars de tórtores els dos últims dos anys en punts de Màlaga, Cadis i Huelva. El virus és transmissible a altres aus, incloent-hi els coloms i les de corral (als anys 70 va arribar a acabar amb 12 milions de gallines als EUA) i en cas de contacte a tot estirar pot provocar símptomes lleus, similars a una conjuntivitis o una grip, a les persones.

 

Un estudi del CREA, l’IRTA i la UAB del 2016 recollia, des de l’any 2010, 26 episodis de mortalitat d’aus a causa del virus Newcastle, sobretot en les prolífiques tórtores turques i sense que en cap cas s’hagués produït el temut contagi als ocells de corral. 

 

La tórtora turca (distingible pel collar negre del seu clatell i d’una mida inferior a la d’un colom) va arribar a Catalunya per primera vegada el 1968 i a Barcelona el 1989, i des d’aleshores ha proliferat enormement. A Barcelona, segons l’'Atles d’aus nidificants de Barcelona', està expandida per tota la ciutat, amb unes 3.000 parelles i en augment, però les concentracions més grans, en zones humanitzades però amb espais verds, se situen sobretot a Montjuïc, la façana marítima, els Tres Turons i les zones enjardinades de Pedralbes i Nou Barris, tot i que està absent a Collserola, on resisteix la seva forestal parent autòctona, la tórtora europea.

 

Ernest Alós



www.elperiodico.cat/ca/barcelona/20180625/tortores-mortes-montjuic-virus-newcastle-6905214




Comentaris



No hi han comentaris.




Fes el teu comentari

Per deixar el teu comentari has d'estar registrat
NOM D'USUARI
PASSWORD
Alta nou federat     ·     Alta nova societat     ·     Alta Becader




<< Tornar